La Povestea de Duminică Seara #147 de astăzi citim împreună povestea Cutiuța de cuvinte, scrisă de Alina Nelega, ilustrată de George Moldovan, realizată împreună cu Radio Târgu-Mureș şi oferită de Revista Tuş.
O poveste despre Izvorul Cuvintelor Fără Înțeles și magia vrăjitorului Fantezissimus în căutarea unei vrăji care să dureze pentru totdeauna și de care să nu se plictisească nimeni niciodată. Ce obiecte îndrăgite de copii crezi că au rezultat din fabuloasa magie a vrăjitorului?
ζ ♠ ζ
–
CUTIUȚA DE CUVINTE
–
A fost odată ca niciodată un loc din care izvorau cuvinte. Ele veneau așa, la întâmplare, picurau mai rar sau veneau în șuvoi, dar izvorau fără încetare. Nu existau propoziții mai lungi de două-trei cuvinte, nici fraze, nici povești, în schimb peste tot erau cuvinte: bâzâiau unde nu te așteptai și dădeai peste ele în orice loc, atât că n-aveau nici o noimă. Nu înțelegeai nimic din nimic, așa erau de multe și dezordonate.
Dar într-o zi Fantezissimus, un vrăjitor bun dar cam pișicher, a dat peste izvorul de cuvinte. Lui îi plăcea să facă tot felul de vrăji, chiar dacă unele erau puțin răutăcioase. Deși el era un vrăjitor bun, cum am mai spus.
Lui Fantezissimus i-a plăcut la Izvorul Cuvintelor Fără Înțeles. S-a jucat o vreme cu ele, le-a aranjat în rânduri de câte zece, pe urmă de câte o sută, a făcut covorașe din cuvinte și căsuțe mici în care ardea focul și pe horn ieșea fum de cuvinte. Asta a durat o vreme, până când Fantezissimus s-a plictisit.
Atunci s-a gândit să facă o vrajă mai complicată, una care să dureze pentru totdeauna și de care să nu se plictisească nimeni niciodată. A început prin a studia cuvintele și și-a dat seama că nu erau toate la fel. Fantezissimus a observat că existau cuvinte foarte arogante, care numeau tot ce era în jur. Mai existau și cuvinte care trăgeau după ele alte cuvinte, care le urmau cuminți, așa cum puii își urmează mamele. Erau cuvinte neastâmpărate, care făceau legătura între celelalte cuvinte. Erau cuvinte șchioape, cuvinte ursuze, cuvinte mici, mari, cuvinte bune și rele, tot felul de cuvinte. Ca albinele într-un stup. Și semănau foarte bine cu albinele, fiindcă zburau peste tot, uneori înțepau destul de rău, dar se mai întâmpla să picure și miere din joaca lor.
După ce Fantezissimus și-a dat seama câte feluri de cuvinte existau, a început să le organizeze. A luat niște cutiuțe mici, speciale și a construit tot felul de obiecte din cuvinte, pe care le-a pus bine la păstrare în cutiuțe. Uneori pierdea foarte multă vreme până când reușea să umple o cutie, alteori totul se întâmpla foarte repede. A pus cutiile în niște rafturi mari și le-a trimis în lume, ca să dăruiască și el ceva oamenilor.
Iar oamenii le-au spus „cărți”. Cărțile sunt ca niște cutii, acolo stau cuminți, bine organizate de Fantezissimus, multe obiecte făcute din cuvinte și, când le deschizi, găsești lucruri pe care nu ți le poți imagina: animale și râuri, corăbii mari, palate, zâne și rețete de prăjturi bune, dar și unele lucruri mai complicate, pe care e greu să le povestești, ca de exemplu lecțiile de chimie și matematică. Unele cuvinte din anumite cutiuțe o iau la fugă sau sar prin casă, de îndată ce deschizi cartea – pardon: cutia lui Fantezissimus. Pe urmă se întorc înapoi și stau cuminți, până data viitoare când altcineva deschide cutia. Și pot să stea așa luni, ani, decenii, secole de-a rândul. Uneori rămân tinere, dar alteori îmbătrânesc și când deschizi cutia ele nu mai sunt așa sprintene și scârțâie și atunci au nevoie de reparații.
Așa că în sprijinul lor vin alte cuvinte, mai tinere, mai noi, pe care Fantezissimus le trimite în ajutor. Fiindcă izvorul de cuvinte funcționează fără încetare, iar vrăjitorul cuvintelor, Fantezissimus, s-a stabilit acolo și face și azi cutiuțe din acelea fermecate.
Sfârșit
Suntem bucuroşi să îţi prezentăm la Povestea de Duminică Seara încă una dintre poveştile prietenilor noştri de la Revista Tuş. Te invităm să îi vizitezi pentru a vă bucura în familie de poveşti, poezii, benzi desenate şi jocuri. Majoritatea poveștilor Revistei Tuș apar în trei formate: poveste ilustrată, poveste audio și poveste animată.
Duminica după-amiaza trimitem către abonaţii noştri Povestea de Duminică Seara, recomandarea noastră de poveste pentru momentele când cei mici intră în lumea viselor. Abonează-te la Newsletterul Gokid! pentru a primi povestea în fiecare duminică!