Concediul de ingrijire a copilului. Noile norme si cum poti beneficia de indemnizatie pentru crestere copil

1 Iulie 2016 este data de la care intra in vigoare noua lege privind concediul de crestere a copilului. Sunt vizate mamele care sunt in concediu de crestere a copilului, cele care au un copil de pana in 2 ani si sunt in concediu fara plata sau primesc stimulentul de insertie. 

Vezi noutatile referitoare la indemnizatie crestere copil de care mamele trebuie sa tina cont. Modificarile se refera si la prelungirea si reluarea concediului de ingrijire a copilului:

 • Noua perioada de acordare de indemnizatie crestere copil: 2 ani. Nu mai exista varianta de 1 an.
 • Valoarea indemnizatiei: 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni lucrate in ultimii 2 ani.
 • Plafonul minim al indemnizatiei devine 85% din salariul minim brut pe tara, adica 1.062,50 lei.
 • Plafonul maxim de indemnizatie crestere copil se elimina.
 • La sarcina multipla indemnizatia se majoreaza cu 85% din salariul minim brut pe tara
 • Stimulentul de insertie va fi de 50% din plafonul minim al indemnizatiei. Acesta se acorda pana la varsta de 3 ani a copilului, daca parintele obtine venituri supuse impozitarii cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea varstei de 2 ani de catre copil.

Cine, cand si unde trebuie sa depuna cerere:

I) Persoanele care se afla in plata si care ales sa primeasca indemnizatie timp de 1 an si care:

A) Se afla in concediu de crestere a copilului si plata de indemnizatie crestere copil lunara si doresc sa prelungeasca concediul pana la implinierea de catre copil a varstei de 2 an, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.  

Vor trebui depuse următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS/APISMB: 

 • CERERE PENTRU PRELUNGIREA/ RELUAREA concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare (cererea se depune cu cel puţin 30 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, altfel spus, copilul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 0- 11 luni la data de 01 iulie 2016);
 • ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entităţile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea iniţială a dreptului;

B) Se afla in concediu de crestere a copilului si plata indemnizatiei si doresc intrarea in stimulentul de insertie până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.

Vor trebui depuse următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la sediul Primariei/DGASPC:

 • CERERE PENTRU ACORDAREA STIMULENTULUI DE INSERŢIE (cererea se depune cu cel puţin 30 zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, altfel spus, copilul trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 0-11 luni la data de 01 iulie 2016)
 • acte doveditoare privind reluarea activității;

 RECOMANDARE


C) Se afla in plata stimulentului de insertie si doresc reluarea concediului si a platii de indemnizatie crestere copil lunara, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.


Vezi si:

LOCATII: Parcuri kid-friendly in Bucuresti

ACTIVITATI: Recomandarile GOKID de desene animate

STIRI: Noi modalităţi la înregistrarea naşterii copilului


 

Se vor depunde urmatoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS/APISMB:

 • CERERE PENTRU PRELUNGIREA/RELUAREA CONCEDIULUI DE CREŞTERE A COPILULUI ŞI A PLĂŢII INDEMNIZAŢIEI LUNARE (cererea se depune oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani);
 • ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entităţile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea iniţială a dreptului;

D) Se afla in plata stimulentului de insertie si doresc continuarea platii stimulentului de insertie (prelungire) până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani, în cazul copilului cu handicap.

Aceste persoane NU TREBUIE SĂ DEPUNĂ NICIUN DOCUMENT, prelungirea se face automat, de către sistemul informatic;

E) Se afla in concediu fara plata si doresc reluarea concediului si a platii indemnizatie crestere copil lunara, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Se vor depune următoarele documente, după data de 01 iulie 2016, la AJPIS/APISMB:

 • CERERE PENTRU PRELUNGIREA/RELUAREA concediului de creştere a copilului şi a plăţii indemnizaţiei lunare;
 • ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entităţile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea iniţială a dreptului;

 

Cererile şi actele doveditoare se transmit la AJPIS/ APISMB care a plătit dreptul:

 • prin e-mail la adresele afişate, în format scanat sau
 • prin poştă cu specificaţia pe plic ”prelungire/reluare drepturi ICC” sau
 • direct la sediul/ghişeul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială/ Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a Municipiului Bucureşti;

 

PROGRAM DE LUCRU CU PUBLICUL

 • Luni şi Miercuri: 8.30-18.00
 • Marţi, Joi şi Vineri: 8.30-16.00

 

Listă documente necesare prelungirea/reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizatie crestere copil lunara

Pentru prelungirea/ reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare este necesară depunerea următoarelor documente:

 1. CERERE “pentru prelungirea/reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare”*, completată şi semnată de solicitant;
 2. ACTE DOVEDITOARE PRIVIND SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap eliberate de către angajator sau de entităţile asimilate acestuia şi care au furnizat actele la stabilirea iniţială a dreptului.

Pentru persoanele care sunt în imposibilitatea de prelungire ori reluare a concediului din cauza desfiinţării angajatorului sau a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, cererea prevăzută va fi însoţită, după caz, de:

 • adeverinţa eliberată de inspectoratul teritorial de muncă, în condiţiile legii, în situaţia desfiinţării angajatorului sau a încetării raporturilor de muncă, prin care se atestă faptul că raportul de muncă al persoanei stabilit cu angajatorul în cauză a încetat; – adeverinţă eliberată de angajatorul cu care persoana a avut stabilit raportul de muncă sau, după caz, de serviciu, prin care se atestă că raportul de muncă sau, după caz, de serviciu al persoanei stabilit cu angajatorul în cauză a încetat;
 • adeverinţă eliberată de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană respectiv a municipiului Bucureşti prin care se atestă că persoana este înregistrată în evidenţa acestei agenţii ca şomer şi beneficiază, după caz, de indemnizaţie de şomaj.

*Formularul Cererii „pentru prelungirea/reluarea concediului de creştere a copilului şi plata indemnizaţiei lunare” poate să fie descărcat din site-ul AJPIS/APISMB sau se găseşte la ghişeul/ sediul ANJPIS/APISMB/instituţiei. (Sursa: prestatiisociale.ro)

Credit foto: flickr.com

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm să revii!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU