Teatrul Coquette anunţă lansarea proiectului cultural Rădăcini urbane neştiute. Miracolul Dâmboviţei, în colaborare cu Centrul Cultural German Sibiu, Asociaţia Artextract, Centrul Naţional de Cultură a Romilor-Romano Kher şi Direcţia de Asistenţă Socială Popeşti Leordeni. Proiectul este cofinanţat de AFCN Romania şi se desfăşoară în perioada 08.02.2023-17.11. 2023.
Proiectul crează pentru prima oară în România un film de animaţie cu marionete. În România există spectacole de marionete filmate pentru copii, care pot fi văzute şi acasă, dar nu s-au făcut filme cu marionete. Plecând de la dramatizarea unei legende urbane, cea a râului Dâmboviţa şi a ciobanului Bucur care ar fi ctitorit oraşul Bucureşti, echipa proiectului va pune pe scena teatrului Coquette spectacolul de marionete Lacrima de Argint; după aceea se va produce filmul. Capul fiecărei marionete va fi modelat şi printat în tehnologia 3D ceea ce va permite o mobilitate şi o expresivitate deosebită feţei. În filmul de animaţie, unicat în România, marionetele vor fi mânuite clasic, dar artiştii mânuitori nu vor face parte din film, iar decorul pentru film va fi şi el creat în 3D. Filmul va fi oferit gratuit copiilor din grupurile ţintă ale proiectului şi partenerilor, putând fi accesat şi online şi în specacole planificate.
Plecând la drum cu legenda Dâmboviţei, cu personajele ei mitologice şi obiceiurilor, Teatrul Coquette intentionează să pună în scenă şi în filme o întreagă serie de legende românești.
Teatrul Coquette a participat în 2017 şi 2019 la cel mai mare festival de teatru de pe continentul asiatic, India International Great Theatre Festival şi a primit în 2016 Premiul pentru Cel mai Bun Spectacol Străin în Festivalul International De Teatru de la Shumen, Bulgaria.
Vor fi concepute, editate şi distribuite gratuit broşuri despre marionete, spectacole şi film în grădiniţe şi şcoli din Bucureşti şi Sibiu şi celor patru parteneri ai proiectului, pentru publicul acestora. Filmul va putea fi accesat din broşură, printr-un cod QR.
Până la premiera spectacolelor şi filmului vă invităm să urmăriţi situl www.teatrulcoquette.ro şi informaţii pe siturile GOKID, IQOOL şi nu numai. Vă vom ţine la curent cu desfăşurarea proiectului şi pe Facebook, Youtube şi Instagram. Intenţionăm să publicăm fotografii, scurte interviuri şi filmări video despre marionetele în lucru, despre eforturile artistice ale echipei, despre spectacole şi despre proiectele viitoare ale teatrului Coquette.