Pe 29 aprilie, Opera Comică pentru Copii (OCC) i-a distins cu premii pe cei mai apreciați regizori, scenografi, coregrafi, compozitori și muzicieni care au semnat spectacole excepționale, prezentate publicului tânăr în ultimiii trei ani la Gala OCC!
Au fost premiați la Gala OCC regizorul Cristian Mihăilescu, compozitorul Marius Țeicu, regizoarele Antoaneta Cojocaru și Gabriela Dumitru, violoncelistul Anton Niculescu, scenografa Bogdana Pascal și coregrafii Corina Dumitrescu, Mihai Babușka, Jaqueline Bratu și Cătălin Caracaș.
Distincții au primit și Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, prin doamna viceprimar Tomnița Florescu, precum și partenerii care sprijină instituția, an de an: RATB, Magic FM, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti”, Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, teatrele pentru copii “Țăndărică” și “Ion Creangă” din București, Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul “Tudor Vianu” din Giurgiu și mulți alții.
O diplomă specială la Gala OCC a fost înmânată managerului instituției, soprana Felicia Filip, și întregii echipe a Operei Comice pentru Copii, de către Traian Petrescu, directorul executiv al Direcției Cultură, Sport, Turism din cadrul Primăriei Capitalei.
“Să formezi într-un așa de scurt timp un colectiv, ca o familie, este foarte greu. Ce se întâmplă la Opera Comică pentru Copii este un fenomen. Ca să vă dați seama ce înseamnă și ce ritm au, puteți urmări pe Facebook activitatea zilnică a Operei Comice pentru Copii”, a declarat Traian Petrescu, directorul executiv al Direcției Cultură, Sport, Turism din cadrul Primăriei Capitalei.
În aplauzele sutelor de spectatori de toate vârstele, pe scena Operei Comice pentru Copii a urcat maestrul Cristian Mihăilescu, unul dintre cei mai longevivi colaboratori ai instituției, care a semnat regia unor spectacole foate îndrăgite de copii și de părinți deopotrivă: “Hänsel și Gretel”, “Flautul Fermecat”, “Don Pasquale”, “Hapciu în RE major” și “Răpirea din Serai”. Chiar în weekend a avut loc, la Salonul Mozart al Operei Comice pentru Copii, premiera unui nou spectacol în regia maestrului Mihăilescu: “Directorul de Teatru”, după opera lui W. A. Mozart.
“Mă reinventez de fiecare dată și văd partea frumoasă a vieții. Fac ceea ce îmi place, duc viața pe care o doresc, în familie și în teatru, alături de oameni deosebiți. Partea frumoasă este că primesc acest premiu de la o instituție unică pe mamapond și chiar astăzi semnez regia unui nou spectacol de Mozart, Soarele Muzicii. Sunt un om fericit”, a spus maestrul Cristian Mihăilescu.
Compozitorul Marius Țeicu a primit premiu pentru musicalul “Micuța Dorothy”, a cărui premieră a avut loc în luna februarie și care a avut un succes răsunător în rândul publicului OCC, cu peste 10 000 de bilete vândute în timp record. Tot pentru “Micuța Dorothy”, dar și pentru musicalul “Peter Pan” a primit premiu și tânăra regizoare Antoaneta Cojocaru. Regizoarea Gabriela Dumitru a fost distinsă pentru punerea în scenă a trilogiei ce marchează împlinirea a 180 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, cu musicalurile “Punguța cu Doi Bani”, “Ivan Turbincă” și “Harap Alb” (a cărui premieră va avea loc pe 5 mai).
“Vă felicit din toată inima pentru evoluția extraordinară și unică pe care ați avut-o ca instituție, ca proiecte și ca spectacole! M-am simțit înconjurată de oameni profesioniști și frumoși, care m-au făcut să înțeleg la modul concret că sincretismul artelor este posibil”, a declarat regizoarea Antoaneta Cojocaru.
În ultimii trei ani, Ansamblul de Balet al Operei Comice pentru Copii s-a extins de la 12 la 40 de artiști, atingând performanțele unui ansamblu de nivel internațional. Acest lucru s-a văzut în producțiile extraordinare de balet montate pe scena OCC, precum “Fetița cu Chibrituri”, “Jack și Vrejul de Fasole” sau “Spărgătorul de Nuci”. Pentru viziunea lor și munca excepțională în pregătirea balerinilor au fost premiați Cătălin Caracaș, Coordonatorul Ansamblului de Balet al OCC și coregrafa Corina Dumitrescu. Mihai Babușka a primit premiu pentru coregrafia celui mai nou spectacol de balet contemporan, “Pinocchio”, iar coregrafa Jaqueline Bratu a primit distincție pentru dăruirea cu care îi pregătește pe cei mai mici balerini, distribuiți în coproducția “Frumoasa Vasilisa”, a cărei regie și coregrafie o semnează.
“Să creezi aici un spectacol este foarte simplu, pentru că acest teatru este un spectacol. Și asta datorită oamenilor care îl conduc, care într-adevăr au creat din acest teatru un fenomen”, a declarat maestrul coregraf Mihai Babușka.
În cadrul Galei OOC au fost anunțați câștigătorii concursului de proiecte “Stagiunea UnderGrant”. Cele trei echipe de realizatori care vor pune în scenă spectacole în Sala Undergrant, în stagiunea 2017–2018, sunt: Irina Crăița Mândra, Răzvan Apetrei, Bianca și Sabina Veșteman – “Bastien și Bastienne”, de W.A. Mozart, Ana Crăciun Lambru și Ioana Denisa Petre – “Sub Cerul Liber” (spectacol original cu marionete) și Alina Manole, Amalia Olaru și Hermina Stănciulescu – “Aventurile Rățoiului Adalbert” (premieră națională).
“Tot ce se întâmplă aici, se întâmplă cu foarte mult bun gust, cu mult talent, cu multă muncă. Doresc Operei Comice pentru Copii mult succes în continuare, cu public mult, cu mulți copii care să se bucure de spectacole de ținută din punct de vedere artistic”, a declarat compozitorul Marius Țeicu.
Gala OCC a fost presărată cu numeroase momente artistice, în care publicul i-a aplaudat pe protagoniștii din operele “Flautul Fermecat”, “Hänsel și Gretel”, “Răpirea din Serai” și din baletele “Fetița cu Chibrituri”, “Jack și Vrejul de Fasole” și “Spărgătorul de Nuci”, alături de Orchestra Operei Comice pentru Copii, dirijată de Gheorghe Iliuță.
“Dorim ca publicul nostru, care este membru de onoare al Operei Comice pentru Copii, să spună tuturor că aici se întâmplă un miracol care vă este la îndemână și vă așteaptă să ne bucurăm împreună. Vă iubim și vă mulțumim că ne sunteți alături!”, a declarat Felicia Filip, managerul Operei Comice pentru pentru Copii.
România este singura țară din lume cu o instituție dedicată în totalitate spectacolelor de operă, operetă, musical și balet pentru copii. Înființată în 1998, Opera Comică pentru Copii susține, astăzi, spectacole în trei săli: Sala Mare, Salonul Mozart și Sala UnderGrant. Din 2014 până în prezent, la Opera Comică pentru Copii au fost jucate aproape 1000 de reprezentații și peste 200 000 de copii au trecut pragul instituției. Prin campaniile caritabile “Lunea Cadourilor” și “Bilet în Așteptare”, aproape 5000 de copii din medii defavorizate s-au întâlnit cu poveștile și personajele Operei Comice, iar prin cele trei ediții ale campaniei J.O.C., peste 2000 de jucării donate de spectatori au adus bucurie celor mai nevoiași copii. Cu aproape 500 de reprezentații programate pe parcursul unei stagiuni, instituția condusă de soprana Felicia Filip cunoaște în fiecare an o evoluție fulminantă.