Palatul Mogoșoaia este o destinație îndrăgită de bucureștenii care își doresc să petreacă o zi în familie într-un parc frumos în afara orașului.
Palatul este construit în sec XVII de către Constantin Brâncoveanu, pe atunci domnitorul Ţării Românești. În prezent Palatul Mogoșoaia găzduiește Muzeul de Artă Brâncovenească, cu saloanele oficiale ale domnitorului.
Aflat pe malul lacului Mogoșoaia, palatul înconjurat de un parc superb creează o atmosferă deosebită care la final de săptămâna atrage în număr mare familiile care își petrec aici o zi în aer liber și liniște, la umbra deosebită a copacilor maiestuoși. La prânz nu trebuie să părăsești locația, veți găsi și un restaurant amenajat pe măsura spațiului impunător. Mulţi vizitatori preferă să vină aici la picnic.
Mogoşoaia nu este numai o locuinţă domnească, decor singuratic al unei mari cârmuiri. Mogoşoaia este un domeniu, un colţ întreg de ţară, un peisagiu ieşit dintr-o evocare, înfaptuit prin râvna creatoare a unui şir de generaţii. Mogoşoaia nu este numai înfăţişarea unui trecut, dar tot atât şi expresia unui prezent viu, mărturia unei deveniri. Iată de ce Mogoşoaia are un loc aparte printre monumentele istorice ale Romaniei – Arhitect G.M. Cantacuzino.
În vara anului 1921 lucrăm la restaurarea palatului brâncovenesc din Mogoşoaia. Cu o ceată de meşteri iscusiţi în cioplirea şi întrebuinţarea cărămizii, cu o şatră întreagă de ţigani şi cu doi pietrari greci, mă străduiam să schimb mândrei locuinţe domneşti aspectul ei de tragică ruină ca o poveste de Edgar Poe. Încetul cu încetul, bolţile prăbuşite se refăceau, crăpăturile adânci ale zidurilor se umpleau, pietrele căzute se puneau la loc şi întreg palatul ieşea la iveală din ţărână adunată la picioare de vânturile vremii şi ale uitării. – Arhitect G.M. Cantacuzino
Despre istoria locului citeşte mai mult aici. În prezent Palatul este administrat de Institutul Cultural Român. Deci nu întâmplător locația găzduiește recitaluri și concerte de muzică veche sau clasică, evenimente și ateliere de creație. În luna iulie aici se organizează Mogoșoaia ClasicFest, un festival care îmbină recitaluri de excepție, susținute de muzicieni de primă valoare, expoziții fotografice cu tematică muzicală și prezentări de noutăti discografice.
Spaţiul este o oază de linişte si frumuseţe ce ne aminteşte de vremurile cu prinţi şi prinţese. De aceea locul este preferat de miri pentru fotografii de nuntă.
Acces la Palatul Mogoșoaia
- Biletul intrare: 5 lei / persoană (2 lei preț redus)
- Taxa pentru filmare: 20 de lei
- Taxa pentru fotografiere: 15 lei.
- Taxa de parcare: 4 lei
- Ghid engleză-franceză: 8 lei
În prima zi de miercuri din fiecare lună intrarea este gratuită.
Program la Palatul Mogoșoaia
- Vara: Marți – Duminică: 10:00 – 20:00
- Iarna: Marți – Duminică: 09:00 – 17:00
Cum ajungem la Palatul Mogoșoaia
De la stația de metrou Parc Bazilescu puteți lua un autobuz, linia pre-orășenească 460, care va lasă chiar la palat. Veți găsi de asemenea și un maxi taxi care trece la fiecare 15 minute.
De la București până la Palatul Mogoșoaia cu maşina ai de parcurs 18 km.
Contact
- Adresă: Stradă Valea Parcului nr. 1
- Localitate: Mogoșoaia
- Telefon: +4021 350 66 19, +4021 350 66 20
- Fax: +4021 350 66 18
- Email: [email protected]
Detalii Locație
Județ:
Ilfov
Oraș:
Mogoșoaia
Adresa:
Strada Constantin Brâncoveanu