Muzeul Naţional al Literaturii Române

    Muzeul Naţional al Literaturii Române deţine peste 300.000 de piese organizate în 300 colecţii (sec. XV-XX), cuprinzând manuscrise ale scriitorilor români, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Vasile Alecsandri, Lucian Blaga, I.L. Caragiale, Titu Maiorescu şi mulţi alţii.

    Muzeul deţine manuscrise valoroase ale unor scriitori străini: M. Proust, Th. Mann, Paul Valery, G. Papini, G. Ungaretti etc. Colecţiile sunt completate de cărţi vechi şi rare, documente istorico-literare, lucrări de artă plastică (grafică, pictură, sculptură), periodice, obiecte şi mobilier memorial, fotografii, înregistrări audio-video.

    EXPOZIȚIA MNLR

    După aproape 3 ani, prin expoziția de bază, vernisată în data de 21 martie 2017, redăm bucureștenilor patrimoniul literar românesc și ne îndeplinim misiunea de a-l valorifica pentru public.

    Conceptul curatorial propus de o echipă mixtă de muzeografi, filologi, arhitecți și designeri a urmărit din prima clipă ideea că vizita la muzeu trebuie să fie în sine o experiență – de neuitat și pe care să vrei s-o retrăiești. Am căutat așadar mereu elementul de surpriză și ineditul, într-un discurs care să-i vorbească însă vizitatorului pe limba lui și care să răspundă sensibilității contemporane în general.

    Prin urmare, pornind de la constatarea că viziunea cronologică (deși consacrată) e doar un mod, printre altele, de a structura informația și de a (re)compune tabloul unui fenomen, am decis să recurgem la criterii alternative de gândire și ordonare a literaturii române ca subiect (și obiect) al unei expoziții de bază. Lăsând așadar criteriul cronologic undeva în fundal (cu alte cuvinte, neeliminându-l întru totul – ar fi și imposibil), am adus în prim-plan principiul tematic, asociațiile de idei, afinitățile și contrastele deopotrivă. Toate acestea au creat situații neașteptate și spectaculoase, din care literatura română reiese vie și respiră un aer înnoitor.

    Tematizarea literară se reflectă nu doar în micro-discursul muzeografic al fiecărei vitrine sau săli, ci chiar în delimitarea spațială a muzeului. Astfel că împărțirea expoziției, pe etaje, s-a realizat în funcție de genurile literare majore: parterul este dedicat poeziei, etajul – prozei, criticii literare și eseisticii, iar mansarda – teatrului și ecranizărilor. Fiecare sală este, la rândul ei, gândită ca un spațiu autonom, ilustrând o tematică anume (limbajul poetic, personaje celebre, mari povestitori etc.).

    Ne-am imaginat literatura română nu ca pe o axă a timpului, ci mai degrabă ca pe o hartă uriașă, cu nenumărate nervuri și legături posibile, unele vizibile sau deja cunoscute, altele latente și nemaiîntâlnite. De altfel, structura labirintică a casei a contribuit decisiv la crearea unei astfel de scenografii, în care scriitori de generații sau orientări diferite ajung totuși să poarte un dialog și să comunice noi înțelesuri dincolo de rubricile de manual școlar. Astfel că nu concepte teoretice și lungi demonstrații de istorie literară am vrut să transmitem, ci bucuria întâlnirii dintre text și cititorul posibil, dintre omenescul marilor și micilor autori care au făcut o literatură și noi cei de astăzi. Suntem ferm convinși că misiunea unui muzeu își conține un paradox absolut necesar, de la care nu trebuie să se îndepărteze și pe care trebuie să-l trăiască în chiar deplinătatea sa, și anume că muzeul e un spațiu cultural de graniță, la intersecția dintre educare și divertisment (entertainment), de unde și termenul relativ recent de „infotainment”. Noua expoziție a Muzeului Național al Literaturii Române nu este, așadar, un simplu depozitar de informație, ci o experiență – a mirării, a bucuriei, a descoperirii continue, a creativității.

    Designul minimalist și neutru, într-o stilistică monocromă, liniile vitrinelor, de o geometrie cât mai simplă – dar nu lipsite de câteva elemente-surpriză –, și luminile mai degrabă reci, „de laborator”, dau ocazia, o dată în plus, obiectelor să-și pună în scenă propria poveste. Dimensiunea interactivă, a tehnicului și a digitalului (cutia poștală), a realității augmentate (holodeck-ul), complementară oricărui discurs muzeografic modern, este și ea prezentă și în continuă actualizare.

    Expoziție permanentă

    Adresă: București, Calea Griviței nr. 64-66, sector 1
    Strada Nicolae Crețulescu nr.8, sector 1
    Program de vizitare:
    MARȚI – DUMINICĂ:
    10.00 – 18.00
    LUNI: închis
    Casa de bilete se închide la 17.15, iar ultimul tur ghidat începe la ora 17.00.
    Tel.: +4 031 426 00 24

    Spațiul expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8 poate fi vizitat gratuit în prima joi din fiecare lună.

    *Pentru grupuri, programarea se face pe e-mail: [email protected].
    Persoană de contact: Gabriela Toma (0748 057 192).

    Bilete:

    a) Biletele de intrare în muzeu (sediul central):
    5 lei/zi/vizitator – adulţi
    2 lei/zi/vizitator – pensionari, militari, elevi, studenţi
    0 lei – copii <7/persoane cu dizabilități

    b) Biletele de intrare în casele memoriale:
    4 lei/zi/vizitator – adulţi
    2 lei/zi/vizitator – pensionari, militari, elevi, studenţi, grupuri organizate
    0 lei – copii/persoane cu handicap

    c) Taxă filmare/fotografiere profesionistă în interiorul muzeului/casei memoriale (taxă de filmare pentru TV, filme documentare realizate de specialişti): 40 lei/mp/ora
    d) Taxă filmare/fotografiere de către turişti în interiorul muzeului/casei memoriale: 15 lei/vizitator/zi
    e) Taxă ghidaj: 6 lei/zi/vizitator.

    Detalii Locație

    Județ:
    București

    Oraș:
    București

    Adresa:
    Strada Nicolae Crețulescu, 8

    DISTRIBUIE
    Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea a împlinit de curând 11 ani! Am parcurs o perioadă plină de transformări pentru toată familia. Venirea ei pe lume m-a ajutat enorm să ma schimb aşa cum îmi doream. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!

    EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

    NO COMMENTS

    ADAUGĂ COMENTARIU