Muzeul Național de Geologie este o secție a Institutului Geologic al României. Unic prin modul în care este conceput, muzeul ilustrează toate ramurile științelor geonomice – de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zăcămintelor de substanțe minerale utile, tectonică globală, până la evoluția vieții pe Pământ, apariția omului și interacțiunea sa cu Terra.
Uriașul patrimoniu al Muzeului Național de Geologie de circa 85 000 de eșantioane s-a îmbogățit în timp și din donații ale instituțiilor sau ale persoanelor particulare, majoritatea geologi care au lucrat în institut și care și-au lăsat colecțiile în depozite. Însă doar un mic procent din eșantioanele deținute sunt expuse în săli, aproape 90% din ele aflându-se în depozite întrucât prezintă mai mult interes științific. Menționăm aici doar cei circa 1.000 de holotipi (fosile descrise pentru prima dată în lume pe teritoriul României) pe care cercetătorii îi folosesc ca referință în studiile lor.
Muzeul organizeaza ateliere și programe educativ-creative pentru copii, atât preșcolari cât și școlari.
Exponatele exemplifică domeniile mineralogie, petrografie și zăcăminte minerale, reprezentate în colecțiile științifice prin circa 45.000 de eșantioane dintre care 6.000 au fost selectate pentru sălile deschise publicului, paleozoologie și paleobotanică, cu circa 25.000 de eșantioane în colecțiile științifice dintre care 1.730 sunt prezentate în muzeu atât în sălile de sistematică, cât și în cele de geologie istorică, geologie stratigrafică și Geologia României.
Colecțiile Muzeului Național de Geologie dețin atât exemplare ale celor mai vechi roci (1,9 miliarde de ani) sau purtând cele mai vechi urme de viață (600 milioane de ani) din subsolul țării, cât și cea mai completă colecție de roci și fosile din România.
Colecțiile Muzeului Național de Geologie se întind pe trei niveluri ce parcurg săli dedicate mineralogiei, dinamicii externe și interne a Pământului, paleobotanicii, paleontologiei, stratigrafiei, hidrogeologiei, tectonicii României, substanțelor minerale utile metalifere și nemetalifere, hidrocarburilor, geologiei României, mineralelor fluorescente și florilor de mină.
- La subsol, sălile „Geologia României” expun colecții petrografice amenajate astfel încât să corespundă unităților geotectonice majore, fiind destinate în primul rând specialiștilor.
- Mineralele fluorescente pot fi admirate într-o sală specială, amenajată la subsol, unde lumina ultravioletă transformă rocile obișnuite într-un spectacol de culori inedite.
- La parter se află sala de „Colecțiuni”, deschisă publicului încă din 1908, în care se pot admira “flori de mină” aduse din Banat, Maramureș, Apuseni.
- Sălile de mineralogie cuprind exponate colorate, cu forme ciudate, adunate din întreaga lume.
- Sala fostei Biblioteci, desființată sub regimul socialist, găzduiește astăzi dinozauri, reptile și alte viețuitoare vechi de sute de milioane de ani.
- În secția de stratigrafie, amenajată în mai multe săli de la etaj, este expusă istoria pământului pe vârste, de la cele mai vechi spre cele mai noi. Fiecare eră este însoțită de hărți și de exemplificări din România ceea ce permite crearea unei imagini clare a evoluției geologice a spațiului românesc, dar și a Terrei.
Din Magazinul de suveniruri de la parterul muzeului puteți achiziționa obiecte de podoabă realizate din pietre prețioase și semiprețioase, obiecte de ceramică, eșantioane minerale și fosile, cărți poștale, lucrări de specialitate și suveniruri.
Programul de vizitare @ Muzeul Național de Geologie
- Luni – Duminică: 10:00 – 18:00
(ultima intrare se face la ora 17:00) Informatii la telefon 031.438.17.44 , [email protected]
Tarife de vizitare:
- 10 lei adulți
- 5 lei redus ( elevi, studenți, pensionari)
Acces gratuit: grupuri de copii și persoane defavorizate (în baza unei solicitări scrise), copii sub 5 ani, reprezentanți mass-media, studenți la Facultatea de Geologie, adulții cu handicap grav sau accentuat, precum și insotitorul, copiii în vârstă de până la 18 ani cărora li se aplică măsuri sociale de protecție, veteranii, personalul din rețeaua muzeală națională, delegații oficiale.
Taxă ghidaj:
Limbă română: 50 lei
Limbă străină: 100 lei (cu programare)
Taxă fotografiere pentru vizitatori: 40 lei
Taxă fotografiere pentru profesioniști: 500 lei
Taxă filmare pentru profesioniști: 1000 lei
Detalii Locație
Județ:
Sector 1
Oraș:
Bucuresti
Adresa:
Şos. Kiseleff nr. 2