Dacă ai pe mână un grup de copii și sunteți în pană de idei pentru următorul joc distractiv pentru cei mici, îți propunem mai jos 8 jocuri antrenante din copilărie, jocuri de mișcare și voie bună de care cei mici se vor bucura fără îndoială.
Să nu uităm să spunem că joaca de acest fel este de neprețuit, dezvoltă numeroase abilități de socializare și relaționare, îi stimulează pe copii să exerseze abilități fizice în context antrenant, îi învață să colaboreze dar și să intre în competiție respectându-i pe celălalți. Lista de mai jos poate fi utilă și pentru întâlnirile de copii în aer liber, la iarbă verde sau atunci când cei mici vor să se joace împreună la petreceri de zi de naștere.
8 Jocuri Distractive de Vacanță pentru Copii +3 ani
1. Lupul și oaia +5 ani
Cum se joacă Lupul și oaia
Copiii se așează într-un cerc și cu o numărătoare distractivă aleg un jucător care va fi LUPUL. Apoi se face încă o numărătoare distractivă pentru a fi aleasă OAIA. Oaia fuse în afara cercului iar lupul trebuie să o prindă. Dupa ce oaia este prinsă de lup se reface cercul și sunt se aleg noi jucători care vor avea rolurile de lup și oaie.
2. Portocala +5 ani
Cum se joacă Portocala
Jucătorii se așează într-un cerc și se numără la rând în așa fel încât fiecare va avea un număr, în ordinea în care sunt așezați. Primul jucător spune: „Aș mânca 2 portocale”. Jucătorul cu numărul 2 spune „De ce 2 portocale și nu 5 portocale?”. Jucătorul cu numărul 5 răspunde „De ce 5 portocale și nu 3 portocale?”. Jucătorul cu numărul 3 răspunde „De ce 3 portocale și nu 6 portocale?”. Jucătorul care nu este atent și repetă un număr sau nu știe cum să răspundă iese din joc și jocul se reia cu jucătorii rămași.
13 Jocuri în 3: Strategie și Adrenalină cu Jocuri de Masă Inedite
3. Coarda +6 ani
Pentru a juca acest joc este nevoie de o coardă. Este ales primul jucător cu o numărătoare distractivă. Acesta începe să sară coarda în următoarea ordine:
1. O săritură simplă în două picioare, ca mingea, apoi
2. Două sărituri cu picioarele încrucișate, apoi
3. Trei sărituri (doar) cu mâinile încrucișate, apoi
4. Patru sărituri în piciorul stâng, apoi
5. Cinci sărituri în piciorul drept, apoi
6. Șase sărituri: prima dată cu mâinile încrucișate, a doua cu mâinile în poziție normală, apoi iar cu mâinile încrucișate, apoi iar mâinile în poziție normală… până sari de 6 ori, apoi
7. Șapte sărituri: coarda se bagă sub vârfurile picioarelor și este călcată de 7 ori, apoi
8. Opt sărituri: prima dată cu picioarele încrucișate, a doua cu picioarele în poziție normală, apoi iar cu picioarele încrucișate, apoi iar cu picioarele în poziție normală… până sari de 8 ori, apoi
9. Nouă sărituri: prima dată cu mâinile încrucișate, a doua cu picioarele încrucișate, apoi iar cu mâinile încrucișate, apoi iar picioarele încrucișate… până sari de 9 ori, apoi
10. Zece sărituri la alegere
Dacă jucătorul greșește în succesiune vine rândul altui copil la sărit coarda!
4. Lupta cocoșilor +6 ani
Cum se joacă Lupta Cocoșilor
În acest joc pentru copiii se împart în 2 echipe. Cele 2 echipe se așează față în față și fiecare jucător stă într-un picior și cu mâinile la piept. Se dă startul jocului și fiecare „cocoș” începe să sară într-un picior încercând să dezechilibreze membrii echipei adverse. Câștigă echipa care rămâne ultima cu cel puțin un jucător care nu a atins pământul cu celălalt picior.
5. Țăranul e pe câmp +3 ani
Pentru a juca Țăranul e pe câmp va fi nevoie să învățăm cântecelul de mai jos. Printr-o numărătoare distractivă este ales un jucător care începe jocul prin alegerea unui partener din rândul celorlalți copii. Acesta din urmă este nevasta, care la următoarea strofă alege un copil, care la următoarea strofă alege o dădacă, care la următoarea strofă alege un pisoi, și așa mai departe până la finalul cântecelului. La final copiii formează un trenuleț și cântă și dansează în cerc.
Țăranul e pe câmp,
Țăranul e pe câmp,
Ura drăguța mea,
Țăranul e pe câmp.
El are o nevastă (jucătorul va trebui să își aleagă o nevastă),
El are o nevastă,
Ura, drăguța mea,
El are o nevastă.
Nevasta un copil (nevasta va trebui să-și aleagă un copil),
Nevasta un copil,
Ura, drăguța mea,
Nevasta un copil.
Copilul o dădacă (copilul va trebui să-și aleagă o dădacă),
Copilul o dădacă,
Ura, drăguța mea,
Copilul o dădacă.
Dădaca un pisoi (dădaca alege un pisoi ),
Dădaca un pisoi,
Ura, drăguța mea,
Dădaca un pisoi.
Pisoiul prinde șoareci, (se alege un șoricel)
Pisoiul prinde șoareci,
Ura, drăguța mea,
Pisoiul prinde șoareci.
Și șoarecii la brânză, (se alege un copil „brânză”)
Și șoarecii la brânză,
Ura, drăguța mea,
Și șoarecii la brânză.
Și brânză la borcan, (se alege un copil „borcan”)
Și brânză la borcan,
Ura, drăguța mea,
Și brânza la borcan.
Borcanul la gunoi, (se alege un copil „gunoi”)
Țăranul să-și aleagă
Țăranul să-și aleagă
Ura, draguța mea
Taranul să-și aleagă.
Jocul se termină când în șir este inclus și ultimul jucător.
6. Ursul doarme +3 ani
Copiii se așează într-un cerc și cu o numărătoare distractivă aleg un jucător care va sta în interiorul cercului, ghemuit și legat cu o eșarfă la ochi. Apoi copiii se invârt în jurul celui legat la ochi și cântă:
Ursul doarme,
moare de foame,
ce sa-i dăm noi de mancare?
Lapte, miere și-o cafea,
să se așeze unde-o vrea!
La finalul cântecelului toți jucătorii se opresc și se așează se ghemuiesc. Jucătorul din mijloc se asează pe genunchii unuia dintre copii sau în pipăie și încearcă să ghicească cine este. Daca ghicește, cei doi schimbă locurile și jocul reîncepe.
7. Țările +6 ani
Cum se joacă jocul Țările
Țările este un joc îndrăgit de mișcare în aer liber, ce se joacă cu mingea în cel puțin 4 jucători. Va fi nevoie de ceva spațiu de alergare. Dacă se joacă pe asfalt ce poate desena un cerc împărțit în țări delimitate.
Fiecare jucător își alege un nume de țară. Printr-o numărătoare distractivă este ales un jucător care va avea mingea și se va așeza în mijlocul grupului de copii. Jocul începe când jucătorul ales aruncă mingea în sus strigând „Să tragă mâţa de coadă şi soarecele de urechi ţara cu numele de…” , adăugând numele unei țări dintre cele alese de ceilalți jucători. Cel care a ales țara respectivă trebuie să prindă mingea în timp ce ceilalți fug cât mai departe. Atunci când mingea e prinsă, ea trebuie adusă înapoi în cerc unde jucătorul strigă STOP! Atunci ceilalți jucători sunt obligați să se oprească și să nu-și mai ridice picioarele de pe pământ.
9 Jocuri pentru Copii de Peste 5 ani. Idei de Activităţi Distractive în Casă
Jucătorul care are mingea mai poate face trei paşi din suprafața delimitată către oricare jucător și de acolo trebuie să încerce să îl nimerească pe acesta cu mingea. Dacă îl nimerește, o jumătate din suprafaţa țării celui nimerit cu mingea va fi tăiată. Dacă nu reuşeşte, atunci o jumătate din propria suprafaţa va fi tăiată. Dacă suprafaţa unei ţări are ambele jumătăţi tăiate atunci jucătorul ce deține ţara respectivă iese din joc.
Apoi jocul se reia și va arunca mingea în sus cel care şi-a auzit numele ţării strigat în runda anterioară. Dacă acest jucător a ieşit din joc mingea este aruncată de ultimul jucător care a aruncat mingea, care mai este încă în joc.
Ultimul jucător rămas în joc cîştigă jocul.
8. Podul de piatră +4 ani
Se aleg 2 jucători prin numărători distractive și aceștia se așează față în față cu mâinile împreunate, formând astfel un fel de pod. Apoi ceilalți copii trec pe rând pe sub pod cântând:
Podul de piatră s-a dărâmat
A venit apa și l-a luat
Vom face altul pe râu în jos
Altul mai trainic și mai frumos.
La sfârșitul cântecului cei doi copii coboară podul și prind astfel copilul care trecea în acel moment pe sub pod. Cel prins nu mai are voie să treacă pe sub pod la următoarea rundă și se așează în spatele unuia dintre cei 2 jucători, fortificând podul. Apoi cântecul începe din nou și este prins un nou jucător. Pe măsură ce sunt prinși de pod și ceilalți jucători, și aceștia se așează în spate ca parte a podului.
Jocul Cunoașterii pentru Copii și Părinți. Conectare, Joacă și Empatie