Inspiraţie şi informaţie pentru viitorii părinţi în cadrul conferinţei “Sarcina, o experienţă fizică totală”
“Atât în România, cât şi la nivel global, obezitatea pediatrică este o reală problema cu care se confruntă din ce în ce mai mulţi părinţi. Dacă în 2010 vorbeam despre 40 de milioane de copii cu acest diagnostic, statisticile sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât, pentru anul 2030, se estimează ca cifra să ajungă la 70 de milioane de copii afectaţi de obezitatea pediatrică”, a declarat Diana Artene, nutriţionist şi dietetician, în deschiderea conferinţei “Sarcina, o experienţă fizică totală” la care au participat joi, 10 februarie, aproape 100 de viitori părinţi din Bucureşti.
Conform studiilor de specialitate, nutriţia mamei, în perioada preconcepţiei, în sarcină şi continuând cu alăptarea, are un rol hotărâtor asupra sănătăţii viitorului copil, atât prin aportul de nutrienţi cât şi prin stabilirea obiceiurilor alimentare ale acestuia.
“O adipozitate excesivă în sarcina va fi un factor hotărâtor atât pentru greutatea mamei după sarcină cât şi pentru greutatea copilului după vârsta de 2 ani”, a mai declarat Diana Artene. Pentru a nu ajunge în acesta situaţie, nutriţionistul a recomandat cea mai simplă soluţie: să manancam doar atunci când ne este foame, să ne ascultăm organismul şi să acţionăm în consecinţă. Mâncatul emoţional în timpul sarcinii este un aspect diferit de nevoia de a mânca cât „pentru doi” şi trebuie conştientizat şi controlat.
Roxana Purcărea, psihoterapeut, le-a vorbit mamelor despre efectul Nocebo – modul în care temerile şi gândurile negative excesive ale mamei pot influenţa sănătatea copilului – şi despre importanța conştientizării intensităţii fricilor acestora, prin contactul permanent cu ele. Roxana le-a îndemnat pe viitoarele mame din sală să dea o notă de la 1 la 9 celei mai mari frici a lor şi să încerce să noteze în fiecare zi lucrurile pe care le pot face pentru a diminua această intensitate.
Tot în cadrul conferinţei, Cornelia Păun Grigore, medic de familie, a abordat o temă la fel de importantă pentru viitoarele mame – alăptarea, România fiind una din ţările cu cea mai mică rată de alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni din Europa, de doar 12.6%. Medicul şi-a axat discursul pe prezentarea rezultatelor studiului MAMA, primul şi singurul studiu cu privire la nutriţia mamei care alăptează în România.
Studiul MAMA a fost realizat de către Fundaţia Nutricia împreună cu IOMC şi Societatea Naţională de Medicină de Familie, în perioada mai-august 2015 pe un eşantion de 290 de mame din mediu urban care alăptează, cu sugar cu vârsta < 1 an (eşantion reprezentativ corespunzător distribuţiei numărului de naşteri la nivel naţional pentru mediul urban).
Printre cele mai alarmante statistici rezultate în urma studiului sunt atât cele legate de deficiențele nutriționale ale mamelor care alăptează, acestea prezentând: deficit de aport de fibre, deficit de acid Folic (B9), deficit de grăsimi polinesaturate (Omega 3, Omega 6), deficit de Vitaminele D și E, cât și de excesele de acizi graşi saturaţi și sodiu.
“Toate aceste anomalii nutriționale atât în sarcina cât și în alăptare, au consecințe grave asupra sănătății mamei, pornind de la probleme legate de imunitate, anemie, afectarea oaselor, hipertensiune și risc de afecțiuni cardio-vasculare până la afectarea calității și cantității laptelui matern, aceasta din urma având consecințe directe și asupra sănătătii copilului. O nutriție incorectă a mamei în sarcină și alăptare va avea consencințe grave asupra copilului prin încetinirea dezvoltării acestuia şi creşterea riscului de a dezvolta afecţiuni ale tubului neural – spina bifida, prin afectarea dezvoltării creierului, rahitism, afectarea imunităţii şi dezvoltării sistemului nervos”, a venit în completarea discursului Cameliei Paun Grigore, Luiza Pârvu, medic nutriţionist şi diabetolog.
Pentru a putea acoperi într-un mod sănătos necesarul suplimentar de nutrienţi în perioada alăptării, Luiza le-a oferit viitoarelor mame informaţii despre noua gamă de produse NutriMama, dezvoltată de Nutricia, această gamă fiind adaptată nevoilor crescute ale mamelor care alăptează. Produsele sunt disponibile atât în farmacii cât şi în reţelele de supermarketuri şi hypermarketuri din România, fiind prezente pe piaţă în 3 variante: batoane de cereale cu merişoare şi zmeură; batoane decereale cu merişoare şi ciocolată; Băutură pe baza de lapte praf cu aromă de vanilie.
La final, prezentarea interactivă a kinetoterapeutului Ioana Paraschiv, a venit la momentul potrivit. Această le-a vorbit mamelor despre posturile şi mişcările corecte în sarcina, despre importanța exerciţiilor fizice şi despre poziţiile de dormit. Pe scurt, viitoarele mămici au reţinut că: ne ridicăm de pe scaun la fiecare 30 de minute; evităm mişcările bruşte; nu stăm picior peste picior; unghiul de la nivelul soldului şi al piciorului trebuie să fie de 90 de grade; la fel şi cel de la nivelul gleznei; evităm dormitul pe spate; nu cărăm greutăţi şi le distribuim echilibrat între cele două braţe;