Peste 100 de parinti au participat la o discutie realista despre vaccinuri si vaccinare
Conferinta „De ce sa ne mai vaccinam copiii” Social Moms sustinuta de Asociatia ProImunizare a dezbatut cea mai „fierbinte” problema pe care o au parintii in prezent si anume vaccinarea copiilor. Multe intrebari si-au gasit raspunsul in sfaturile specialistilor si in dialogul constructiv dintre parinti si medicii invitati. Un eveniment interactiv care a adunat peste 100 de parinti in sala si mai mult de 16.000 de parinti conectati online.
Ana Maita, Presedinte Asociatia Mame pentru Mame, a vorbit in deschiderea conferintei despre importanta surselor de informare din zona de vaccinare si felul in care ar trebui sa cantarim lucrurile atunci cand suntem in fata unei decizii ce vizeaza sanatatea copiilor.
„Suntem inconjurati de emotie, iar majoritatea stirilor se bazeaza pe imagini sugestive, cu un puternic impact emotional. Ratiunea tine mai mult de statistici, de explicatii stiintifice, de cifre greu accesibile pe care este esential sa le intelegem de la specialisti,” a punctat Ana Maita.
Este important sa cerem sfatul specialistilor inainte de a lua decizia de a vaccina sau nu copiii. Ana Maita spune ca „datoria noastra este sa intrebam iar datoria medicilor este sa explice astfel incat sa intelegem. Este nevoie de incredere intre cele doua parti, altfel acest lant se destrama”. De asemenea, Ana recomanda mamelor sa aiba incredere si in instictul lor.
Dr. Gindrovel Dumitra – Coordonator, Grupul de Vaccinologie al Societatii Nationale de Medicina Familie – a vorbit despre rolul medicului de familie in procesul de vaccinare. Comunicarea dintre parinti si medicul de familie trebuie sa fie deschisa si onesta.
„Daca nu ati gasit acel medic in care sa aveti incredere si caruia sa-i puteti adresa orice intrebare, trebuie sa il cautati pana il gasiti. Medicul de familie este veriga esentiala in luarea deciziei de vaccinare”, spune Dr. Gindrovel Dumitra.
Medicii prezenti au tinut sa aminteasca celor prezenti faptul ca imunizarea prin vaccinare previne anual intre 2 si 3 milioane de decese, conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Fara vaccinuri nu ar fi fost posibila eradicarea globala a variolei si eliminarea poliomielitei si rujeolei din multe parti ale lumii.
Gabriela Maalouf – NLP trainer pentru copii si parinti si blogger @familieimplinita.ro – a vorbit despre cum se iau deciziile in familie, despre faptul ca emotia si convingerile noastre nu permit comunicarea reala dintre membrii familiei. Odata ce devenim constienti de aceste piedici, putem incepe sa discutam pentru a lua o decizie comuna.
„In luarea deciziei sunt implicate mai multe componente: memoria care compara situatia actuala cu trecutul, intuitia care ofera cateva optiuni, imaginatia care deseneaza scenarii si, nu in ultimul rand, cortexul prefrontal care ia decizia finala”, spune Gabriela Maalouf.
Dr. Anca Draganescu – Medic primar pediatru, specialist boli infectioase la Institutul National de Boli Infectioase Prof. Dr. “Matei Bals” – a vorbit despre rolul medicului specialist in procesul de vaccinare, oferind si exemple din practica de zi cu zi.
„Imunizarea activa prin vaccinare ramane cea mai eficienta metoda de preventie a unor boli infectioase grave. Insa, in conditiile existentei unor vaccinuri sigure si eficiente, in Romania secolului 21 inca se moare de tetanos sau de rujeola. Asociatia PRO IMUNIZARE si-a propus sa aduca clarificari despre vaccinuri si vaccinare, cu argumente stiintifice. Consideram ca este nevoie de un efort comun pentru ca sanatatea publica sa nu fie pusain pericol si pentru a se evita riscul izbucnirii unor noi epidemii,” a spus Dr. Anca Draganescu, Presedintele Asociatiei Pro Imunizare.
Acoperirea vaccinala in Romania inregistreaza procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, in timp ce Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o acoperire vaccinala de peste 95%. In aceste conditii, Romania se poate astepta la reaparitia unor boli grave ce pot fi prevenite prin vaccinare (poliomielita, difteria, tetanosul, rujeola) si care pun in primejdie viata sau pot lasa sechele grave.
Conform datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibil exista 257 de noi cazuri de rujeola, confirmate intre 28 octombrie – 11 noiembrie 2016.
Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi. „Decizia de vaccinare ne apartine in totalitate si trebuie facuta constient si in mod responsabil. Fundamentarea informatiei si lucrul in echipa medic – parinte sunt esentiale”, a mai adaugat Dr. Anca Draganescu.
Conferinta „De ce sa ne mai vaccinam copiii” a fost realizat cu sprijinul Asociatiei ProImunizare, Asociatiei Mame pentru Mame, Societatii Nationale de Medicina Familiei, Societatea Romana de Micrologie si vine in sprijinul parintilor pentru luarea unei decizii responsabile.
In cadrul evenimentului, co-organizatorul desprecopii.com a lansat o pagina dedicata vaccinarii (http://www.desprecopii.com/pro-contra-vaccinare), unde parintii sunt asteptati cu intrebari legate de acest subiect. Site-ul de parinti a creat si o aplicatie – „Eu, Mamica” – disponibila in Google Play si Apple Store ce ofera posibilitatea parintilor sa-si gestioneze calendarul de vaccinare pentru copiii lor.
Conferinta s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro si desprecopii.com si a fost urmarita online de peste 16.000 de parinti. Inregistrarea va fi disponibila pe socialmoms.ro.
Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, mamicamea.ro, blogintandem.ro, fricidemamici.ro, ruxandraluca.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, iulianaroca.ro, frunzaresc.eu, mamadematei.wordpress.com, pisicapesarma.ro, educatiecudragoste.ro.