Ecranul a devenit parte din existenţa noastră cotidiană iar desenele animate lumea în care cei mici sunt nerăbdători să evadeze pentru a trăi aventuri imaginare alături de eroii lor preferați.
Încă de la vârste foarte fragede cei mici sunt dornici să se uite la desene animate. Cu toții ne-am întrebat de la ce vârstă și cum e bine să îl lăsăm pe cel mic la desene.
Iată un mic ghid al părintelui la început de drum, care își dorește să îl introducă pe cel mic în lumea desenelor animate într-un mod responsabil:
1. La ce vârstă vedem primul desene animat
Pană la vârstă de 12 ani și chiar mai târziu, timpul petrecut în fața televizorului sau a calculatorului afectează dezvoltarea creierului copiilor și funcționarea acestuia pe termen lung. Academia Americană de Pediatrie recomanda că cei mici să fie lăsați la ecran după 18 luni pentru video chat cu părinții aflați la distanță, iar după vârstă de 2 ani pentru desene sau alte programe.
2. Cât timp îl lăsăm pe copil la ecran
Marea majoritate a articolelor de specialitate recomandă ca între 2 și 5 ani să încercam să limităm timpul în față ecranului la 1 oră pe zi. Vezi și viziunea unor psihologi români pe această temă controversată.
3. Ce desene animate alegem
Copiii se atașează de personajele preferate și îi vedem adesea imitând în cele mai variate moduri ceea ce văd la acestea. Este datoria părintelui să îi ofere copilului îndrumare către acele seriale sau filme cu eroi care pot servi drept modele. Chiar dacă un episod de desene animate reprezintă până la urmă o porție de divertisment, în provocările de zi cu zi copilul va avea oricând la îndemână posibilitatea de a-și însuși valorile personajului preferat. Vezi şi recomandările noastre de desene animate potrivite pentru copii mici.
Vezi şi: 5 Desene Animate Româneşti la care se Uitau Părinţii de Astazi
4. Cum ne uităm la desene animate
Monica Reu, fondatorul și președintele Asociației pentru Comunicare Non-Violentă, ne recomandă ca vizionarea desenelor animate la vârste fragede să se facă sub supravegherea părintelui. Acesta îl va însoți pe copil în lumea imaginară de dincolo de ecran și îi va oferi suport în a înțelege diferența dintre realitate și ficțiune.
Şi pentru că iubim desenele animate, ieri ne-am bucurat să participăm, alături de prietenii noștri de la Parenting Ads și din comunicatea de site-uri și bloggeri de parenting, la lansarea unui nou serial de desene animate: Aventurile lui Dino!
Adresat copiilor cu vârsta între 3 şi 9 ani, serialul prezintă aventurile lui Dino şi ale prietenilor lui, Kika, Lip şi Cacau, care au loc pe vasul lor zburător – Atlas. Cei 4 prieteni trec prin încercări ale căror soluţie o găsesc în prietenia care îi leagă, în loialitate, în spiritul de aventură şi de echipă care îi caracterizează pe toţi. Fiecare episod vine cu o lecţie pe care copiii o înţeleg cu uşurinţă, ghidaţi de ai lor părinţi.
Citeşte şi: Paşaport pentru Copil. Actele Necesare şi Costuri pentru Emiterea de Paşapoarte pentru Minori
Primele 4 episoade ne-au convins și le recomandăm pentru cei mai mici dintre privitori. Animația este simplă și colorată iar poveștile nu sunt deloc complicate, cu siguranță vor fi pe placul prichindeilor.
Dino și prietenii lui pleacă în aventuri în corabia lor zburătoare și învață despre valorile cele mai importante ale copilăriei, temelii ale transfomării în adulţi responsabili şi fericiţi: prietenia, curajul, generozitatea, apropierea de familie.
Serialul de animaţie rulează din 6 mai pe canalul de Youtube Aventurile lui Dino.
La eveniment ne-am bucurat să o revedem pe Monica Reu, care ne-a reamintit cu farmecul și căldura ei de importanţa valorilor pe care copiii le preiau prin mijloocirea părinţilor și despre faptul că fericirea ființelor umane depinde în foarte mare măsură de calitatea relațiilor pe care le au cu oamenii dragi de care se înconjoară.
#aventurileluiDino #danonino