În sectorul 2 din București a fost inaugurat recent un nou parc. Realizat la inițiativa primarului Radu Mihaiu, Parcul Sticlăriei a trecut printr-o transformare radicală iar amenajarea este una minimalistă, ce respectă conceptul de „natură în oraș”.
Inițial parcul a fost amenajat în timpul regimului comunist pentru muncitorii de la fabrica de sticlă Sticerom din Pantelimon, chiar pe locul fostei exploatări de nisip. De altfel lacul s-a format întrucât săpăturile au ajuns până la pânza freatică. Abandonat timp de 30 de ani, parcul s-a transformat într-o mică deltă în care s-au aciuat numeroase specii de păsări și animale de mici dimensiuni – a doua a Bucureștiului, după Delta Văcărești.
Noul parc se întinde pe o suprafață de 5 hectare unde până de curând se găsea o groapă de gunoi ilegală, evident ocolită de locuitorii din zonă. De aici s-au adunat înainte de amenajare nu mai puțin de 100 de camioane de deșeuri, respectiv 1600 de tone de gunoi. După curățenie au fost făcute amenajări discrete precum iluminat public, alei cu pietriș, bănci și coșuri de gunoi din lemn – practic intervenții minimale care să permită o conexiune reală cu natura.
Îți recomandăm: TOP 10 ⋅ Cele Mai Frumoase Oraşe Mari ale Lumii -Tururi Virtuale la Pas
Nu lipsesc nici câteva țâșnitori cu apă potabilă. Fără tradiționalele pavele și betoane, parcul aduce mai degrabă cu o pădure în care locuitorii orașului se pot plimba. Nu vei găsi locuri de joacă pentru copii însă mici și mari se pot bucura atât de flora și fauna zonei, în atmosfera dată de cele 2 poduri peste lac.
Lacul se întinde pe 15.220 m.p. și a fost curățat de cinci ori înainte de inaugurare. De asemenea în care au fost plantați peste 1.900 arbori și arbuști de diverse specii și plante ornamentale.
Timp de 30 de ani, acest parc cu o valoare ecologică extraordinară a fost abandonat, lăsat în paragină și transformat în groapă ilegală de deșeuri. În ciuda vicisitudinilor, aici și-au găsit casă o multitudine de specii de păsări acvatice și animale de dimensiuni mici. Totalul investiției în refacerea și amenajarea parcului este de 3,4 milioane de lei. Trista realitate este că, cea mai mare parte a investiției a fost direcționată spre „eliberarea” vegetației și lacului de gunoaie și deșeuri din construcții. În total, s-au scos peste 100 de camioane de deșeuri – 1632,36 tone. Au existat și o serie de provocări de-a lungul procesului de ecologizare, căci s-au folosit metode și utilaje cât mai puțin invazive pentru a nu perturba ecosistemul natural. În primul rând, curățarea lacului (dimensiune de 15.220 mp) a fost făcută cu utilaje de mici dimensiuni și cu multă grijă față de faună. În total, lacul a fost curățat de cinci ori. Apoi, topografia dificilă (versanți) a presupus extragerea manuală de calupuri de beton abandonate ilegal.
Amenajarea parcului este minimalistă și a respectat conceptul de „natură în oraș”. Este un parc fără beton și pavele. Fără locuri de joacă cu tartan. Fără maluri de lac zidite. Este o oază urbană cu izvoare, fântâni, alei refăcute din pietriș, poienițe cu trifoi, bănci rustice din butuci de lemn. Vegetația a fost curățată, împrospătată și completată – s-au plantat peste 1.900 arbori și arbuști de diverse specii și plante ornamentale, decorative, perene și graminee. A fost adus iluminat public și refăcută puntea ornamentală.
Odată eliberat de gunoaie și scos la lumină, putem spune că, în sfârșit, Parcul Sticlăriei este protejat și conservat. Această biodiversitate în mijlocul orașului oferă o experiență greu de egalat locuitorilor Sectorului 2 dornici de relaxare și contact apropiat cu natura. Pe lângă valoarea ecologică, parcul are potențial educațional pentru copii – aici au ocazia de a descoperi și studia o multitudine de specii de plante și animale.
Comunicat al Primăriei Sectorului 2