De ce să ne spălăm pe mâini. Poveste de Zâna Lunia şi Zâna Azaleea

La Povestea de Duminică Seara #4 de astăzi vă invităm să citim împreună povestea De ce să ne spălăm pe mâini, de Zâna Lunia şi Zâna Azaleea de la Şcoala de Zâne

Zânele te ademesc și încântă cu povești (cu și fără zâne) care au în comun un lucru foarte important: reguli de purtare frumoasă și respect pentru o viață trăită frumos.

ζ ♠ ζ

A fost odată ca niciodată, în vremuri foarte îndepărtate, un ținut plin de magie, unde traiau împreună – în pace și armonie – oameni, animale, plante și obiecte. Iar cine punea piciorul pe acel tărâm putea simți că face și el parte dintr-un univers magic, căci mulţumirea, înţelegerea și respectul domneau peste tot.

Oamenii erau învățați de mici știința vrăjilor și o foloseau pentru a face tărâmul lor și mai minunat: aveau grijă de anotimpuri, de culori și de forme, iar diversitatea era foarte apreciată. Cursul de magie nu era ușor, se învăța mult și se exersa și mai mult – și numai cei mai destoinici puteau primi bagheta magică, în semn de apreciere și recunoaștere. Ei aveau atunci onoarea de a participa la ritualurile magice prin care armonia și înțelegerea se stabiliza în ținutul lor.

Dar iată că într-o zi de vacanță, un prinț răsfățat de la curtea împăratului – unul din baieții cei mici – fură o baghetă magică de la unul din frații săi mai mari.

“Ce atâta școală pentru câteva expresii magice?” își spuse el în gând, furișă bagheta în haină și o porni la drum cu gândul să vadă cum îi vor ieși vrăjile. Ajunse în grădină și văzu o floare micuță care se pregătea să înflorească. Îndreptă bagheta spre ea, spuse expresia magică așa cum și-o amintea el, dar încurcă niște cuvinte și floarea se transformă pe loc în scrum. Deși nu se așteptase la acest rezultat, căci el intenționase să facă floarea să se deschidă, fu totuși mândru de isprava lui. Merse mai departe, căutând din ochi următorul subiect de vrăjit și se apropie de un bolovan cu gândul să-l facă mare cât o stâncă. Spuse cuvintele pe care le credea potrivite, întinse bagheta, dar – ce sa vezi? – bolovanul se transformă în pulbere.

Cum prințul era pus pe năzbâtii, nici nu-i trecu prin minte că ar trebui să înapoieze bagheta cât mai curând. Pentru că încă nu învățase suficient și nu știa să respecte și să iubească lumea din jur, se amuza vrăjind cu răutate animale, obiecte, plante, tot ce întâlnea în cale.

Azi așa, mâine așa, și iată că devenise suficient că prințul să ajungă lângă vreo plantă sau vreun obiect, că acestea să se sperie că ar putea fi vrăjite de el. Și atunci, pentru că ele nu puteau vorbi într-un fel în care și prințul să le audă – căci el nu absolvise cursurile de magie – s-au gândit și s-au înțeles să pună la cale un plan ca să se apere de răutatea și ignoranța prințului. Și au început să se acopere cu o ceață neagră și lipicioasă. Când prințul se pregătea să le vrăjească și întindea mâna cu bagheta spre ele, ceața acesta se lipea de bagheta și bloca vraja. Și după un timp, fară să stie de ce, prințul nu a mai putut vrăji lucrurile din jur.

Aceasta putere de a se înconjura cu ceaţă neagră și lipicioasă a devenit foarte curând comună tuturor obiectelor, plantelor și animalelor și ea rezistă și în zilele noastre.

În timp, noi, oamenii, am uitat de magie și am început să ignorăm lumea plantelor, a animalelor și a obiectelor și nu le mai iubim așa cum ar trebui. Am uitat că și ele sunt inteligente și au viata lor, chiar dacă nu pot vorbi într-un mod pe care noi să îl întelegem. Dar ele au foarte multe povești de spus!

Deși noi nu știm să le mai vrăjim, ele sunt încă speriate de acel prinţ din timpuri îndepărtate și, în momentul în care noi le atingem, acea ceaţă se lipește de mâinile noastre. Noi nu știm lucrul acesta și nu vedem nimic, dar dacă nu ne spălăm mai multă vreme, putem simți cum mâinile noastre devin lipicioase. De fapt, ceața devine mai groasă și atunci putem și noi să o simțim.

Dacă vrem să învățăm din nou să iubim tot ce este în lume și să arătăm respectul nostru și obiectelor într-un mod în care să ne înțeleagă, atunci este necesar să ne spălăm pe mâini cu apă multă și săpun.

Săpunul acesta ne acoperă mâinile cu o pulbere aurie și sclipitoare pe care noi nu o vedem, dar plantele, animalele, jucăriile o vad și o simt și atunci nu le mai este frică de noi. Când pulberea va ajunge în preajma lor, ele vor recunoaște în noi pe acei oameni de altădată cu care trăiau în pace și înțelegere și se vor înveseli. Vor ști că în preajma noastră sunt în siguranță și nu se vor mai speria. Vor dori din nou să ne fie prieteni și vor uita de prințul care dorea să le vrăjească. Vor cânta, vor povesti și cine știe, poate că într-o zi vom reusi și noi să le auzim.


Ne spălăm pe mâini

De ce să ne spălăm pe mâini. Poveste de Zâna Lunia şi Zâna AzaleeaDe la joacă am venit
Și în hol noi ne-am oprit,
De pantofi ne descălțăm
Și frumos îi aranjăm.

Hainuțele-ar vrea, în cui,
Cu grijă tu să le pui,
Ca s-aștepte cu răbdare
Aventura urmatoare.

Mâinile, cam lipicioase,
Parcă ne privesc curioase:
“Vrem să ne jucam”, ne spun
“Cu apă și cu săpun!”

Spre baie ne îndreptăm,
Mâinile să le spălăm.
Imediat îți povestesc
Ce metodă folosesc:

Mai întâi le umezim,
Luăm săpunul și-l rotim
Între mâini, ca să ne-ajute,
Clăbuc mult să facem, iute.

Frecăm mâinile frumos
Și în palmă și pe dos,
Ca să nu rămână, iată,
Nici o dungă, nici o pată!

Nu uita de unghiuțe:
Dacă-s albe, sunt drăguțe.
Degetele le-adunăm
Și-n palmă le-nșurubăm.

Cu spumă acoperite,
Mâinile parcă-s vrăjite.
Stai puțin, să le privim
Și-apoi cu apă le clătim.

Uite: două mâini curate,
Frumoase și-nmiresmate!
Apa iute s-o oprim,
Ca să nu o irosim.

Pe prosop să ne usucăm
Și-apoi putem să mâncăm,
Să ne jucăm, să citim,
Sau chiar să ne odihnim.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU