Vă invităm într-o nouă aventură plină de magie la Dino Parc Râșnov, unde copiii vor explora lumea dispărută a dinozaurilor și vor descoperi expoziția arborilor de poveste!
Nu-i așa copii, că vă încântă poveștile de demult, cu codri întunecoși plini de mistere care așteaptă să fie rezolvate? Fiecare arbore are povestea lui și te poartă în lumea necuvântătoarelor.
Îți plac cavalerii eroi? Atunci preferatul tău va fi Pinul cel Curajos, înalt de 30-40 metri, cu tulpina dreaptă și rădăcinile bine înfipte în pământ.
Eu sunt Cavalerul Neînfricat al acestei păduri. Eu învăț veverițele cum să se lupte pentru ghindele lor și îi sfătuiesc pe arici să fie curajoși și să nu se teamă de celelalte animale din jur. Cu toții îmi sunt recunoscători pentru asta. Chiar și voi, copiii, ar trebui să fiți mereu curajoși și să iubiți toate viețuitoarele, atât plantele, cât și animalele.
Creștem repede în primii 3 ani și ajungem la maturitate devreme, pe la 20-30 de ani, deoarece suntem foarte plini de viață și energici. Trăim aproximativ 400 de ani și viața noastră este plină de aventuri, la fel ca a cavalerilor din basme. Personalitatea noastră puternică face ca și rășina să ne fie abundentă și de bună calitate.
O pădure sănătoasă înseamnă o planetă sănătoasă. Iar o planetă sănătoasă înseamnă oameni sănătoși. Merită să ne protejezi!
Prietenul lui mai mare este Bradul cel Voinic, înalt de până la 50-60 metri și care trăiește un pic mai sus, unde vânturile sunt foarte puternice.
Însă datorită rădăcinilor pivotante reușește să reziste zăpezilor și vânturilor puternice până ajunge la 700-800 de ani, împiedicând în același timp eroziunea solului. Nu rata întâlnirea cu bradul care ne aduce zâmbetul pe buze în fiecare iarnă, la Sărbătoarea Crăciunului.
Eu sunt Voinicul din Deal, cel mai semeț dintre arbori. Stau sus si văd tot ce se întâmplă în jur. Sunt protectorul pădurii și asta implică o mare responsabilitate. La fel cum și voi copiii aveți responsabilitatea de a avea grijă de noi, arborii.
Din mugurii, cetina și rășina noastră se prepară tratamente pentru diferite boli și afecțiuni ale oamenilor. Noi le-am fost dintotdeauna prieteni oamenilor, dar de la o vreme ei au început să ne taie în număr foarte mare. Am fi foarte fericiți dacă toți oamenii și-ar aminti că noi i-am ajutat mereu și ar opri tăierile abuzive de păduri.
Din nici o poveste legendară nu poate lipsi Stejarul Înțelept care ajunge să trăiască și pană la 1500-2000 de ani, așadar are întotdeauna un sfat bun pentru fiecare copac sau copăcel.
Ne putem întâlni cu stejarul nu doar la munte, ci și la deal sau câmpie, cu rădăcini puternice care ajung și la 10 metri adâncime sub pămant, peste tot fiind foarte prețuit de către oameni, căci lemnul este bun și rezistent. Iar ghindele sunt mâncate de mistreții din pădure sau folosite că hrană pentru animalele domestice.
Pe cât de înțelept este stejarul pe atât de vorbăreț este Molidul, care povestește tot felul de întâmplări interesante celorlalți arbori din pădure.
Dar tot de la el aflăm despre legătura puternică dintre arbori și oameni. Uneori, oamenii ajută pădurea și sădesc pui de arbori care cresc, absorb dioxidul de carbon din aer și îl transformă în oxigen pentru că ei să respire. Așa-i că facem o echipă bună?
Cum să nu fie vorbăreț dacă din lemnul lui alb se nasc notele muzicale? Căci molizii sunt folosiți și la fabricarea instrumentelor muzicale cu coarde și în industria aeronautică.
Molizii sunt răspândiți peste tot și în număr foarte mare. Ajung la maturitate pe la 60-70 de ani și trăiesc circa 600 de ani.
Un lucru interesant este că nouă, molizilor, ni se mai spune și brazii roșii pentru că trunchiul nostru are culoare brun-roșcată. De multe ori suntem confundați cu brazii și suntem folosiți și ca pom de Crăciun, dar există niște diferențe între noi și brazi. Cel mai ușor ne recunoști după frunze, deoarece frunzele noastre sunt sub formă de ac și înțeapă dacă nu ești atent.
Dar nici o vizită în pădure nu se poate termina fără a face cunoștință cu Gorunul Vesel, cel care împreună cu dinozaurii participă la înveselirea tuturor copiilor din parc.
Doar știți foarte bine cât este de important pentru dinozauri să vadă copiii zâmbind. Haideți să vă spun un secret. Zâmbetele au o putere magică, atunci când o singură persoană zâmbește, ea reușește să le transmită și celorlalți starea ei bună și astfel se formează mai multe zâmbete. Un zâmbet nu va rămâne niciodată singur, asta este clar!
Noi, gorunii, suntem rude apropiate cu stejarii. Suntem foarte răspândiți pe teritoriul României, ocupăm aproximativ 10.5% din suprafața împădurită a țării. Ajungem la maturitate undeva între 60 și 80 de ani și trăim aproape 700 de ani.
Dar pentru că suntem rude apropiate cu stejarii, iar aceștia trăiesc foarte mult, trebuie să vă spunem că în România, mai exact în satul Mercheașa din județul Brașov, există cel mai bătrân gorun care are aproape 900 de ani. I se spune Bătrânul Carpaților și cred că ar fi foarte fericit dacă ați merge să-l vizitați.
Nu-l uităm nici pe Prietenul Necuvântătoarelor, Pinul cel Prietenos, la care vin toate animalele din pădure, să-l viziteze și să se joace în jurul lui!
Chiar și dinozaurii s-au împrietenit cu Pinul cel optimist și zâmbitor, cel mai prietenos dintre copaci.
Pinul nu este doar prietenos, dar este și folositor oamenilor: oferă oxigen și rășină și îi ajută să se vindece de anumite afecțiuni. Uleiul de pin extras din frunze și ramuri întăreste imunitatea organismului și luptă contra microbilor și infecțiilor. De asemenea, foarte util pentru tuse este siropul din muguri și frunze, dar și tinctura de rășină.
Noi, pinii silveștri, suntem mai scunzi decât brazii și molizii, pentru că ajungem până la 30 – 40 de metri înălțime. Cei mai mulți pini silveștri se pot găsi în zona Carpaților de Curbură. Dacă creștem la câmpie, vârsta maturității o atingem la 15 – 20 de ani, dar în munți ne maturizăm mai greu, cam pe la 40 – 50 de ani. Trăim la fel de mult ca molizii, aproximativ 600 de ani.
Ca și celelalte rășinoase, avem o sensibilitate crescută la vânt puternic și zăpadă, încât acestea ne pot doborî. De asemenea, suntem sensibili la atacurile unor ciuperci sau insecte.
Cu siguranță că cei mici îl vor îndrăgi pe loc pe Laricele Năzdrăvan care este momentan încă un pui, și ca oricărui pui îi place cel mai mult să se joace.
Dar oare care este jocul lui preferat? Ați ghicit copii, jocul de-a v-ați ascunselea sau leapșa, dar pe lângă astea el are și un joc folositor nouă, oamenilor: transformarea dioxidului de carbon în oxigenul pe care îl respirăm cu toții, zi de zi.
Când o să cresc mare o să fiu foarte înalt pentru că frații mei mai mari ajung la înălțimi de 40-50 de metri. Cel mai mult îmi place muntele, de aceea la munte o să mă găsiți cel mai des. Cresc destul de repede în înălțime, iar pe la 30 de ani o să ating maturitatea. Viața mea va fi foarte lungă, voi rămâne prin împrejurimi aproximativ 700 de ani.
Din ce mi-au spus cei mai mari decât mine, lemnul meu este foarte sănătos și valoros. Este frumos colorat și durabil în apă și aer. Oamenii îl folosesc pentru a construi nave și sisteme hidraulice.
Un personaj care le va aminti copiilor de povestea Albă că zăpada, este Fagul Sfios, un pic mai retras și care nu vorbește mult, dar în schimb se gândește mereu la viitorul pădurii și al dinozaurilor.
Oare cum va arăta lumea peste câteva sute de ani? Voi v-ați întrebat vreodată acest lucru? Un lucru e sigur: pentru ca planeta noastră să evolueze și să se facă frumoasă va fi nevoie ca oamenii și arborii să se iubească și să se ajute reciproc.
Fagii ajung la o înălțime de până la 30 de metri. În primii 6 ani de viață, rădăcinile noastre sunt sub formă de pivot, ca mai apoi să se ramifice lateral. Avem rădăcinile foarte puternice și bine înfipte în pământ, așa că vânturile nu reușesc să ne doboare. Pe scoarța noastră netedă și cenușie se întâlnesc pete mari albicioase. Suntem un fel de dalmațieni ai arborilor.
Noi, fagii, suntem cei mai răspândiți arbori din țară, ocupăm aproximativ 31% din suprafața împădurită. Ne maturizăm puțin mai greu decât ceilalți arbori, pe la 70-80 de ani și ajungem să trăim aproape 400 de ani. Lemnul nostru este de culoare albă și pe lângă folosirea lui în diferite industrii, din el se fac și instrumente muzicale.
Dar și mai retras decât Sfiosul din poiană este Carpenul Singuratic, care se simte foarte bine când e singur cu gândurile lui.
Însă îi place tare mult când vin copiii în pădure, căci copiii nu-i rănesc pe arbori așa cum o fac adulții, copiii sunt visători și plini de imaginație iar asta le va fi de mare ajutor în viată.
Noi, carpenii, suntem mai scunzi decât ceilalți arbori, ajungem până la 20-25 metri înălțime. Tulpina ne poate fi uneori răsucită și ajungem la maturitate mai devreme, pe la 15-20 de ani. Asta deoarece trăim mai puțin decât ceilalți arbori, undeva până la 100-150 de ani.Creștem deseori în zone de deal și câmpie, dar și la munte pentru că suntem rezistenți la ger și umbră. Din mugurii noștri se face un extract folositor oamenilor pentru afecțiunile respiratorii.
Nici o vizită în Pădurea Arborilor din Dino Parc Râșnov nu se poate încheia fără a-l cunoaște pe Mesteacănul Poznaș, care e foarte activ și nu se plictisește niciodată!
Este isteț la fel că și voi, copii, căci a descoperit singur că există foarte multe asemănări între arbori și oameni. Iată, va povestește chiar el descoperirea lui: Și oamenii și arborii au brațe, doar că ale noastre se numesc crengi și sunt acoperite de frunze. În interiorul frunzelor noastre se produce fotosinteză, asta inseamnă că noi absorbim dioxidul de carbon eliminat de oameni și îl transformăm în oxigen cu ajutorul luminii solare și a căldurii. Picioarele voastre sunt la fel de stabile și vă susțin corpul așa cum sunt și rădăcinile noastre.
Există aproximativ 30 de soiuri de mesteacăn în lume. Eu sunt un mesteacăn argintiu. Coaja de pe trunchiul nostru conține multe rășini și are un pigment care dă numele diverselor soiuri de mesteacăn: roșu, alb, negru și galben.
Suntem foarte răspândiți în Europa și Asia, iar în România trăim mai mult în zonele de deal și munte. Ajungem la maturitate foarte devreme, pe la 10 ani și creștem foarte repede. Trăim aproximativ 100 de ani.
Suntem foarte folositori oamenilor. Din sucul, coaja, lemnul, frunzele, crenguțele și rădăcinile noastre se fac, instrumente muzicale de suflat și tobe, tratamente medicale naturiste și diferite uleiuri. În zonele nordice seva noastră este folosită ca băutură răcoritoare și este considerată un adevărat elixir de sănătate, oferind energie celor care o consumă. De aceea sunt și eu așa plin de viață și poznaș.
Ți-au plăcut poveștile arborilor magici? Planifică o excursie la Dino Parc Râșnov pentru a te bucură împreună cu copiii tăi de expoziția arborilor de poveste!
Copilul tău va fi încântat să afle povestea fiecărui soi de arbore dar și importanța pădurii pentru viața și sănătatea oamenilor.
O pădure sănătoasă înseamnă o planetă sănătoasă. Iar o planetă sănătoasă înseamnă oameni sănătoși. Merită să protejam natura!