Esential in metoda Mariei Montessori este sa observam copilul pentru a gasi ce nevoi are acesta pentru a se dezvolta. De ce este acest lucru important in amenajarea camerei copilului in stil Montessori? Motivul este simplu: spatiul in care copilul creste va trebui sa il sustina in dezvoltare, sa confere atat incredere si siguranta cat si functiuni clare pentru a-i da copilului structura.
Iti oferim 9 idei importante pentru amenajarea camerei copilului in stil Montessori:
1. Patul sau salteaua de dormit
Pentru copii mici, ideal este sa doarma pe o saltea si nu in patut cu zabrele, ca sa aiba libertate de miscare. Dupa 6 luni cand vor incepe sa se tarasca va fi o incantare pentru ei sa poata cobora singuri de pe saltea si sa exploreze camera. Cand se vor trezi nu vor incepe sa planga ci se vor da “jos din pat” si vor porni in explorare.
Din acest motiv camera sa fie perfect securizata, sa nu existe obiecte ascutite, mobila sa fie redusa la minim ca sa nu existe pericol de accidentare, prizele sa fie ascunse si securizate. Practic camera copilului este ideal sa fie cat mai libera, cu o saltea pe jos, o piesa de mobilier de care sa nu se poata lovi copilul.
Daca alegi sa ai pat in loc de saltea, iti recomandam sa fie cat mai aproape de podea, deci sa nu fie inalt, tocmai ca sa-i incurajezi autonomia copilului tau. Foarte important sa aveti covor moale pe jos ca sa se poata deplasa prin camera fara sa alunece.
2. Oglinda fixata in perete
Daca iti permite spatiul poti pune o oglinda pe un perete si in fata oglinzii sa fie o bara de care sa se tina copilul, ca sa se ajute sa se ridice pe masura ce va creste.
3. Zona de lectura
Zona de lectura va cuprinde o perna mare confortabila, pe care sa stea copilul sau un fotoliu de copii, o salteluta, o canapea mica unde el sa aiba la indemana carti de citit: poezii, carti despre natura, corpul omenesc pe intelesul copiilor (adaptat varstei copilului), cu animale, ferma, enciclopedii adaptate varstei, casa, obiecte, ritmuri si rutina zilnica: ne trezim de dimineata, ne spalam pe dinti si pe fata, ne urmam programul zilei, masa de pranz, odihna, activitati pentru seara, pregatire de culcare.
4. Crearea coltului cu activitati
Va cuprinde jocuri pe ariile curiculare: senzorial, viata practica, matematica, limbaj, stiinte si activitati culturale.
Senzorial: obiecte pentru pipait cu suprafete diverse, jucarii si carti cu texturi diferite.
Viata practica: aranjarea si strangerea mesei, spartul nucilor, stoarcem portocale pentru a face suc, curatam morcovi castraveti, mere, etc.
Matematica: materiale/jocuri prin care invata numararea pana la 10 (secventa, cantitate, symbol, combinatii, aritmetica), urmand apoi numerele pana la 20, pana la 100, introducerea in sistemul zecimal, operatiile de adunare, scadere, inmultire si impartire.
Limbaj: cartie si jocuri pentru dezvoltarea limbajului
Stiinte si activitati culturale: geografie – puzzle cu continente, tari, animale, carti si enciclopedii, materiale pentru pictura.
Animale si insecte – Activitatile mele Montessori
5. Amenajarea unei masute de lucru
Este locul unde copilul lucreaza cu materialele specifice Montessori sau se ocupa de activitati artistice: pictura, modelaj cu plastilina, aluat, materiale de decupaj si colaj (foarfeca, lipici, scotch), carioci, creioane colorate.
6. Spatiu pentru apa si gustare
Copilul trebuie sa aiba la indemana o carafa cu apa si pahar pentru a-si putea pune singur atunci cand are nevoie; pe aceeasi masuta putem pune la indemana fructe pentru a-si lua gustarea.
7. Dulapul de Haine
Dulapul sa fie la inaltimea copilului, hainele sa fie sortate pe categorii (bluze, tricouri, maieuri, pantaloni, chiloti, dresuri si sosete) ca sa isi poata alege singur cu ce sa se imbrace. Periodic trebuie revizuit dulapul pentru a elimina hainele care sunt mici, rupte sau nepotrivite sezonului. Hainele potrivite dar rupte pot fi reconditionate impreuna cu copilul si pot fi aranjate in asa fel incat sa arate bine si estetic, prin coaserea unor nasturi de diverse forme si culori sau bucatele de panza / fetru care sa mascheze ruptura pe care au suferit-o hainele.
8. Zona de ingrijire personala
Fie in camera copilului fie in baie sa aiba o zona in care sa aiba la indemana piepten / perie de par, oglinda, accesorii pentru fetite (clame, elastice, bentite de par).
9. Jucariile
Amenajarea camerei copilului in stil Montessori presupune ca toate jucariile sa fie sortate pe categorii si puse in cutii, in asa fel incat sa poata fi usor accesate la nevoie si apoi stranse.
Esti interesat (a) de educatia alternativa Montessori?
Intra pe site-ul Montessano – Gradinita Scoala unde vei gasi o multime de resurse disponibile.
♦
Daca si tu ai sugestii pentru amenajarea camerei copilului in stil Montessori te invitam sa postezi un comentariu mai jos.