10 Alimente de Evitat în Dieta Sănătoasă a Copilului și Alternative Sănătoase la Acestea

Pe piata exista tot mai multe produse alimentare care abunda in conservanti si E-uri nesanatoase, facand tot mai grea misiunea parintilor de a selecta ce este mai bun pentru o dieta sanatoasa a copilului. Iti oferim o lista cu 10 gustari sau alimente pe care copiii nu ar trebui sa le consume sau nu ar trebui sa isi faca un obicei din a le consuma regulat.

Am gasit si cateva alternative pentru situatiile cand copilul s-a obisnuit cu gustul si nu ii este usor de renunte la alimentele nesanatoase.

1. Chipsuri

chips de evitat in dieta sanatoasa copiiDesi par gustoase, chipsurile nu pot suplini nevoia de nutrienti a unui micut in crestere. Sunt bogate in conservanti iar aromele reusesc sa pacaleasca usor papilele gustative astfel incat desi nu au branza, te pot face sa crezi asta.

Un conservant periculos care se regaseste pe lista de ingrediente a chipsurilor este monoglutamatul de sodiu, un conservant extrem de controversat, potentator de aroma si aditiv alimentar. Este prezent in anumite sosuri de salata sau de pizza, in concentrate de rosii, supele si legume la plic. Se gaseste ca aditiv in multe formule de lapte praf pentru sugari si alimente pentru copii si bebelusi. Pe langa faptul ca acesta creeaza dependenta datorita gustului si mareste astfel riscul de crestere in greutate si obezitate, el este asociat si cu probleme ale ficatului si rinichilor, cresterea presiunii arteriale si chiar distrugerea celulelor din creier. Prin urmare nu are ce cauta meniul copilului daca ne dorim sa-i oferim acestuia o dieta sanatoasa.

Îți recomandăm:

7 Locaţii Minunate Încărcate de Istorie de Vizitat în Familie lângă București 

300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic

88 Animaţii Scurte Premiate cu Oscar. Lista Completă 1931-2020

ALTERNATIVA: Chipsuri din cartofi la cuptor. Taie felii subtiri de cartofi pe care le poti coace in cuptor. Daca iti doresti ca acestia sa aiba un gust ceva mai pronuntat, inainte de a baga feliile de cartofi la cuptor le poti inmuia discret in ulei de masline si sare.

 

2. Guma de mestecat

guma de mestecat de evitat in dieta sanatoasa

Nu ne vom referi la mitul ca inghitirea gumei de mestecat face ca aceasta sa se lipeasca de stomac si sa stea acolo 7 ani. Mai ales ca este cat se poate de fals: in maxim doua zile de la inghitire guma este eliminata de corp in mod natural.

De multe ori insa parintii cumpara guma de mestecat doar pentru astampararea unor capricii. Nu este insa cea mai buna alegere pentru un copil. Mestecand in exces este stimulata productia de saliva iar micutul ajunge sa nu isi mai poata corecta senzatia de foame. Sa nu mai stie cand ii este foame si cand nu. Ceea ce poate duce in timp la dezechilibre alimentare grave.

In plus, este stiut faptul ca utilizarea excesiva a gumei de mestecat duce la deformarea muschilor fetei, tocirea dintilor si dereglarea secretiei salivare. Se mai stie ca indulcitorii artificiali din compozitia anumitor gume de mestecat incetinesc dezvoltarea copiilor si pot produce tulburari ale sistemului nervos.

 

3. Pufuleti cu branza

Pufuleti

Multe reclame ii pacalesc pe parinti cu eticheta ”sursa de calciu”. Astfel de pufuleti sau snacksuri nu pot insa sa le ofere copiilor nici un beneficiu intr-o dieta sanatoasa. Vin la pachet cu o cantitate uriasa de sare, grasimi si arome. Astfel de produse il pot conduce pe copil spre deprinderea unor obiceiuri alimentare dezechilibrate, ajungandu-se la probleme de sanatate.

Chiar si pufuletii simpli prezinta riscuri pentru copii intrucat contin aditivi alimentari periculosi, cum sunt E102 si E124, asociati cu hiperactivitatea si deficienta de concentrare, tatrazina E102 care poate provoca astm, rinita, urticarie si chiar aparitie de tumori tiroidiene.

ALTERNATIVA: pufuletii fara aditivi, fara arome si cu un procent mic de sare. Pe piata exista variante rezonabile, pentru care nu vei plati o avere pentru a va satisface pofta. Pufuletii Solaris contin doar malai degerminat din porumb nemodificat genetic, nu contin sare sau ulei rafinat.


Citeste si:

PSIHOLOGIE: Cum gestionam emotiile cand apare rivalitatea intre frati

SANATATE: Cum sa fim mai putin stresati pentru copiii nostri

ALIMENTATIE: Retete smoothie sanatoase pentru copii


 

4. Margarina

margarina de evitat copii

Margarina este un produs alimentar ce contine grasimi vegetale hidrogenate. Consumul de margarina creste in timp riscul de cancer. Margarina nu ar trebui sa se gaseasca pe lista meniului unui copil, aceasta ar putea fi inlocuita cu unt, care este un produs natural.

„Problema este a grăsimilor trans. A grăsimilor obţinute, cele nocive, cele care cresc colesterolul, cele care duc la probleme cardiovasculare. Fiind un produs de sinteză este obţinut prin încălzirea la temperaturi foarte mari. Orice grăsime încălzită la temperatură mare duce la formarea cestor acizi graşi care nu sunt buni pentru sănătate” explica nutritionistul Lygia Alexandrescu.

ALTERNATIVA: unt.

 

5. Oua de la „gaini stresate”

calitatea oului alimente de evitat copii

Doua treimi din ouale de pe piata provin de la gaini stresate sau crescute in spatii mici si hranite cu mancare nesanatoasa. In timp, consumul de oua de la aceste gaini afecteaza grav sanatatea. Ouale periculoase sunt cele inscriptionate cu cifra 3. Pentru copii este recomandat consumul de oua ecologice inscriptionate cu cifra 0, adica de la gaini crescute in ograda si care sunt hranite adecvat. Din pacate foarte putini consumatori cunosc metoda de creştere a găinilor în funcţie de ştampila de pe ou.

In privinta calitatii, prof. univ. dr. Mihai Decun prezenta in 2010 conducerii Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare un raport in care afirma ca ouale provenite din fermele ecologice (bio) „au o calitate superioara celor de tip conventional, pentru ca nu contin reziduuri de pesticide, hormoni si medicamente, au un continut mai redus de colesterol si concentratii mai mari din vitaminele A, D, E, K, B si Omega 3″.

Pe de alta parte, studiile facute de industria crescatoare afirma ca diferentele de calitate dintre ouale gainilor crescute in baterii si cele din fermele ecologice sunt mici si intr-un fel nejustificate.

6. Iaurt cu fructe

iaurt-cu-fructe-din-comert-de-evitat-dieta-sanatoasa

Majoritatea iaurturilor cu fructe din comert contin amidon din porumb modificat genetic, dar si o cantitate mult prea mare de zahar, mai precis 2/3 din necesarul zilnic al unui copil. Un alt conservant cu probleme regasit pe lista acestor iaurturi este sorbatul de potasiu. Sorbatul de potasiu este o sare de potasiu a acidului scorbic si mai apare pe etichetele produselor alimentare sub denumirea de E 202. Un astfel de conservant provoaca astm, alergii, senzatie de voma, de diaree etc.

Lista de e-uri periculoase pe care le poti intalni in iaurtul de fructe este lunga si de aceea doar verificand compozitia ne putem asigura ca ne ferim copilul de compusi atat de nocivi:

    • E 1410, E 1414, E 1404, E 1420, (amidon modificat) obtinute prin tratarea amidonului cu agenți de oxidare, periodat de sodiu, dar și din plante modificate genetic.
    • E120 (carmin), obtinut prin zdrobirea insectei femele Coccoidea, ce confera culoarea roz din iaurturi
    • E 331 (citratul de sodiu), care impiedica fixarea calciului in oase si poate provoca tulburari cardiace sau spasme musculare.
    • Pectina E 440, un agent de îngroșare folosit în iaurtul cu fructe, este un tip de zahar cu structura micromoleculara ce serveste drept aditiv.
    • E 412, care poate provoca balonari, crampe, alergii, eczeme si poate interfera cu absorbtia altor grasimi si determina scăderea colesterolului seric.
    • E 407 (carangenanul), care impiedica asimilarea mineralelor si grăsimilor in organism.

ALTERNATIVA: Daca celui mic ii place mult iaurtul cu fructe te poti gandi sa faceti impreuna o crema homemade de iaurt cu fructe de padure:

 

7. Hot-dog

hot-dog de evitat in dieta sanatoasa

Desi este o gustare delicioasa iar unii parinti ar apela la ea cand nu au timp sa pregateasca masa, nu este si cea mai inspirata alegere. Ingredientele continute in hot-dog pun in pericol sanatatea celui mic. Acest tip de preparat contine nitriti care maresc riscul de cancer. Consumul de carne rosie procesata este asociat cu un risc major de boli coronariene, afectiuni ale inimii, infarct si diabet. Un astfel de preparat nu poate asigura nevoia de minerale si vitamine a unui copil in crestere si contine o cantitate prea mare de grasimi saturate, faina procesata alba si sare.


Citeste si:

ACTIVITATI: 20 modele de avioane de hartie pentru copii +5 ani

EVENIMENTE: Toate evenimentele pentru copii de saptamana asta 

ALIMENTATIE: Nucile si fructele oleaginoase, gustari sanatoase pentru copii


 

8. Pește pangasius

peste pangasius crescatorie de evitat dieta sanatoasa

Adus de cele mai multe ori tocmai din Vietnam, pangasius este un peste de crescatorie nu foarte gustos dar care a devenit popular datorita pretului mic. Datorita faptului ca este crescut si inghetat in rauri contaminate, acest tip de peste poate contine mercur, otravuri si bacterii, ceea ce face ca riscul de imbolnavire sa fie foarte mare. Este hranit cu resturi de peste si oase uscate și măcinate într-o făină. Analizele realizate asupra unor loturi au demostrat ca este injectat si cu hormoni. Din pacate exista si alte preparate in care acest tip de peste poate fi gasit: surimi, fish fingers, terine de peste.

ALTERNATIVE pentru o dieta sanatoasa: pastrav, salau, morun, biban, dorada, stiuca, macrou, calcan, somon, ton, crap.

 

9. Bauturi energizante

bauturi energizante de evitat dieta sanatoasa

Bauturile energizante ofera organismului, cum le spune si denumirea, energie prin absorbtia de cofeina. Cofeina actioneza insa negativ asupra organismului fraged al copiilor. Acestia pot avea schimbari de dispozitie, pot deveni irascibili sau pot avea probleme de concentrare. Acest lucru le poate afecta grav capacitatea de a invata si asimila. In timp acest gen de efect poate duce la lipsa dorintei din partea acestora de a-si face temele.

Pe langa cofeina bauturile energizante pot contine si taurina, guarana sau gingseng, acestea putand avea ca efect atacuri de apoplexie, atacuri cerebrale si chiar moarte subita.
Exista statistici care spun ca 28% dintre copiii cu varste cuprinse intre 12 si 14 ani consuma regulat astfel de bauturi, de aceea este important sa ne educam copiii sa evite aceste tipuri de bauturi destinatepe care chiar si adultii trebuie sa le consume cu moderatie. O singura astfel de bautura consumata face ca doza maxima zilnica admisa de zahar recomandata copiilor sa fie depasita de 2 ori.

Un studiu al Universitatii Yale care a vizat 1649 de elevi cu varsta medie de 12,4 ani, alesi aleator dintr-un district urban din Connecticut a aratat, potrivit cercetatorului Jeannette Ickovics, directorul Community Alliance for Research and Engagement al School of Public Health ca „pe masura ce numarul total de bauturi indulcite cu zahar consumat in studiu a crescut, la fel a crescut si riscul de hiperactivitate si lipsa de concentrare in randul subiectilor”.

ALTERNATIVĂ: fresh de fructe în cantități moderate.

 

10. Branza cu mucegai si branza topita

branza cu mucegai dieta sanatoasa

Branza cu mucegai este o specialitate a bucatariei frantuzesti. Acest tip de branza contine multa sare, grasimi si sortimente de mucegai nobil. Mucegaiul din branza este benefic pentru flora intestinala, dar acest produs alimentar nu ar trebui oferit copiilor mai mici de 4 ani. Motivul il constituie nivelul ridicat de grasimi si riscul de alergie la unii dintre copii. Tocmai de aceea chiar si dupa varsta de 4 ani parintii nu trebuie sa se grabeasca sa ii ofere micutului branza cu mucegai.

Datorita bacteriilor continute este contraindicat consumul chiar si in sarcina, insa daca gatesti branza cu mucegai la temperaturi inalte bacteriile nu vor mai reprezinta un risc.
Nici branza topita nu este o idee buna pentru copii, intrucat este obtinuta prin topirea celorlalte branzeturi si in procesare sunt utilizate saruri de topire, polifosfati si citrati, care duc la eliminarea calciului din sistemul osos. In plus branza topita contine o lista lunga de E-uri nesanatoase, cum sunt nitritul de sodiu, asociat cu cancerul de colon, fosfatii care pot provoca dezechilibrarea balantei calciu-fosfor si impiedica fixarea calciului in oase.

Daca avem rabdarea de a studia compozitia branzei topite din comert vom descoperi o lunga lista de E-uri: E 450 (difosfati de calciu), E 452 (polifosfat calcic), E 339 (fosfati de sodiu), E 332 (citratii potasici) sau E 331 (citratii sodici), conservant E 250 (nitrit de sodiu), agenti de ingrosare E 450 (pirofosfat de calciu), E 407 (caragenan), antioxidant (E 301sau ascorbat de sodiu), potentator de aroma (E 621 sau glutamat monosodic), saruri de topire (E 450 sau difosfati de calciu si E 339 sau fosfati de sodiu), stabilizatori (E 407 sau caragenan si E 412 sau guma guar), corector de aciditate (E 330 sau acid citric).

DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU