Fie că eşti credincios, fie că îţi doreşti să te opreşti într-un spaţiu de linişte şi reculegere, un popas la una sau mai multe dintre mănăstirile din România este binevenit. Sunt locuri de care şi copiii se bucură întrucât majoritatea mănăstirilor au domenii, parcuri sau gradini generoase unde cei mici pot zburda. Vezi 5 din cele mai importante mânăstiri din România de vizitat în familie, în concediu sau excursie:
1. Mănăstirea Cozia
Hram: Sfânta Treime
Sfânta Mânăstire Cozia este situată în nordul stațiunii balneo-climaterice Călimănești–Căciulata, la ieșirea Oltului din defileul care desparte Masivul Parâng de Masivul Făgăraș (Carpații Meridionali), pe drumul european E81.
Distanta pe care o ai de parcurs din oraşul tău: București – 205 km; Pitești – 83 km; Rm. Vâlcea – 22 km; Sibiu – 78 Km; Deva – 109 Km; Arad – 272 Km.
Locul ales de Mircea cel Bătrân pentru zidirea unei biserici, la îndemnul Sfântului Nicodim, pe atunci duhovnicul și îndrumătorul sau spritual, deși greu accesibil, era prielnic dezvoltării armonioase a unei mânăstiri. Poziția strategică, liniștea și frumusețea naturii înconjurătoare erau întru totul potrivite cu destinația hotărâtă de marele voievod pentru Mănăstirea Cozia, de a-i fi loc de veșnică odihnă.
Istoria mănăstirii este strâns legată de istoria țării. În timpul ocupației austriece a Olteniei, mănăstirea a fost o fortăreața redutabilă în calea cotropitorilor.
Mănăstirea a cunoscut și momente neplăcute. Astfel, între 1879 – 1893 autoritățile o transformă în pușcarie.
2. Mănăstirea Voroneț
Hram:Sf. Mare Mucenic Gheorghe – purtătorul de biruința
Mănăstirea Voroneț este supranumită Capela Sixtină a Estului. Este situată în satul cu același nume, la 36 km de Suceava și la numai 4 km de centrul orașului Gura Humorului. Ea constituie una dintre cele mai valoroase ctitorii ale domnitorului Ștefan cel Mare. Biserica a fost ridicată în anul 1488 în numai 3 luni și 3 săptămâni ceea ce constituie un record pentru acea vreme.
Pictura interioară a bisericii datează în cea mai mare parte din timpul lui Ștefan cel Mare, anul 1496. În scenele din altar și din naos artistul a urmărit să redea îndeosebi sensul teologal al imaginilor, realizând un ansamblu solemn, dar cu vădit caracter de monumentalitate.
Pictură exterioară a Voronețului, datând din timpul domniei lui Petru Rareș, este realizată la un înalt nivel artistic, fiind socotită drept cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești. Figurile biblice din aceste fresce exterioare sunt apropiate de viață, însuflețite, firești.
Vezi celelalte mânăstiri din România de vizitat în familie pe sfatul parintilor.ro.