VIDEO. Povestirea Capra cu Trei Iezi, scrisa de Ion Creanga, una dintre cele mai cunoscute si indragite povestiri din folclorul romanesc.
Povestea Capra cu Trei Iezi ilustreaza la nivel figurativ relatia parinte copil si rolul ascultarii pentru siguranta copilului.
Vezi si:
Capra cu Trei Iezi – desene animate
Sursa: Basme Romanesti – Youtube
Iti recomandam:
Despre Ion Creanga
Ion Creanga este unul dintre marii clasici ai literaturii romane care s-au afirmat in cercul literar al Junimii, in a doua jumatate a secolului al XlX-lea. E un scriitor realist, unul dintre cei mai cunoscuti si mai iubiti, un foarte tajentat povestitor. El a reusit sa fidice proza romaneasca din secolul trecut pe aceleasi culmi pe care Eminescu propulsase limba literara in poezie, valorificand vorbirea omului simplu si ridicand-o la un nivel neegalat nici pana astazi.
„In Creanga traiesc credintele, eresurile, datinile, obiceiurile, limba, poezia, morala, filosofia poporului” – scria G. Ibraileanu. „Creanga este un reprezentant perfect al sufletului romanesc intre popoare; al sufletului moldovenesc intre romani; al sufletului taranesc intre moldoveni; al sut fletului omului de la munte intre taranii moldoveni”.
Opera lui literara este alcatuita din povesti (Soacra cu trei nurori, Capra cu trei iezi, Punguta cu doi bani, Danila Prepeleac, Povestea porcului, Povestea lui Harap Alb, Fata babei si fata mosneagului), povestiri (Acul si barosul, Inul si camesa, Mos Nechifor Cotcariul) si din cartea, constituita ca un roman ce urmareste formarea unui personaj, Amintiri din copilarie.