Clasa Pregatitoare 2016: Cand incep inscrierile la scoala

Cand incep inscrierile copiilor in Clasa Pregatitoare 2016? Afla care sunt conditiile inscrierii in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2016-2017.

Inscrierile la clasa pregatitoare 2016 – 2017 se vor putea face din 29 februarie pana pe 18 martie, orele 8:00-20:00 de luni pana vineri si intre orele 9:00-13:00 sambata.

Daca ai un copil care a implinit curand 6 ani sau ii va implini pana in vara, atunci cu siguranta ca deja te gandesti la ce scoala va merge. Iar daca nu ai ales scoala potrivita pentru copilul tau, atunci e timpul sa o faci deoarece in februarie au loc inscrierile pentru clasa zero – clasa pregatitoare. Iata cateva prevederi din Metodologia privind înscrierea copiilor în învăţământul primar pentru anul şcolar 2016-2017 elaborata de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Parintii copiilor care implinesc 6 ani pana pe 31 august 2016 sunt obligati sa ii inscrie pe copii la clasa pregatitoare 2016. Copiii care implinesc 6 ani intre 1 septembrie si 31 decembrie 2016 pot sa fie inscrisi in clasa pregatitoare, cu conditia sa dea un test de evaluare psihosomatica.

Din acest an nu se mai pot face inscrieri direct in clasa I fara a trece prin clasa pregatitoare, asadar parintii trebuie sa ia decizia cand isi inscriu copiii in clasa pregatitoare cat mai repede.

Invatamantul primar este obligatoriu in Romania, deci si inscrierea in clasa pregatitoare este obligatorie. Invatamantul primar cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV.

 

Poti descarca de aici – Metodologia privind inscrierea copiilor in invatamantul primar pentru anul scolar 2016-2017.

Care sunt conditiile inscrierii copiilor la clasa pregatitoare 2016-2017?

Ce este scoala de circumscriptie? 

Fiecare locuinta este arondata unei scoli aflata in proximitatea, numita scoala de circumscriptie. Totalitatea strazilor arondate unei scoli formeaza circumscriptia scolara. Parintii afla carei scoli ii este arondat copilul de pe site-ul inspectoratului scolar judetean, unde vor fi publicate circumscriptiile scolare, planul de scolarizare si numarul de clase pregatitoare alocate.

Copiii inscrisi la scoala de circumscriptie vor urma cursurile la aceasta scoala. Dupa ce au loc inscrierile la scolile la care elevii sunt arondati, pe locurile ramase libere va avea loc inscrierea copiilor care nu locuiesc in acele zone. Daca numarul de cereri de inscriere din afara circumscriptiei este mai mare decat numarul locurilor ramase libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale si specifice.

Te-ar putea interesa si:

Sfaturi pentru a usura adaptarea copilului la schimbari

Unde merg copiii in vacanta intersemestriala 8-12 februarie 2016?

Cum pot elevii sa se concentreze mai bine la invatare?

 

Criteriile generale de departajare sunt:

  1. existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului
  2. existenta unui document care dovedeste ca este orfan de ambii parinti (este asimilat acestei situatii cazul copilului care provine de la o casa de copii/centru de plasament/plasament familial)
  3. existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte
  4. existenta unui frate/a unei surori inmatriculate in scoala respectiva

Repartizarea copiilor se face in ordine descrescatoare a numarului de criterii generale cumulate de catre fiecare copil: se repartizeaza la inceput copiii care indeplinesc 3 criterii, apoi 2 si, in final, copiii care indeplinesc un criteriu. In cazul in care mai multi copii indeplinesc un criteriu, ordinea de prioritate a criteriilor este de la A. la D.

Criteriile specifice de departajare sunt facute de fiecare scoala si se aplica daca sunt mai multi copii inscrisi decat locuri libere, dupa ce criteriile generale au fost aplicate.

Exceptie la ordinea de aplicare a criteriilor generale si specifice pot face scolile cu predare in limba unei minoritati nationale, daca stabilesc printre criteriile specifice cunoasterea limbii de predare; in acest caz, criteriul cunoasterii limbii de predare poate fi aplicat inaintea criteriilor generale.

Parintii vor fi informati ca aplicatia informatica in care se introduc cererile tip de inscriere, nu permite inscrierea la mai multe scoli.

Inspectoratele scolare solicita si scolilor private acreditate sau autorizate informatii despre locurile libere la clasa pregatitoare. In masura in care scolile au transmis aceste informatii, ele vor aparea in aplicatia informatia si parintii pot lua cunostinta despre locurile libere la scolile private pentru 2016-2017.

In aplicatia informatica sunt trecute si locurile disponibile la clasele pregatitoare din scolile cu invatamant alternativ de stat.

Iti recomandam sa citesti si urmatoarele articole:

Cursuri pentru copilul tau

Evenimentele de weekend pentru copii in Bucuresti

Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare 2016

Pregatirea inscrierii

22 februarie 2016
  • Afisarea circumscriptiilor scolare la fiecare scoala si pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean
  • Afisarea programului de evaluare a dezvoltarii psihosomatice a copiilor, precum si a institutiilor unde se realizeaza evaluarea
  • Afisarea la sediul scolilor a criteriilor specifice de departajare, realizate de scoli
22 februarie-4 martie

Organizarea de intalniri pentru informarea si consilierea parintilor copiilor din gradinita care vor fi cuprinsi in invatamantul primar 2016-2017.

24 februarie – 3 martie 2016

Organizarea in cadrul scolilor cu clase pregatitoare a unei Zile a portilor deschise in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot sa viziteze clasele in care vor invata copiii de la pregatitoare si pot discuta cu personalul scolii.

23 februarie-16 martie 2016

Realizarea evaluarii nivelului de dezvoltare psihosomatica.

23-17 martie 2016

Comunicarea rezultatului evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea.

Completarea si validarea cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare

22 februarie 2016
Afisarea la sediul scolilor si al inspectoratelor scolare si pe site-ul acestora a programului de completare a cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare.
29 februarie – 18 martie 2016
Completarea de catre parinti, online sau la scoala aleasa de catre acestia, a cererilor-tip de inscriere. Validarea acestor cereri-tip de inscrieri se face intre orele 8:00-20:00 de luni pana vineri si intre orele 9:00-13:00 sambata.

Prima etapa de inscriere in clasa pregatitoare

21 martie 2016

Procesarea cererilor tip prin aplicatia informatica si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere.

22-24 martie 2016

Procesarea cererilor tip depuse de parintii care solicitat inscrierea la alte scoli decat cele de circumscriptie, pe locurile ramase libere. Admiterea sau respingerea acestor cereri si marcarea in aplicatia informatica a cererilor admise.

25 martie 2016

Procesarea cererilor tip depuse de parinti si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor care au optat pentru o alta scoala decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din cauza lipsei de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea la scoala de circumscriptie.

25-26 martie 2016

Afisarea la sediul scolilor si pe site-ul inspectoratelor scolare a copiilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare 2016 – 2017

29 martie 2016

Comunicarea, prin afisarea in scoli si pe site-ul inspectoratelor, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile.

30 martie – 8 aprilie 2016

Depunerea cererii-tip de inscriere la secretariatul scolii aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nici o scoala in etapa anterioara sau nu au participat la prima etapa. Validarea cererilor tip de inscriere la scoala aflata pe prima pozitie in optiunile privind inscrierile copiilor

11-15 aprilie 2016

Procesarea cererilor tip si completarea in aplicatia informatica a candidatilor admisi.

15 aprilie 2016

Afisarea la sediul fiecarei scoli a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.

18-22 aprilie 2016

Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratele scolare a cererilor parintilor copiilor care nu au fost inca inscrisi la vreo scoala.

Sursa: http://www.edu.ro/index.php/articles/c1085/


 RECOMANDARE

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 14 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

2 COMENTARII

ADAUGĂ COMENTARIU