Cercetasii Romaniei implinesc 100 de ani!

Cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de cercetasie in Romania, la Muzeul Militar National vor fi organizate ateliere cercetasesti pentru lupisori, temerari┬á si exploratori ­čÖé

cercetasi1In anul in care se implinesc 100 de ani de la aparitia cercetasiei in Romania, centrele locale din Bucuresti ale Organizatiei Nationale ÔÇ×Cercetasii RomanieiÔÇŁ participa la Zilele Muzeului Militar National ÔÇŁRegele Ferdinand IÔÇŁ (18-19 mai, orele 10:00-14:00).

Prin prezenta la defilare si festivitati, cercetasii vor aduce un omagiu celor care au infiintat si dezvoltat organizatia, dar si rolului avut de cercetasie in anii primului razboi mondial.

Alaturi de alte activitati interactive de reconstituire istorica, in curtea muzeului se vor desfasura si o serie de ateliere cercetasesti, care vor prezenta o parte dintre activitatile traditionale sau mai moderne ale membrilor sai: lupisori (7-10 ani), temerari (11-14 ani) si exploratori (15-18 ani).

In incinta muzeului va fi amenajata Expozitia Nationala de Centenar ÔÇ×100 de ani de cercetasie in RomaniaÔÇŁ. Vor fi prezentate uniforme de epoca, fotografii document, insemne si brevete, legitimatii si jurnale, carti, brosuri si regulamente, precum si secvente video de arhiva de la evenimente cercetasesti interbelice. Vernisajul expozitiei va avea loc in data de 15 mai, orele 13:00.

Activitatile si expozitia vor fi coordonate de Centrul Local ÔÇ×DimancescuÔÇŁ.

Va asteptam sa fiti alaturi de noi! Gata Oricand!

Iulian Popescu, Sef Centru Local

cercetasi2Despre Centrul Local Dimancescu

Centrul Local Dimancescu este o sucursala a Organizatiei Nationale „Cercetasii Romaniei”, organizatie de tineret, care sprijina activ voluntariatul si dezvoltarea personala.

Misiunea cercetasiei in societatea romaneasca este de a contribui la educarea tinerilor printr-un sistem de valori bazat pe o Promisiune si o Lege, de a ajuta la construirea unei lumi mai bune, in care oamenii sunt impliniti ca indivizi si joaca un rol constructiv in societate.

Contact: email: [email protected], tel: 0723.110.136

Fondatorul cercetasiei mondiale este sir Robert Baden Powell (1857-1941), fost general in armata britanica. A pus bazele organizatiei in anul 1907, iar un an mai tarziu a publicat ÔÇťScouting for BoysÔÇŁ, lucrare care defineste principiile cercetasiei, asa cum le cunoastem si astazi.

Cercetasia ajuta tinerii in dezvoltarea lor fizica, mentala si spirituala, pentru a deveni membri constructivi ai societatii. In Romania, primele patrule de cercetasi se vor organiza in vara anului 1913 de catre un grup de elevi de la Liceul ÔÇťGheorghe LazarÔÇŁ din Bucuresti, avandu-l ca lider pe Dimitrie Dimancescu. In acelasi an, savantul Gheorghe Munteanu Murgoci va tine prima conferinta despre cercetasie, iar profesorul Gabriel Giurgea distribuie in scolile din tara o brosura despre cercetasie.

Aceste actiuni au determinat aparitia unui comitet de initiativa condus de colonel adjutant Grigore Berindei si constituirea Asociatiei ÔÇťCercetasii RomanieiÔÇŁ pe 12 mai 1914.

Pana in anul 1937, cercetasia a fost o prezenta constanta in societatea romaneasca, miscarea cunoscand o dezvoltare foarte puternica (64.000 de membri in 1936). Dupa reinfiintare (1990), cercetasia se constituie in cea mai activa si coerenta forma de educatie non-formala.

Foto: afis expozitie si cercetasi la RoJAM 2011, a V-a jamboree nationala, dupa o pauza de 75 de ani

Mai multe informatii despre cercetasie: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cerceta%C8%99ii_Rom%C3%A2niei

DISTRIBUIE
Hey! Sunt ini┼úiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat dup─â ce am n─âscut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu pa┼či mari de 11 ani care au fost plini de transform─âri pentru toat─â familia. ├Än tot acest timp mi-am dorit s─â ie┼čim ├«mpreun─â, s─â ne bucur─âm cu to┼úii de pl─âcerea de a ne ├«nt├ólni ┼či conecta cu al┼úi copii ┼či p─ârin┼úi. Sper ca recomand─ârile noastre de evenimente ┼či activit─â┼úi s─â te ajute s─â petreci clipe minunate ├«n familie!
Aboneaz─â-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri ┼či loca┼úii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUG─é COMENTARIU