Celule stem, de la recoltare la criogenare

Celulele stem, principalele componente tisulare ale organismului in formare

Ce-sunt-celulele-stemCelulele stem, principalele componente tisulare ale organismului in formare

Aceste celule tinere nespecializate, multipotente, reprezinta sursa celulara de la care se diferentiaza toate tipurile de celule specializate existente la nivelul tesuturilor si organelor (ex. tesutul nervos, tesutul muscular, tesutul osos etc.).

Celulele stem din sangele ombilical au potentialul de a vindeca peste 70 de boli

Cercetarile recente au indicat un vast potential al celulelor stem de a fi folosite in medicina regenerativa, astfel putand fi vindecate chiar si mai multe boli.

De la recoltarea la criogenarea lor intr-o Banca de Celule Stem, celulele stem trec prin mai multe etape:

1. Prelevarea

Este o procedura extrem de simpla, care se efectueaza o singura data, la nasterea copilului. Procedura dureaza intre 30 de secunde si maxim 3 minute, fara sa implice durere sau riscuri. Recoltarea de celule stem se realizeaza astazi prin metode standardizate si se poate efectua indiferent de particularitatile nasterii.

Modul de ambalare al probelor recoltate respecta cerinta ADR de tripla impachetare. Cutiile in care se ambaleaza kitul sunt captusite cu material rezistent la socuri si termoizolant iar pe durata transportului, temperatura este mentinuta intre limitele admise.eprubete1

2.  Transportul 

Transportul sangelui placentar si a tesutului de cordon ombilical se face in concordanta cu prevederile normelor ADR pentru transportul de material biologic. Conform standardelor in vigoare, intervalul de timp scurs din momentul prelevarii pana la procesarea probei nu trebuie sa depaseasca  96 ore pentru  sangele placentar si respectiv,  72 de ore pentru tesutul de cordon ombilical, la temperaturi intre 2 si 22 de grade Celsius.

3.  Procesarea

In momentul de fata, exista doua procedee de conservarea a sangelui placentar:

 • conservarea tuturor elementelor celulare din sangele placentar
 • separarea celulara ( reducere volumetrica a grefei )
 • procesarea integrala a sangelui placentar – aceasta metoda asigurand pastrarea unui numar maxim de celule stem utilizabile

Astfel, sangele placentar recoltat trece, succesiv, prin mai multe etape de pregatire ca grefa pentru transplant:

 • Verificarea integritatii pungii in care a fost recoltat sangele placentar si a etichetarii cu codul unic de bare atat pe punga de recoltare cat si pe fisele de insotire a acesteia.
 • Introducerea datelor personale de identificare a mamei de pe fisa de recoltare in sistemul nostru de administrare a datelor.
 • Evaluarea cantitativa a unitatii de sange placentar:
  – aprecierea volumetrica a sangelui recoltat
  – aprecierea numarului de celule utilizabile pentru transplant (TNC)
  Punga de sange sigilata imediat dupa recoltare va fi supusa unei centrifugari fractionate, pentru a separa plasma de restul componentelor celulare ale sangelui  (celulele nucleate utilizabile pentru transplant si hematiile) . Concentratia celulelor nucleate se va aprecia numeric, prin intermediul unui analizor de hematologie
 • Pregatirea unitatii de sange placentar in vederea criogenarii:
  Celulele vor fi tratate cu o substanta chimica (DMSO), avand ca scop impiedicarea formarii cristalelor de gheata in cursul criogenarii si respectiv, impiedicarea aparitiei balonizarii celulare, care ar putea determina compromiterea celulelor in momentul decriogenarii.
 • Evaluarea calitativa a unitatii de sange placentar: verificarea sterilitatii, prin supunerea la analize bacteriologice (in 2-3 % din cazuri exista posibilitatea contaminarii cu germeni a sangelui in momentul recoltarii, cel mai frecvent din sfera genitoanala) si testarea screening pentru unele boli infectioase cu transmitere prin sange (hepatite, sifilis, infectie HIV)bag2

4.  Criogenarea propriu-zisa.
Ulterior etapei pregatitoare, unitatea se va ingheta progresiv, pe paliere termice, proces asistat si monitorizat digital, pana la atingerea temperaturii finale de -196 g. C

5.  Depozitarea

Unitatea de sange criogenata se va pastra in vapori de azot, in conditii termice si de presiune stabile, la o temperatura de -196 g C.

Grefele de celule stem din sange placentar se utilizeaza de peste 20 ani. Experienta acumulata in acesti ani a demonstrat mentinerea viabilitatii celulelor stem, in conditiile depozitarii conform standardelor europene in domeniu. Unitatile de sange placentar depozitate si, ulterior, decriogenate in vederea efectuarii transplantului, si-au pastrat viabilitatea, respectiv si-au conservat capacitatea de repopulare a maduvei osoase

DISTRIBUIE
Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU