Beneficiile muzicii in dezvoltarea copiilor

Școala de Artă „Ariodante” în parteneriat cu Biblioteca Metropolitană București a organizat evenimentul Tu îți ajuți copilul să descopere lumea prin sunete? – dedicat dezvoltării armonioase a copiilor prin intermediul artei.

IMG_4651Speakerii evenimentului Dana Toma, Iuliana Sgîrcitu, Ana Nicolescu și Irina Besciu au discutat împreună cu invitații despre impactul artei asupra copiilor și le-au dat sfaturi despre cum își pot dezvolta copiii urechea muzicală. 

Iuliana Sgîrcitu, gazda evenimentului, profesor de pian și manager general al Școlii de Artă „ArioDante” a explicat care sunt beneficiile de care dispun cei ce accesează acest domeniu, pornind de la efectele generale până la cele dobândite cu studierea mai în detaliu.

Cel mai cunoscut efect este dezvoltarea urechii muzicale. Majoritatea iubitorilor de muzica spun că nu au ureche muzicală, lucru ce este total eronat: o persoană care declară că nu are ureche muzicală înseamnă că nu aude același lucru pe noi ceialalți îl auzim. „Problema ar trebui privită dintr-un alt punct de vedere, am putea spune că nu toți ne naștem cu darul de intona corect ceea ce urechea noastra interna aude, dar acest lucru poate fi educat dacă există scheletul pe care muzica se sprijină – și anume – ritmul!” declară gazda evenimentului.mMuzica ajută la o mai bună coordonare a  mișcărilor membrelor, concomitent cu văzul și controlul auditiv. Un alt efect de mare importanță este dezvoltara unei concentrări pe termen lung și fără întreruperi. Pentru cei mici, muzica este unul dintre domeniile care implementează noțiuni matematice elementare precum adunarea, scăderea, înmulțirea și împărțirea. Apoi, de la un anumit nivel se introduc elemente simple de fizică și acustică. Tot muzica stimulează autocunoașterea, autocontrolul sau stăpânirea de sine și se numără printre puținele domenii care dezvoltă în mod echilibrat ambele emisfere ale creierul.

„In calitate de coordonator și speaker al evenimentului Tu cum îți ajuti copilul să descopere lumea prin sunete? organizat de Școala de Artă ArioDante, pot spune că a fost un real succes. Am discutat alături de invitatele ArioDante: Ana Nicolescu de la Mamica Urbană și Dana Toma – inițiatoarea programului Learn with music aspecte importante despre cum influențează muzica dezvoltarea copiilor. Alături de noi a fost, de asemenea, și Irina Gabriela Besciu care ne-a prezentat un abecedar și dictionar etimologic care ar trebui să fie de nelipsit din biblioteca oricărui român.

Publicul a fost foarte receptiv, iar mămicile prezente la eveniment și interesate de aspectele muzicale care ajută la dezvoltarea celor mici, au fost foarte atente la momentele muzicale susținute de bursierele școlii noastre ArioDante: Maria Zahiu – pian si Ana Acunune – soprană. Momentele de corepeție și pregătire muzicală ale Anei Acunune au fost pregatite de Anta Agavriloae, pianist si corepetitor al Scolii de Arta ArioDante.IMG_4591

Am fost uimită atât de numărul mare de întrebări adresate de către părinții celor mici, cât și de implicarea adultilor interesati de studiul muzicii.

În cadrul evenimentului organizat de ArioDante, am încercat să experimentăm lucruri noi, am discutat despre dezvoltarea creativității și a sensibilității plecând de la aspecte generale precum: dezvoltarea urechii muzicale și a simțului ritmic, am discutat despre cum muzica ajută la stimularea autocunoașterii și autocontrolului emoțional. Practic, am încercat să cuprindem cât mai multe beneficii pe care muzica le are din momentul în care intram în contact cu ea.

Cu această ocazie țin să le mulțumesc atât sponsorilor, cât și partenerilor noștri media TVR și Radio România Cultural, dar nu în ultimul rând Bibliotecii Metropolitane București care ne-a gazduit” a declarat managerul Școlii de Artă „ArioDante”.

Dana Toma  a prezentat din experiența ei cu copiii și din studiile aprofundate, care sunt beneficiile pentru copii dacă ascultă, de la câteva luni, o limbă străină și mai ales, muzică. Ea le-a sfătuit pe invitate să îți expună copiii la muzică cel puțin cinci minte pe zi și a prezentat un studiu din care a reieșit că cei care practică muzica de la o vârstă fragdă au mai multe conexiuni între cele două emisfere cerebrale decât cei care nu studiază muzica.

Ana Nicolescu sau Mămica Urbană a  descris ce efecte are muzica asupra Mariucăi, care merge la Learn with Music de la vârsta de 6 luni. „Acum, după 2 ani, mi se pare că ea e muzicală, ține ritmul pe diferite melodii (nu doar cele de la ora de muzică), are atenție distributivă, răspunde cu gesturi la cerințe gen: turn off the light, come here, let’s go, press your nose, turn around, kiss me, hug me etc, pentru că orele de muzică și melodiile sunt în limba engleză. Preferă instrumentele muzicale adevărate: xilofon, chitară, pian și nu jucăriile care imită aceste instrumente. Este atentă când aude la televizor sau la radio muzica simfonică, iar pianul o linștește. Își manifestă preferința pentru anumite stiluri muzicale, în special pentru muzica etnică, muzica cu un ritm apăsat, sacadat, acompaniat de tamburină sau clopoței. Cam acestea sunt lucrurile frumoase și muzicale, de care sunt tare mândră și de care este răspunzătoare Daisy cu al sau concept Learn with Music.” a declarat Ana  Nicolescu.

Irina-Gabriela Besciu a prezentat în cadrul evenimentului o carte care ar trebui să fie nelipsită din casa oricărui roman – un „Abecedar cu Dictionar Etimologic”, o incursiune în tainele limbii române pentru copiii între 6 si 12 ani. Materialul este și pentru părinții sau cadrele didactice care doresc să îi sprijine pe cei mici să înțeleagă mai bine propria identitate națională.

Școala de Artă „Ariodante” a luat naștere din dorința de a sprijini tinerele talente, dar și pentru a susține inițiativa tuturor celor care vor să descopere “limbajul” culorilor și al notelor muzicale.  Astfel, Ariodante pune la dispoziție, atât copiilor, cât și adulților, o serie de cursuri de muzică (pian, chitară, vioară sau canto, artă plastică) sau cursuri de pictură, precum și ateliere de istoria sau teoria muzicii. Plecând de la premisa că artele ne unesc și ne aduc pe toți laolaltă, indiferent de vârstă sau preocupări, ArioDante a creat un mediu plăcut, primitor și prietenos unde își desfășoară activitatea profesori tineri, specializați, absolvenți ai UNMB și UNAB. Am reunit aici tineri artiști care formează o echipă dinamică, pasionată și creativă, astfel încât procesul de învățare și asimilare a informațiilor să fie plăcut și eficient.

 

 

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU