Vaccinurile nu sunt doar pentru copii. Iată de ce și adulții au nevoie de ele.
Când te gândești la vaccinuri, cu siguranță ai în minte imaginea unui copil aflat în cabinetul medicului, speriat și cu lacrimile curgându-i pe obraz la gândul că acul cel mare îi va intra în mânuță. Numai că, nu e musai ca vaccinurile să fie administrare doar copiilor. Există o mulțime de motive pentru care adulții ar trebui să fie vaccinați.
Vaccinurile de care ai nevoie în calitate de adult depind de mulți factori, de la vârsta și stilul de viață, până la condițiile medicale de mare risc, planurile de călătorie și vaccinurile pe care le-ai făcut în trecut.
Iată câteva motive pentru care ar trebui să te vaccinezi ca și adult:
1. Nu mai ești protejat. Este posibil să fi primit un vaccin ca copil. Dar unele vaccinuri necesită un rapel dacă vrei să rămâi protejat. Protecția poate să nu fie de-a lungul vieții pentru bolile precum tusea convulsivă sau tetanosul, care este administrat de obicei cu toxoidul difteric. Specialiștii recomandă un rapel pentru acesta din urmă la fiecare 10 ani după o serie inițială administrată în copilărie.
2. Vaccinul la adulți protejează și copiii- în special bebelușii prea mici pentru vaccinuri. Se recomandă vaccinul pentru tuse în cazul femeilor însărcinate (de preferat între 27 și 36 de săptămâni de gestație) și în cazul persoanelor care au contact cu copiii mici. Același lucru este valabil și pentru vaccinul împotriva gripei. Nu există vaccinuri contra gripei pentru copiii cu vârsta sub 6 luni. Specialiștii numesc asta, crearea unui cocon de protecție în jurul bebelușului.
3. Unele vaccinuri sunt doar pentru adulți. Vaccinul pentru zona zoster este un bun exemplu. Zona zoster este cauzată de reactivarea virusului varicelei. Poate provoca o erupție cutanată severă și dureroasă. Riscul pentru zona zoster crește odată cu îmbătrânirea unei persoane. Vaccinul este recomandat pentru adulți cu vârsta peste 60 de ani.
4. Poate ai nevoie de ele atunci când călătorești. Vrei să pleci într-o vacanță exotică, într-una din țările care se află acum în curs de dezvoltare? S-ar putea să dai de boli pe care nu le vei găsi niciodată acasă. Vaccinarea împotriva febrei galbene este necesară dacă vrei să călătorești în părți din Africa sub-sahariană și din America de Sud tropicală. Guvernul Arabiei Saudite cere, de asemenea, vaccinarea meningococică – dar numai pentru călătoria în timpul hajjului sau pelerinajului anual către Mecca.
5. Toată lumea are nevoie de vaccinuri împotriva gripei, în fiecare an. Specialiștii recomandă ca fiecare persoană cu vârsta de peste 6 luni și să primească anual un vaccin împotriva gripei, dacă nu are motive medicale care să împiedice acest lucru. Vaccinarea anuală este concepută pentru a proteja împotriva celor trei sau patru tulpini de gripă anticipate care urmează să fie cel mai frecvent circulată în sezonul de gripă viitoare.
6. Ca să oferi un exemplu copilului. Majoritatea copiilor se tem de vaccinuri. Dar de ce ar trebui să fie singurii care se panichează atunci când văd un ac de seringă? Vrei să le arăți că prevenirea prin vaccinareeste o practică bună, atunci fii tu primul care oferă acest exemplu.
7. În copilărie nu ai făcut schema completă de vaccinare. Nu toată lumea a fost sau este complet vaccinat în copilărie. Dacă nu ți-au fost administrate vaccinuri pentru rujeolă, oreon și rubeolă sau varicelă le poți face ca și adult. Trebuie doar să vorbești cu medicul de familie sau cu un specialist imunolog.
Sursă articol: https://schemavaccinare.ro/