Pe măsură ce epidemia din China cu noul coronavirus continuă să se răspândească, țările din întreaga lume se pregătesc cu măsuri de protecție și informare a populației. Nu știm încă în ce măsură trebuie să ne fie teamă de răspândirea epidemiei până în România. Dacă se întâmplă totuși și te întrebi cum te poți proteja pe tine și familia ta de acest virus ce tinde să devină o problemă globală, îți oferim mai jos cele mai importante sfaturi publicate în foreignpolicy.com de jurnalista și autoarea științifică americană Laurie Garrett.
Autoare a cărţii „Molima care se apropie”, Laurie a fost distinsă cu premiul Pulitzer pentru jurnalism explicativ în 1996 pentru o serie de lucrări publicate în Newsday despre virusul Ebola din Zair.
În timpul epidemiei SARS, ea a călătorit în China și Hong Kong, a intervievat persoane infectate cu virusul, medici și asistente care tratau boala, oficiali guvernamentali și din poliție. Nu i-a fost niciodată teamă că se va infecta, nici măcar atunci când se afla în același spațiu cu persoane bolnave. Și asta pentru că a știut tot timpul ce măsuri trebuie luate în astfel de situații.
De regulă, coronavirusurile umane provoacă boli respiratorii ușoare până la moderate, cu simptome foarte similare cu cele ale gripei, incluzând febră, tuse și dificultăți de respirație. La sfârșitul lunii decembrie 2019, autoritățile din China au comunicat că au descoperit în Wuhan existența unui nou coronavirus, 2019-nCoV sau COVID-19, care provoacă o pneumonie severă cu mortalitate ridicată. Din păcate, până în acest moment nu a fost obținut niciun vaccin sau tratament pentru nCoV2019.
Cele mai importante sfaturi oferite de Laurie Garrett pentru a vă proteja de contractarea coronavirusului:
1 Când ieșiți din casă, purtați mănuși (de iarnă sau de exterior) în metrou, autobuze și spații publice.
2 Dacă vă aflați într-o situație socială în care ar trebui să vă scoateți mănușile, poate pentru a strânge mâna cuiva sau pentru a lua masa, nu vă atingeți fața sau ochii, chiar dacă simțiți mâncărime puternică. Este important să nu vă atingeti fața cu mâinile. Înainte de a vă pune din nou mănușile, spălați-vă bine pe mâini cu săpun și apă caldă, insistând pe degete.
3Schimbați mănușile zilnic
Spălați bine mănușile și evitați să purtați mănuși umede.
4 Măștile sunt inutile atunci când sunt purtate în aer liber și s-ar putea să nu fie foarte utile chiar și în interior. Majoritatea măștilor se deteriorează după una sau două purtări. Folosirea aceleiași măști zi de zi poate deveni chiar dezgustătoare pentru că aceasta prinde un miros neplăcut și atrage bacteriile. Laurie a raportat din mai mult de 30 de focare de epidemie și afirmă că a purtat foarte rar mască. În schimb s-a ferit de mulțimi și a păstrat distanța față de indivizi pentru a se proteja, la aproximativ 1,5 metri.Îți recomandăm: 300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic
Evitați mulțimile și fiți precauți în preajma persoanelor infectate sau suspecte. Dacă o persoană tușește sau strănută, rugați-o să-și pună o mască pentru a ne proteja de fluidele potențial contaminate. Dacă refuză, depărtați-vă la aproximativ 3 metri sau plecați. Nu strângeți mâinile și nu îmbrățișați oamenii – cereți-vă scuze și explicați că în timpul unei epidemii se recomandă evitarea unor astfel de contacte.
5 Acasă înlocuiți imediat toate prosoapele din baie și bucătărie cu altele curate, care să fie marcate cu numele fiecărui membru al familiei. Instruiți pe toți cei din casă să folosească doar propriile prosoape și să nu le atingă pe cele ce aparțin celorlalți. Spălați toate prosoapele de două ori pe săptămână. Prosoapele umede sunt gazde ideale pentru viruși și, da, coronavirusuri.
Citește și: 10 Excursii Cool In Familie la Mai Puţin de 100 km de Bucuresti
6 Mare atenție la clanțe și alte obiecte manevrate manual! Atunci când puteți, încercați să deschideți și să închideți ușile cu coatele sau umerii. Purtați mănuși pentru a deschide ușile sau spălați-vă mâinile după ce le-ați atins. Dacă cineva din casă se îmbolnăvește, spălați în mod regulat pernele. Similar, fiți prudenți cu balustradele scărilor, computere, telefoane mobile, jucării – în general obiecte care sunt manevrate cu mâinile. Dacă folosiți doar obiecte personale sunteți în siguranță – dar dacă puneți mâna pe computerul, telefonul mobil sau instrumentele de gătit ale altcuiva, aveți grijă să nu vă atingeți fața și să vă spălați pe mâini imediat după atingerea obiectului.
7Dacă luați masa în familie, nu folosiți tacâmurile și ustensilele personale pentru a îndepărta mâncarea din boluri sau farfurii și, spuneți-le copiilor să nu bea niciodată din recipientele altcuiva sau dintr-unul comun. Puneți linguri de servire în fiecare fel de mâncare și instruiți pe toată lumea la masă să le folosească și să nu le introducă în propria farfurie. Spălați bine toate alimentele și tacâmurile de bucătărie între mese și evitați restaurantele cu reguli de igienă precare.
8 Nu cumpărați, nu tăiați și nu consumați niciun animal viu (inclusiv pește) până când nu se află ce specie a fost sursa virusului.
9 Când vremea permite, deschideți ferestrele acasă sau la serviciu, lăsând spațiul să se aerisească.
Virusul nu rezistă în spații bine ventilate!
10 Dacă îngrijiți pe cineva care are febră, purtați amândoi întotdeauna o măști bine așezate pe față. Când schimbați o mască veche, folosită, presupuneți că este infectată și manevrați-o purtând mănuși de latex, puneți-o într-un recipient care poate fi sigilat și aruncați-l în coșul de gunoi. Tot purtând mănuși din latex, spălați ușor fața pacientului cu săpun și apă caldă și stergeți-o folosind un prosop de hârtie de unică folosință și aruncați-l în același mod. Purtați cămăși cu mâneci lungi și îmbrăcăminte care vă acoperă bine corpul atunci când îngrijiți pacientul. Spălați tot ce folosește pacientul cu apă caldă și săpun, inclusiv cearșafuri, prosoape și tacâmuri. Dacă aveți spațiu, izolați persoana bolnavă într-o cameră sau într-un colț al camerei. Dacă vremea permite, deschideți o fereastră care se află în partea opusă a camerei, astfel încât aerul să se împrospăteze. Desigur, nu faceți acest lucru dacă afară este foarte frig.
Îți recomandăm: Top 2019! Cele Mai Citite Articole pe Blogurile de Parenting din România
Folosind aceste simple precauții luate de toată lumea acasă, birou sau școală, Laurie Garrett ne asigură că putem reduce semnificativ răspândirea virusului până la eradicarea focarului.
<< Fiți precauți. Nu vă panicați. Luați măsuri de siguranță.
Oricât de dificil pare, vom trece cu bine prin asta. >>
* * *
În 2007, pe când lumea era ingrijorată de posibila epidemie de gripă aviară, Laurie Garret, autoarea cărţii „Molima care se apropie”, a susţinut o prezentare interesantă și de impact pentru audiența TED. Punctele ei de vedere despre pandemiile trecute sunt acum mai relevante ca niciodată.