3 Povești Terapeutice Scurte pentru Creșterea Încrederii în Propriile Puteri

La Povestea de Duminică Seara #113 de astăzi îi însoțim pe cei mici în lumea viselor cu 3 povești terapeutice despre încrederea în propriile puteri, oferite de Maria Dorina Pașca.

Vezi aici toată lista de povești terapeutice.

ζ ♠ ζ

1.

POVESTEA BĂIEȚELULUI ȘI A DRAGONULUI

a) indicaţii terapeutice:
– abandon în faţa unei greutăţi;
b) efecte dorite
– stimularea încrederii în sine;
– ajutarea cuiva care se crede incapabil;
– conştientizarea potenţialului propriu;

Ion era un băieţel care nu avea suficientă încredere în el şi care în fiecare seară obişnuia să se joace cu dragonul său de pluş, pe care-l botezase „Foc”.

Într-o seară, după ce băiatul pronunţă o formulă magică dintr-o carte, dragonul de pluş prinse viaţă. Foc îi povesti băiatului stupefiat că, dacă vrea să rămână un dragon cu viaţă, trebuie să treacă prin mai multe încercări.

Imediat Ion spuse că el nu este capabil să rezolve situaţii dificile, dar după multe discuţii din care înţelese că nu există altă posibilitate ca să-ţi salveze iubitul dragon, se hotărâ să încerce.

Ion porni la drum alături de dragon care-i dărui un arc cu săgeţi fermecate. După o oră de mers, nu întâmpină nici o dificultate, ceea ce-l făcu pe Ion să aibă mai multă încredere în el.

Dar, ceea ce Ion nu observase, era o ceată de lupi flămânzi ce-i urmăreau de ceva vreme.

Obosit, Ion hotărâ să se oprească puţin să-şi mai tragă sufletul. Dintr-o singură săritură, şeful lupilor îl trânti pe băiat la pământ. Ion ţipă puternic şi după mai multe încercări reuşi să dea lupul la o parte. Un urs care trecea pe acolo, văzu toată scena şi puse haita pe fugă. Băieţelul îi mulţumi din suflet ursului care se oferi să-l însoţească în această misiune, dar Ion refuză, spunând că se întoarce acasă pentru că nu mai este în stare să continue.

„Poftim, ţine aceste gheare din labele mele şi ele te vor ajuta să-ţiîndeplineşti dorinţa, iar dacă vei fi în pericol ele te vor salva.” Ion acceptă şi porni repede mai departe pentru că odată cu răsăritul soarelui, magia dispărea. Porni deci, tot mai decis să-şi atingă scopul. Zgomotele nopţii îl speriară teribil, dar strânse ghearele ursului între degete şi-şi văzu de drum. Un râu tumultuos îi blocă drumul. Curajos, Ion se aruncă în apă, dar un rechin se apropie furios de el. Fără să stea pe gânduri, Ion scoase arcul şi trase în rechin. Săgeata magică îl nimeri şi rechinul se transformă într-o ţestoasă uriaşă care îl transportă pe malul celălalt.

După o bucată de vreme, băiatul se trezi la poalele unui munte urias. Se uită în jurul său şi văzu că se afla în ţara dragonilor. În jurul său se aflau o mulţime de arbori viguroşi, cu excepţia unuia pipernicit.

Instinctiv băiatul se simţi atras de acest arbore. Deodată văzu în vârful său o frunză neobişnuit de strălucitoare. Se căţără şi o rupse şi instantaneu aceasta se transformă într-o pudră magică, iar dintr-un nor de fum coborî dragonul său. Imediat dragonul îl imbrăţişă şi-l felicită pentru curajul şi tenacitatea sa, care i-au salvat viaţa.

Ion a învăţat de la prietenul său că, dacă vrei cu adevărat un lucru, îl vei obţine, deşi uneori acest lucru nu e uşor. Din acel moment, Ion nu a mai spus niciodată că nu este capabil să rezolve ceva şi a fost tare mândru de asta.

Îți recomandăm: 7 Filme de Animație cu Oameni de Zăpadă. Desene de Sărbători

2.

POVESTEA LEULUI BIBI

a) indicaţii terapeutice:
– dificultăţi şcolare
b) efecte dorite:
– înţelegerea importanţei şcolii
– prevenirea abandonumui şcolar
– responsabilizarea elevilor faţă de rezultatele şcolare

Bibi era un pui de leu foarte drăgălaş. Pe el nu-l interesau sfaturile tatălui său, care voia să-l înveţe tactica vânătorii, pescuitului şi a apărării de alte animale, pentru că jungla era periculoasă, fie şi numai dacă te rătăciai în ea. În timp ce fraţii săi învăţau aceste lecţii de viaţă, Bibi stătea toată ziua la soare, se bronza sau înota, se strâmba cu maimuţele şi se întrecea la înot cu broaştele.

Într-o zi, Bibi a fost atacat de un tigru şi cum el lipsise în ziua când tatăl său îi învăţase cum să facă faţă acestui pericol, nu a ştiut ce să facă. Speriat de moarte, şi-a strigat din toată puterea fraţii şi surorile care l-au salvat în ultima clipă. Bibi s-a hotărât atunci să-şi viziteze tatăl şi să-l roage să-l înveţe tot ce considera că i-ar fi necesar. El a promis că va munci de două ori mai mult pentru a recupera timpul pierdut. Tatăl a acceptat şi Bibi a făcut progrese foarte rapid.

După mai mulţi ani, i-a succedat tatălui său la tron. În calitate de rege al animalelor, le-a explicat copiilor importanţa cunoaşterii pentru invingerea greutăţilor vieţii.

Îți recomandăm: Comportamentul Animalelor. Animație Nominalizată la Oscar 2019

3.

POVESTEA VÂNĂTORII DE COMORI

a) indicaţii terapeutice:
– dezinteres faţă de lecţii
b) efecte dorite:
– suscitarea unui interes crescut pentru lectură
– stimularea curiozităţii pentru cunoaştere

Jojo era o veveriţă foarte jucăuşă şi sprintenă. Într-o frumoasă zi de toamnă, verişorii săi, care locuiau în Pădurea Fermecată, au invitat-o să participe la o vânătoare de comori, cu ocazia Sărbătorii Frunzelor.

Foarte bucuroasă că-şi va reîntâlni rudele dragi, Jojo se gândea că nu i-ar strica să cucerească marele premiu, adică să găsească prima comoara.

Ziua întrecerii a sosit. Conducătorul veveriţelor dădu ultimele instrucţiuni şi, după ce alinie toţi concurenţii la linia de plecare, dădu startul. Din păcate, după nici o sută de metri, Jojo se retrase din cursă pentru că nu era în stare să citească panourile indIcatoare, întrucât până acum nu i se păruse important cititul.

„Nu-i nimic, voi găsi comoara şi fără să mă orientez după aceste Panouri idioate” zise Jojo. Apoi, porni din nou la drum, dar într-o direcţie greşită. Când ajunse în faţa unei mlaştini de netrecut, o cuprinse disperarea şi începu să plângă.

Deodată, îi apăru în faţa ochilor un spiriduş îmbrăcat în haine multicolore. Spiriduşul, care ştia tot, înţelese disperarea amicei noastre şi-i zise: „ Eu cunosc un secret care te va ajuta să găseşti comoara, dar mai întâi va trebui să treci de câteva probe.

Pentru început trebuie să înveţi să recunoşti literele fermecate pe care ţi le voi arăta. Apoi, te vei reîntoarce la linia de plecare şi dacă vei plasa corect câte una din literele mele magice sub fiecare panou, vei găsi indicaţii care te vor apropia de comoară.”

Jojo urmă instrucţiunile primite, astfel încât ajunse să ştie alfabetul magic şi în final să intre în posesia comorii. Jojo a fost tare mândră de ea, dar cea mai mare comoară pe care a descoperit-o, a fost să realizeze importanţa cunoaş-terii cititului.

AUDIO. 300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic

ζ ♠ ζ

În fiecare duminică după-amiaza trimitem către abonaţii noştri Povestea de Duminică Seara, recomandarea noastră de poveste pentru momentele când cei mici intră în lumea viselor. Dacă vrei să fii primul care primește povestea direct în căsuța de email abonează-te acum la newsletter

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU