Sărbătoarea Noaptea Europeană a Muzeelor revine în forță anul acesta, pe 20 mai. În 38 de orașe sau județe, muzeele își vor deschide gratuit porțile seara, unele dintre ele găzduind diverse evenimente educative și distractive pentru copii și adulți, deopotrivă.
Pont: descărcați gratuit, pe telefon, ghidul Questo și creați-vă rapid, cu ajutorul lui, itinerariul de vizite la muzee.
Iată o scurtă listă a locurilor interesante unde puteți merge cu cei mici în Bucureşti la Noaptea Muzeelor 2017:
Noaptea Muzeelor la Observatorul Astronomic
EVENIMENT SPECIAL:
22:00 – 24:00 – Concert cu Arlinda Morava, soprană și Bucharest Ladies Cvintet
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” este primul Observator Astronomic deschis publicului larg din România. Istoria sa începe odată cu apariţia revistei Orion, în care Victor Anestin lansează iniţiativa formării unei societăţi naţionale care să reunească pasionaţi ai cerului.
Casa Experimentelor – Romanian Science Center la Noaptea Muzeelor
Acces gratuit în Centrul Științific, fără rezervare, în ordinea sosirii, în grupuri de câte 60 de persoane; electrizarea părului la Generatorul Van de Graaff se va derula pentru o taxă modică de 5 lei / persoană, achitată la recepție.
Va fi o noapte interesantă! 🙂
Opera Comică pentru Copii
Evenimentul, aflat la a 3-a ediție, va conține o mini-expoziție a Muzeului Antipa, o expoziție de costume medievale în Foyerul Operei Comice, o cameră de jocuri pentru copii și tururi ghidate în Spatele Cortinei unde cei mici și părinții lor vor afla secrete ale culiselor unei instituții de cultură. De asemenea, mici surprize vor fi la tot pasul.
Pe lângă activitățile pregătite special pentru Noaptea Muzeelor, Opera Comică pentru Copii invită publicul prezent în acest weekend să doneze o carte pentru copii, în urna amplasată la intrarea principală în clădire. Multe școli din mediile defavorizate nu dispun încă de o bibliotecă pentru elevii lor, tocmai de aceea putem contribui împreună la crearea fondului de carte pentru o asemenea bibliotecă școlară.
Până la finalul stagiunii, Opera Comică pentru Copii pregătește a treia ediție a festivalului organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, în perioada 1-4 iunie, cu zeci de evenimente și activități pentru întreaga familie, desfășurate în Parcul Herăstrău și la Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”.
Orar: 20.00 – 01.00
Muzeul Național de Artă Contemporană
Muzeul Național de Artă Contemporană își deschide ușile pentru o noapte spectaculoasă de artă și relaxare. În timp ce animăm spațiul din fața muzeului cu proiecții de film de artă din arhiva muzeului, vă așteptăm să vizitați cele cinci expoziții dispuse pe toate cele patru etaje ale spațiului nostru și să participați la un performance durațional propus de artistele Marina Oprea și Diana Miron.
Având ca background muzica și fotografia, arta performativă devine punct de convergență pentru interesele și preocupările celor două artiste. Ele analizează teorii, preconcepții și ipoteze proprii despre viața interioară sau angoasă ca urmare a sustragerii forțate de la contemplare și procese rezultate din mecanismele de adaptare socială. Diana Miron și Marina Oprea folosesc o atitudine de reflecții ping-pong care fac uz de video, sound art și gestualitate.
Orar: 18.00 – 02:00
Muzeul Național de Geologie
Noaptea Dinozaurilor îi va încânta pe iubitorii de reptile antice, la Muzeul Național de Geologie. Lumea Dinozaurilor așa cum era atunci, prinde viață în curtea Muzeului National de Geologie! Expoziția tematică realizată în parteneriat cu Dino Parc Râșnov, va cuprinde o serie de replici, în marime naturală, ale unor dinozauri care au trăit acum sute de milioane de ani, realizate după ultimele descoperiri paleontologice.
Orar: 19.00 – 24.00
Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”
Peste drum de Muzeul Național de Geologie, este Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” care își așteaptă vizitatorii cu un eveniment complex denumit „Urme în timp”. Pe lângă vizitarea gratuită a expoziției permanente, participanții pot asista la activități inedite precum: proiecții de filme documentare oferite de Digi Animal World, colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale și Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete (ambele sub coordonarea specialiștilor din muzeu).
Orar: 15.30 – 00.00
Muzeul Național al Țăranului Român
Tot în apropiere, iubitorii de folclor se pot delecta, la Muzeul Național al Țăranului Român, cu expoziții care surprind priveliști și obiceiuri din țară adunate, filme documentare și o mică fanfară moldovenească.
Orar: 18.00 – 22.00
Muzeul Național al Aviației Române
Pentru mici aviatori în devenire, Muzeul Național al Aviației Române va fi deschis de la 18.00 la 04:00, iar micuții interesați de meseria de pompier pot vizita Foişorul de Foc – observator al incendiilor şi turn de apă și Muzeul Național al Pompierilor
Orar: 17.00 – 01.00
Lista completă a evenimentelor din București poate fi găsită aici.
Despre Noaptea Europeană a Muzeelor:
- Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie.
- Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte.
- Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.
- Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.
- Noaptea Muzeelor este un eveniment care contribuie la conturarea identității noastre culturale europene.– Ministrul Culturii și Comunicării din Franța, Dna Audrey Azoulay.
Pe site-ul oficial al evenimentului, găsiți toate muzeele participate, distribuite după orașe/zone, precum și localizarea lor pe hartă, pentru a vă orienta mai ușor.
#noapteamuzeelor2017