Folosita cu succes drept inlocuitor de cacao, pudra de roscove nu are in compozitie cofeina si teobromina, un alcaloid menit sa ofere un impuls excitant sistemului nervos.
Ciocolata, laptele cu cacao, negresele sunt bunătăți îndrăgite de cei mici, pe care mamele și bunicile le prepară cu drag. Aceste delicii trebuie, totuși, evitate până la 3-4 ani, pentru că le pot induce micuților stări de agitație, alergii, explozii cutanate și afecțiuni ale sistemului digestiv.
Pudra de roscove poate fi folosită cu succes drept înlocuitor de cacao. Nu are în compoziție cofeină, teobromină (un alcaloid menit să ofere un impuls excitant sistemului nervos). Conține, în schimb, taninuri condensate, antioxidanți, vitaminele A, D, E. În plus, are un indice glicemic mai mic decât pulberea de cacao. Are un gust specific, dulceag și contribuie la alcalinizarea organismului. În plus, poate fi folosită fără probleme și de părinții care au frecvent migrene, întrucât nu le intensifică simptomele.
Numele în engleză (carob tree) își are originile în ebraicul Kharuv. Acesta a evoluat în arabă în kharrub, în spaniolă devenind algarrobo. În română este denumit roșcov, iar fructele sunt numite roșcove. Arbustul crește încă din antichitate în zona mediteraneană. În timpuri mai recente s-a încercat cultivarea lor în zone cu climă similară, ca Arizona, Mexic, California, Chile, Argentina, Africa de sud și India.
Arbustul înflorește toamna. Florile sale sunt mici, roșii, iar păstăile lungi, cu tentă roșcată și tari pe margine. Se coc pe parcursul unui an, iar mai apoi cad pe pământ.
Acum, că știm mai multe despre roșcov, ce puteți prepara folosindu-l? De toate, inclusiv ciocolată de casă. Vă prezentăm mai jos două rețete delicioase cu pudra de roscove.
Budincă de roșcove
Aveți nevoie de:
- 10-12 Curmale fără sâmburi Solaris
- 1/4 cană de apă
- 1 avocado
- 2-3 linguri de Făină din fructe de Roșcove Solaris
- 10-15 nuci de Caju (lăsate la hidratat 2 ore)
- 20-30 grame de agrișe, goji sau fructe proaspete
În blender introduceti curmalele și apa, mixați până devin o pastă. Adăugați Făina din fructe de Roșcove Solaris, fructul de avocado și caju-ul. Mixați până obțineți o compoziție uniformă. Gustați și îndulciți suplimentar cu Zahăr brut Solaris sau miere. Dați la rece 1 oră, apoi ornați cu agrișe, goji sau fructe proaspete.
Recomandăm consumul în 24 de ore de la preparare și păstrarea la frigider. Veți obține 4 porții din ingredientele expuse mai sus.
Vezi si:
Unde mergem cu copilul in weekend
La ce restaurante kid-friendly mergem cu copilul
Alege un curs pentru copilul tau
Orez cu făină din pudra de roscove Solaris
Gustul reinventat al copilăriei se obține îmbinând:
- 1 cană de apă
- 1/4 cană de Orez basmati Solaris
- 1 cană lapte de soia sau migdale
- 1 linguriță Semințe de chia Solaris
- 1 linguriță Zahăr brut Muscovado Solaris
- 1 linguriță Făină din fructe de Roșcove Solaris
- 1 praf de scorțișoară pudră și 1 praf de nucșoară
- 1 vârf de cuțit de cardamom măcinat
- 1 baton de vanilie
- puțină Sare de Himalaya fină Solaris
Într-un vas de gătit de dimensiuni medii veți introduce apa, sarea, orezul basmati și le veți fierbe la foc potrivit (orezul se spală în prealabil și se lasă la înmuiat 30 de minute). După jumătate de oră scurgeți apa rămasă și adaugați în vas laptele de migdale, semințele de chia, zahărul brut, Făina din fructe de Roșcove Solaris, semințele din batonul de vanilie, scortișoara, nucșoara și cardamomul măcinat. Fierbeți toate ingredientele la foc mic, amestecând constant cu o lingură de lemn. La final adăugați un strat de fulgi de cocos, de migdale sau câteva stafide.
Poftă bună!
Găsiți parte din ingredientele enumerate în rețetele de mai sus pe solarisplant.ro. Pentru informații despre produse accesati pagina de Facebook si intrați și voi în familia Solaris!
Surse foto: http://www.edenfoods.com/articles/view.php?articles_id=111; http://newstartclub.com/recipes/detail/carob-pudding