Atât noi cât şi copiii nostri avem nevoie să ne păstrăm de-a lungul zilei un nivel constant de energie. Chiar dacă nu ne dăm seama, semnele că nu reuşim mereu asta sunt evidente. Fie ne scade imunitatea, fie simţim nevoia de a compensa cu tot soiul de stimulente cum sunt cafeaua la adulţi sau dulciurile la copii.
Iată care sunt alimentele care nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică pentru a avea un nivel constant de energie.
ÎȚI RECOMANDĂM:
7 Locaţii Minunate Încărcate de Istorie de Vizitat în Familie lângă București
88 Animaţii Scurte Premiate cu Oscar. Lista Completă 1931-2020
Cereale integrale
Probabil că ai auzit asta de nenumărate ori: nu toate tipurile de cereale sunt sănătoase. Anumite produse de acest gen pe care pe care le găseşti în comerţ conţin cantităţi mari de zahăr, coloranţi, aditivi şi uleiuri nesănătoase. De aceea este esenţial să verificăm etichetele atunci când ne hotărâm să mâncăm sănătos.
Cereale integrale: orez integral, quinoa, ovăz, hrișcă, secară, mei, alac, amaranth.
LeguminoaseFasole, linte, năut, mazăre, etc.
Mesele ar trebui să contină predominant legume (50% din porție), apoi cereale, leguminoase, uleiuri, semințe. Legumele pot fi crude sau gătite, călite sau la abur, însoţite spre exemplu de paste integrale sau cartofi copți în coajă.
Legumele conțin carbohidrați, proteine și multe fibre.
Lipidele intră în structura fiecărei celule, iar creierul este format 50-60% din lipide. De aici ne dăm seama de importanţa grăsimilor în dieta noastră și mai ales a copiilor, la care creierul este în dezvoltare.
Este extrem de importantă calitatea grăsimilor pe care le consumăm. Cu siguranță, grăsimile trebui să fie nesăturate (vegetale) și doar în cantități foarte reduse putem consuma și grăsimi animale (unt, brânză).
Dacă nu va place ca mâncarea să iasă uleioasă, puteți pune în loc de ulei semințe și nuci: cânepă, in, susan, migdale, nuci, etc. Sunt la fel de sănătoase și în acest fel puteți asigura cantitatea suficientă de lipide. Exemplu: orez roșu sau orez integral (carbohidrați cu ardere lentă) cu legume călite (fibre, carbohidrați și proteine). Peste acestea putem adăuga ulei de măsline (lipide) și la final semințe de cânepă (lipide și proteine).
Vezi şi:
Toate Evenimentele pentru Copii din Weekend
Carbohidraţi şi proteine pentru un nivel constant de energie
Carbohidrați
Carbohidrații sunt surse de energie pentru corp și creier, de aceea se recomandă să consumăm la fiecare masă carbohidrați cu ardere lentă. Vom păstra astfel un nivel constant de energie pentru creier. Nevoia de dulce apare atunci când nu mâncăm suficiente glucide la masă, creierul “intră în criză” și are nevoie urgentă de glucoză.
Proteine
Proteinele din mâncare participă la crearea proteinei umane în ficat care va intra în componența pielii, mușchilor, tendoanelor, a anticorpilor. Cantitatea necesară de proteine este însă destul de redusă comparativ cu nevoia de carbohidrați.
Excesul de proteine (carne, brânză sau alte alimente) este dăunător. Chiar dacă acestea nu se depun, corpul nostru este forțat să “lucreze” mai mult pentru a le elimina.
Proteinele de calitate se găsesc în leguminoase precum fasole (100 g de fasole conține 20 g proteine), năut, mazăre, ciuperci ecologice, semințe și nuci. În carne, cantitatea de proteine este la fel de mare ca în fasole (100 g carne conține 20 g de proteine).