Imagini Sonore / Jurnal vizual. Curs dedicat copiilor cu implant cohlear @ MARe

12:00 - 13:00
Sâmbătă 19 Februarie 2022
București

Imagini sonore – Curs dedicat copiilor cu implant cohlear

Nr. sedinte: 1 modul/luna x 5 luni = 20 ședinte
Frecvență sedinte: săptămânal – sâmbăta
Orele 12:00 – 15:00
Copii de 5-10 ani (12:00 – 13:00)
Copii de 11-14 ani (13:30 – 15:00)
Număr de participanți: 12 (6 per grupă)

Participare gratuită

Calendar module / Profesori:

Modul acustică/experimente sonore – luna octombrie / Elena Ghițoiu
Modul terapie prin artă și prin stimularea simțurilor – luna noiembrie / Cătălin Munteanu
Modul foto-video – luna decembrie / Dimitrie Gora
Modul desen/pictură/colaj – luna ianuarie / Ana Lăzărescu
Modul improvizație/dans – luna februarie / Catrinel Catană

Imagini Sonore este unul dintre cele mai complexe și inedite cursuri, care se adresează unui segment adesea neglijat, acela al copiilor și adolescenților hipoacuzici cu implant cohlear. Aceștia întâmpină dificultăți de integrare în sistemul de comunicare al societății actuale, în ciuda numeroaselor îmbunătățiri tehnologice curente, ceea ce duce frecvent la un sentiment de nesiguranță, stimă de sine scăzută și multă neîncredere.

Cursul Imagini sonore, conceput din cinci module complementare, are ca scop echilibrarea acestor lipse și a sentimentului izolării aferent (acutizat în contextul epidemic actual, căci nu se pot folosi în comunicare de expresia facială a interlocutorilor, de cititul pe buze, din cauza măștii). De asemenea, cursul contribuie la dezvoltarea unui plus de exprimare vizuală, cu multiple beneficii pentru participanți.

1. Cursul comportă un modul acustic adecvat copiilor cu implant cohlear, prin abordarea unor tehnici alternative în practicarea muzicii, cu experimente sonore care sporesc progresiv sensibilitatea auditivă. Modulul introduce practici de orientare în spațiu prin mijloacele de expresie acustică. Opticul si imaginarul acustic creează sinestezii: „narativitatea” inerentă imaginilor vizuale joacă un rol important în formarea unui traseu imaginar acustic și, implicit, o nouă manieră de explorare a mediului înconjurător.

2. Un alt modul al cursului este conceput într-o direcție experimentală, de terapie și dezvoltare afectivă. Efectele pozitive avute în vedere merg de la stimularea creativității la eliminarea furiei, temerilor și anxietății prin forme de artă care să crească încrederea în sine a participanților. Atelierele vizează senzorialitate (textură, miros, vâscozitate, sunet și gust), într-un spațiu securizant, în care fiecare să-și permită exprimarea epurată de constrângeri sau limitări. Culorile, lutul, decupajul și muzica vor fi camarazii de nădejde, iar imaginația și creativitatea vor fi vectorii în călătoria către sine.

3.-4. Prin dezvoltarea aptitudinilor de a desena și picata și de a realiza colaje, dar și prin tehnicile de exprimare foto și video, cursul le conferă copiilor hipoacuzici posibilitatea de a dobândi noi competențe de comunicare, oferindu-le inclusiv posibile competențe profesionale în design, comunicare vizuală etc. Cu ajutorul colajului, participanții vor realiza un jurnal inedit, ca printr-un soi de documentare a propriei vieți interioare în relație cu cea exterioară. Iar prin tehnicile simple de fotografie și video (prin puzzle-uri cu fotografii polaroid, înregistrări video ori prin pictură pe fotografie) participanții vor lucra în echipă și vor avea ocazia să își dezvolte nu doar noi competențe profesionale, ci și o mai mare încredere în a colabora și a se ajuta reciproc.

5. Orientarea prin experimente vizuale și auditive este completată de cel de-al cincelea modul – de improvizație prin dans și mișcare scenică. În cadrul acestui modul este vizată dezvoltarea siguranței de sine și a spontaneității în mișcarea și dinamică corporală a participanților.

Cursul Imagini sonore se va finaliza cu un performance realizat de copiii participanți, sub îndrumarea și coordonarea coregrafei Catrinel Catană. Performance-ul va fi conceput și pregătit în afara cursului propriu-zis, cu două săptămâni înaintea festivalului Fabrică de Sens din iunie 2023 și va fi prezentat publicului în cadrul festivalului, la MARe.

Echipa de traineri a modului educațional-creativ este formată din Elena Ghițoiu, Ana Lăzărescu, Dimitrie Gora, Cătălin Munteanu și Catrinel Catană, în parteneriat cu Asociația Ascultă Viață.
Imagini Sonore este organizat de MARe/Muzeul de Artă Recentă.

242967921_10220011620626271_7038964241001350146_n

Detalii Eveniment

Data:
Sâmbătă 19 Februarie 2022

Program:
12:00 - 13:00
13:30 - 15:00

Orasul:
București

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu evenimentele importante pentru copii din București!
DISTRIBUIE

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL