Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca este continuatorul primei asociaţii muzeale din Transilvania, Societatea Muzeului Ardelean, înfiinţată la 23 noiembrie 1859, dispunând de colecţii bogate de antichităţi, mineralogie, botanică, o pinacotecă, o colecţie etnografică şi zoologie.
Societatea Muzeului Ardelean a reuşit să constituie o colecţie de peste 24.000 de piese arheologice, numismatice şi alte piese din diverse domenii cum ar fi botanică, zoologie sau mineralogie.
Unul dintre exponatele mai deosebite este Talpa de robot, un obiect metalic descoperit în 1973 în apropiere de Aiud în straturi de sol alături de oase de mastodont. Acesta seamănă izbitor de mult cu piciorul unui tren de aterizare, iar din analiza stratului de oxid alb-gălbui de peste un milimetru care îl acoperă s-a tras concluzia că acesta are o vechime de 250000 de ani. În urma analizelor ştiinţifice de laborator a reieşit că pe lângă metalul principal, aluminiul, piesa conţine, în cantităţi mici cupru, zinc, cobalt, zirconiu, aceste metale fiind descoperite şi utilizate relativ recent (1735-1825). Prezenţa staniului în aliaj face ca această piesă să constituie o enigmă metalurgică chiar şi pentru zilele noastre (Sursa: wikipedia.org).
Muzeul deține o colecție de artefacte antice egiptene care se bucură de un interes deosebit în rândul vizitatorilor, în special datorită piesei centrale a colecției, o mumie umană în sicriu de lemn pictat. Aceasta a fost descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc, împreună cu alte aproximativ 70 de mumii în sicrie de lemn, în timpul unei misiuni arheologice finanțate de omul de afaceri maghiar Back Fülöp, care a donat piesa Muzeului Ardelean.
Patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei include o colecţie vastă de artefacte reprezentative pentru civilizaţia dacică. Piesele provin, cu precădere, din aşezările şi fortificaţiile descoperite şi cercetate de arheologii clujeni de-a lungul câtorva decenii în diverse părţi ale spaţiului intracarpatic.
Colecția conține de asemenea piese de echipament militar şi armament romane, precum și artefacte care ilustrează viața cotidiană și religioasă a soldaților, descoperite în castrele de la Gilău, Cășeiu, Gherla, Turda sau Porolissum.
Colecţia medievală şi premodernă reflectă istoria Transilvaniei în secolele IX-XVIII, cuprinzând un număr de aproape 30.000 de piese cu origini și funcționalitate extrem de eterogene.
10 Stațiuni Balneoclimaterice pentru Vacanțele Familiilor cu Copii în România
Program de vară
- Marți – Duminică: 11.00 – 18.00 (ultima intrare – 17.30)
- Luni: închis
De la 1 decembrie începe programul de iarnă.
Program de iarnă
- Marți – Duminică: 10.00-17.00 (ultima intrare – 16.30)
- Luni: închis
TARIFE DE ACCES MNIT
- Adulți: 10 lei/persoană
- Pensionari: 5 lei/persoană
- Elevi, studenți, persoane adulte cu handicap mediu sau ușor, posesori card „Euro 26”: 2,5 lei/persoană
Acces gratuit pentru:
- copii preșcolari cu vârsta de până la 7 ani;
- copii cu vârsta de până la 18 ani cu nevoi speciale sau cu handicap, precum și persoanele însoțitoare ale acestora;
- copii cu vârsta de până la 18 ani cărora li se aplică măsuri sociale de protecție;
- adulți cu handicap grav sau accentuat, precum și persoanele însoțitoare ale acestora;
- copii în vârstă de până la 18 ani, pe perioada vacanțelor;
- elevi și studenți cetățeni români din afara granițelor țării, care beneficiază de bursă din parteastatului român;
- posesori ai cardului „Euro 26”, cu vârsta de până la 30 de ani, în data de 26 a lunii; atunci când data de 26 este într-o zi când muzeul este închis pentru public, gratuitatea se acordă în ziua lucrătoare imediat următoare;
- posesori ai cardului ICOM
- pensionari din rețeaua muzeală, posesori de adeverințe/legitimații pentru acces gratuit;
- veteranii de război şi văduvele de război
- studenţii Facultăţii de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în grupuri organizate
- pentru toate categoriile de vizitatori în prima zi de duminică a lunii
- Pensionarii beneficiază de acces gratuit în fiecare zi de miercuri (orar 12.00-18.00)
Plata se poate face numerar sau cu cardul
Contact
- Adresa: Str. Constantin Daicoviciu nr. 2, în clădirea cunoscută şi drept Casa Petrechevich-Horvath
- Website: mnit.ro
Detalii Locație
Județ:
Cluj
Oraș:
Cluj-Napoca
Adresa:
Strada Constantin Daicoviciu, 2