Omul Cel Bun și Stejarul Tinereții. Poveste pentru Copii de Armina Flavia Adam

Soarele se ridicase-n amiază și dogorea cumplit. Bătrânul se gândi că i-ar prinde bine cei câțiva stropi de apă rămași, așa că duse plosca la gură. Dar când să bea, numai se pomeni că spicele încep a plânge și a-l ruga așa de frumos să le dea lor apa rămasă, încât omul nu se îndură să-și ude gâtlejul uscat, ci turnă picăturile de apă în lan. Când colo, ce-i văzură ochii? Spicele începură a se ridica și grâul a se îndesa, de trosneau boabele în ele de coapte ce erau. Omului i se păru cel mai frumos lan de pe pământ și plecă mai departe,  fericit și uimit de minunea ce se înfăptuise.

Către seară, ajunse lângă un munte acoperit cu brazi. Atât erau de înalți, că vârfurile lor atingeau cerul, iar stâncile erau atât de abrupte, încât nici caprele negre nu se avântau pe piscuri. Bătrânu se simți deznădăjduit. Cum va putea el să urce un munte atât înalt? Își privi încălțările. De lungul drum pe care-l străbătuseră, se decususeră și erau numai franjuri. Numai talpa mai rămăsese din ele, să lase urme prin locurile pe unde treceau. Și cum sta și chibzuia, numai ce se pomeni cu un flăcău desculț lângă el. Picioarele acestuia erau pline de răni și spini, iar sângele cald încă îi mai picura peste glezne. Băiatul se căznea din răsputeri să urce pe munte, dar picioarele  nu-l ascultau și alunecau tot mai mult. Când văzu că bietul băiat se căznește atât de mult să urce pe munte, bătrânul chibzui că acesta negreșit are mai multă trebuință de încălțări decât el și-i dădu opincile sale, zicând:

– Bună să-ți fie inima, drag flăcău! Lung drum am făcut până aici, dar cred că de-acum, mai departe nu mai pot merge. Io-s bătrân și obosit și dacă o fi să mă cate moartea în astă noapte, n-oi avea nevoie de încălțări. Tu însă, ești tânăr și puternic și se vede că-i musai să treci de muntele aista, altfel nu ți-ai fi rănit tu așa picioarele și nu te-ai fi căznit din răsputeri să mergi mai departe. Găsesc de cuviință că tu mai mare trebuință ai de opincile mele decât mine.

Vezi şi: Testul Marshmallow. Amânarea Recompensei, Cheia Succesului Copilului

Feciorul îi mulțumi și-i sărută mâna, apoi începu a urca muntele cu o repeziciune și-o ușurință de parcă aripi ar fi căpătat, nu niște opinci rupte și vai de mama lor. Bătrânul îl urmări cu privirea, până îi pierdu urma printre brazii înalți. Apoi, socotind că i-a venit ceasul din urmă, spuse o rugăciune, își așeză traista goală sub cap și-nchise ochii, cu gândul la cele veșnice și cu mare mâhnire în suflet.

Când se deșteptă, pricepu cu uimire că se află de cealaltă parte a muntelui. În fața ochilor, ca un paradis minunat, se întindea Împărăția Tinereții. Dar el nu știa acest lucru, așa că socoti că s-a-ndurat Bunul Dumnezeu de dânsul și l-a trimis în Rai, să-l scape de chinuri și suferință. Îi mulțumi Preasfântului pentru bunătate, apoi porni a colinda tărâmurile făgăduinței. 

Și cum mergea el cu privirea-n pământ, căutând tovarăși de vorbă sau măcar câțiva  îngeri să se mire de ei, căci nu văzuse niciodată vreunul în carne și oase, numai ce se-mpiedică dintr-o dată și căzu lat, cu fața în iarbă. La început, crezu c-a dat de vreun sfânt. Când colo, viu și nevătămat, cu frunzele verzi și ramurile vânjoase, Stejarul Tinereții îl privea gânditor. Ce s-a mai mirat omul nostru, văzându-l! Adică, după priceperea sa, lăsase stejarul în urmă , foarte, foarte, dar foarte departe. Cum se făcea că stăteau față în față? Să fi fost alt stejar, vreun frate, vreun văr sau poate chiar vreun neam mai îndepărtat? Nu, nu era cu putință. Stejarul Tinereții era numai unul în lume!

Văzându-l atât de nedumerit, stejarul începu a cânta. Da, el trebuia să fie! Numai el știa cântecul acela duios pe care bătrânul îl ținea minte de când era de-șchioapă. Bietul om se bucură într-atât să îl vadă, încât îl strânse până îi auzi tulpina troznind. Abia atunci potoli strânsoarea și-i sărută cu drag rădăcinile.

– Preamărite Stejar al Tinereții, iată, m-a ajutat Dumnezeu să ajung! Rogu-te, dă-mi acum cele trei porunci, să-ncerc măcar a le îndeplini, dacă tot mi-am purtat bătrânețile până aici…

Stejarul zâmbi și-i zise:

– În drumul tău te-ai întâlnit cu furnicile și le-ai dat hrana ta. Mie mi-ai dat-o! Te-ai întâlnit cu lanul cel sterp și i-ai dat apa ta. Mie mi-ai dat-o! Te-ai întâlnit cu tânărul cu picioare rănite și i-ai dat opincile tale. Mie mi le-ai dat! Acestea au fost cele trei încercări pe care le aveai de trecut.

Bătrânului nu-i veni a crede cele pe care le auzea. Era cu putință să fie adevărat?

– Sapă la rădăcina mea, om bun! Ce vei găsi, al tău să fie pe veci, răsplată pentru toate faptele bune.

Omul se învoi, deși nu socotea c-ar fi meritat vreo răsplată. Făcuse toate faptele bune pentru că așa era creștinește și pentru că cei cărora le dăduse mâncarea, apa și încălțările sale aveau mai multă nevoie de ele decât dânsul. Și ce e cel mai important, o făcuse din toată inima, fără a ști că atunci când cineva face o faptă bună, aceasta îi e înmiit răsplătită.

Citeşte şi: Sunt Recompensele Necesare în Educaţia Copiilor?

Săpă ce săpă, până dădu de o sticlă veche. Să fi avut poate o mie de ani sau mai bine. Era plină de pământ și dopul abia îi mai acoperea gura.

– Ia sticla și bea! îi porunci stejarul.

Omul nu stătu pe gânduri. Bău până la fund licoarea din sticlă, apoi căzu într-un somn adânc.

Când făcu ochi, într-un târziu, se trezi acasă. Dar ce casă! Parcă alta era: peste tot, numai lucruri frumoase și scumpe, grajdurile pline de vite, curtea plină de păsări, grădina înțesată cu legume de tot soiul, iar în camera din fund, o femeie frumoasă ca soarele țesea covoare la război, unul mai gingaș ca altul, de nu știai pe care să-l pui întâi pe podea. Și-n jurul ei, o droaie de copii, să fi fost vreo zece, unsprezece poate, care-i săriră de gât și-l sărutară pe obraji pe omul nostru, până lacrimile îi năpădiră ochii și începură a-i curge pe obraji, de marea dragoste care-i umplea inima.

Nu mică-i fu mirarea când se văzu în oglindă tânăr, frumos, puternic și zvelt. Numai ochii săi plini de bunătate la fel rămăseseră, ochii care atât de mult visaseră un suflet care să-i mângâie bătrânețea.

Vedeți voi, dragi copii, omul nostru și-a dorit un suflet. Unul singur. Dar pentru că Dumnezeu a văzut bunătatea din inima sa și dragostea față de toate cele ce sunt pe pământ, mai multe i-a dăruit.

Atunci când faceți o faptă bună, faceți-o din toată inima! Și dacă vă veți întâlni vreodată cu omul din povestea noastră, dăruiți-i pâinea și apa voastră și sărutați-i mâna dreaptă, întocmai cum i-ați săruta-o părintelui care cu dragoste v-a crescut!


Suntem bucuroşi să îţi prezentăm la Povestea de Duminică Seara una dintre poveştile prietenilor noştri de la Revista Tuş. Majoritatea poveștilor Revistei Tuș apar în trei formate: poveste ilustrată, poveste audio și poveste animată.

Pagina precedenta
1
2
DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU