Parcul National Retezat, o experienta de neuitat

    Descoperirea sau redescoperirea patrimoniului natural exceptional. Viziteaza Parcul National Retezat si vei trai o experienta de neuitat.

    Ideea rezervarii spatiilor naturale de degradare de catre populatia umana cu scopul de a conserva intacte sit-uri grandioase, de a proteja biotopuri rare sau extraordinare sau locuri pe cale de disparitie nu este noua. Ea a aparut de la sfarsitul secolului al XIX lea in tarile anglo-saxone o data cu crearea primelor parcuri nationale. In Romania primul parc de acest fel a fost Parcul National Retezat.

    Un parc national este un teritoriu relativ vast a carui bogatie biologica, calitate peisajera, interes cultural si caracter istoric prezervat justifica o protectie si o gestiune care garanteaza perenitatea acestui patrimoniu considerat exceptional.

    Infiintarea Parcului National Retezat in 1935 este recunoasterea oficiala a bogatiei patrimoniului natural al Carpatilor Meridionali si a necesitatii tuturor de a-l conserva. Suprafata parcului a apartinut Casei Regale, fiind domeniu de vanatoare. In 1979 parcul a devenit cunoscut ca Rezervatie a Biosferei datorita statutului de arie naturala protejata de interes national si international.

    Parcul National Retezat

    Situat in Carpatii Meridionali, in judetul Hunedoara, Parcul National Retezat se intinde pe o suprafata de aproximativ 38 000 ha si are o altitudine cuprinsa intre 800 m si 2509 m. O mare varietate de roci magmatice, metamorfice si sedimentare alcatuiesc teritoriul parcului. Structura geologica complexa a teritoriului montan a dat nastere la forme de relief diverse si spectaculoase si a creat multe medii de viata pentru diferite specii de plante si animale. Peisajul original si complex al parcului este creat din creste ascutite, coame cu profil greoi, circuri si vai glaciare. Toate acestea fiind rezultatul actiunilor factorilor climatici si hidrici care au actionat asupra substratului litologic.

    Climatul este temperat montan, avand influente mediteraneene in partea de sud-vest, iar la inaltimi ce depasesc 2000 de metri climatul este alpin.

    Reteaua hidrografica este bogata si complexa, fiind alcatuita din paraie, rauri si lacuri de origine glaciara. Lacul Bucura este cunoscut ca fiind cel mai mare lac glaciar, se afla la altitudinea de 2041 m si are o suprafata de aproximativ 9 ha.  Lacul Zanoaga este cel mai adanc lac, cu adancimea de 29 m. Exista de asemenea lacuri nivale (Groapele, Bucurelul, Taul dintre Brazi) si lacuri de origine carstica (Taul fara Fund, Soarbele).

    Parcul National Retezat

    Patrimoniul natural al Retezatului este deosebit de valoros datorita speciilor rare care se intalnesc pe suprafata lui. Speciile rare de garofita, darie, flamanzica, anghelina, floare de colt, pelin sau sangele voinicului sunt adevarate nestemate ale Retezatului. O treime din totalul speciilor de plante existente pe teritoriul Romaniei se gasesc in Parcul National Retezat. Intalnim paduri de carpen, gorun si tei in special pe versantii insoriti ai vaii Raul Mare si bazinul Jiul de Vest, alaturi de arin. Locurile mai adapostite dau nastere unei vegetatii cu caracter termofil : sanziene, barbisoara, trifoiul iepuresc, rasura, paduri de fag sau in amestec cu brad si molid. La altitudini mai mari de 1700 de metri intalnim tufarisuri de jneapan, smardar, afin, merisor, ienupar pitic, ghintura. Etajul alpin cuprinde specii de paius, paiusca uriasa, rogoz, taposica, clocotis, coacaza, iarba vantului.


    Vezi si:

    ACTIVITATI: Planse de colorat cu My Little Pony

    IESIRI: Locatii de vizitat cu copilul in Romania

    SANATATE: Pro Vaccin vs. Anti Vaccin

    EVENIMENTE: Toate evenimentele pentru copii de saptamana asta


    Acces Parcul National RetezatDe ce sa mergi in Parcul National Retezat?

    • 1190 de specii de plante;
    • 90 de specii de plante endemice;
    • multe animale sălbatice: urşi, lupi şi râşi dar şi capre negre, cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri etc.
    • 185 de specii de pasari
    • cel mai întins lac glaciar din Romania – lacul Bucura
    • cel mai adânc lac glaciar din Romania- lacul Zanoaga

    La fel de bogata si diversa ca flora este si fauna parcului Retezat. Parcul National Retezat adaposteste 55 de specii de mamifere, dintre acestea 22 fiind ocrotite de lege. Dintre mamifere amintim : capra neagra, capriorul, cerbul, ursul, lupul, rasul, mistretul, pisica salbatica, veverita, parsul de alun, viezurele, vidra, jderul de capac, nevastuica etc. Pasarile sunt si ele de asemenea reprezentate de o multitudine de specii precum: acvile, cocosul de munte, bufnita, ierunca, fluturasul de stanca, lastunul, corbul de munte, mierla de piatra, etc. Reptilele sunt si ele prezente prin specii de serpi (vipera comuna, vipera cu corn). Datorita retelei hidrografice, fauna apei este si ea reprezentata de pesti (pastrav de lac, pastrav curcubeu, lipanul).

    Daca vrei sa mergi cu un copil mic in Retezat iti recomandam sa citesti aventura cu un copil de 2 ani a bloggerului Alin Popescu la Lacul Bucura.

    Rhododendron--Tudor-Predescu-Parcul-National-Retezat

    Pensiuni la care poti merge cu copilul in zona parcului

    • Pensiunea Retezat. Situată la poalele Munţilor Retezat, în localitatea Câmpu lui Neag, Pensiunea Retezat pune la dispoziţie 14 camere, 1 apartament, piscină, păstrăvărie, restaurant, terasă, două parcuri de aventură, perete de căţărare, pistă de tubing, plimbări cu trăsura, echitaţie, loc de joacă pentru copii, traseu tematic, teren de tenis, biciclete pentru plimbări, foişoare (filigorii), parcare auto proprie, internet wireless. Detalii aici.
    • Pensiunea Dumbravita este situata pe Valea Raului Mare Retezat, la limita Parcului National Retezat, intr-un peisaj deosebit. Aici gasesti terasa acoperita, restaurant, acces gratuit la internet, parcare si loc de joaca pentru copii. Detalii aici.
    • Cabana Izvor din Rausor este aproape de partia de schi, dispune de 12 locuri, fiind destinaţia perfectă pentru grupuri mici şi mijlocii. Cele 4 dormitoare asigură posibilitatea de a alege camera cu 2,3 sau 4 locuri. Aici vei gasi parcare privata, loc de joaca pentru copii, internet gratuit, calculator si chiar un telescop pentru noptile instelate. Detalii aici.

    Parcul National Retezat constituie una dintre cele mai importante ecoregiuni carpatice din punct de vedere al biodiversitatii, reprezentand o prioritate in programele de protejare a naturii din Carpati.

    Parcul National Retezat

    Daca planuiesti sa vizitezi parcul este recomandat ca toata familia sa fi echipata corespunzator pentru trasee montane. De asemenea trebuie sa stii principiile turistic-montane civilizate, de baza, remarcabil sintetizate de catre Luis Trenker in „Cele 10 porunci ale turismului de munte”:

    1. Sa nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile; fixeaza-ti obiective realiste
    2. Sa pregatesti cu de-amanunul orice excursie, fizic si, in egala masura, intelectual
    3. Sa nu uiti in munti ca esti o fiinta civilizata. Bucuria si puterea nu sint sinonime cu mitocania, brutalitatea si grosolania
    4. Sa nu profanezi peisajul strabatut, dar nici sa nu-l impodobesti
    5. Fii un bun camarad, nu fi prea autoritar sau ingamfat, nu-ti abandona colegii pe munte, o sa-i ai pe constiinta
    6. Respecta cabana precum iti respecti casa proprie, fii modest. Pe munte oamenii sint egali. Nu transforma cabana in carciuma sau discoteca
    7. Nu fura linistea, singuratatea, echipamentul altora, bunurile din cabana. Nu-ti consuma energia devastand cu toporul arborii, jnepenisul
    8. Nu minti si nu exagera, nu fi laudaros, nu minimaliza realizarile altora, nu jigni
    9. Apara onoarea echipei, asociatiei, grupului din care faci parte
    10. Nu profana muntii prin mania recordurilor, intelege-le sufletul!

    Sursa: retezat.ro

    Detalii Locație

    Județ:
    Hunedoara

    Oraș:
    Nucșoara

    DISTRIBUIE
    Hey! Sunt iniţiatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 11 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot acest timp mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm cu toţii de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Sper ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!

    EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

    NO COMMENTS

    ADAUGĂ COMENTARIU