„S-a întâmplat în fine, ceea ce niciodată nici măcar nu avea loc în visele mele, necuprins în nici un proiect de viitor, din raţiuni legate strict de logica banului, s-a întâmplat până atunci neîntâmplatul: am aterizat pe sfântul pământ al Indiei! India, India, exotica Indie scăldată în miresmele de santal şi de mosc, India ino-cenţei lui SHRI GANESHA, a poemelor lui Rabindranath Tagore şi a spiritului lui Mahatma Gandhi, India Mamei noastre, India învăluită în lumina nu a unui soare oarecare, ci a ocrotitorului şi veselului SHRI SURYA. Eram acolo: miroseam India, respiram India, călcam prin India…”
Florin MEȘCA – fragment din volumul Nevăzutele Cărări
Dacă doriți să „mirosiți” India, să „respirați” India, să… „călcați” India, Centrul Cultural Indian Tansen vă invită la spectacolul de muzică și dans indian SAVERI. Artiști recunoscuți ai genului, indieni și români, formați la școli (și maeștri) de renume din India, și-au reunit vocile, instrumentele, pașii și… talentele într-un spectacol emblematic ce vă va trezi simțurile, atât cele cunoscute, cât și… Dar mai bine veți descoperi totul singuri, nemijlocit, fără vorbele de prisos ale unui povestitor.
Scurtă prezentare artiști:
Neel Ranjan Mukherjee, un discipol de seamă al legendarului maestru Pandit Debu Chaudhuri, interpretează muzica clasică indiană la chitară hawaiană de peste două decenii. Si-a început pregătirea la acest instrument la noua ani sub conducerea eminentului chitarist Dr. Shiv Nath Bhattacharya și a unchiul său matern Sitar Maestro Dr. Dyuti Kishore Acharyya Chowdhury. Neelu a primit distincția Prabhakar de la Prayag Sangeet Samiti și Sangeet Shiromani de la Universitatea din Delhi, și a participat în multe festivale de prestigiu atât în India cât și în străinătate.
Sangeeta Majumder este una dintre cele mai mari vedete contemporane din domeniul dansului clasic indian. A reprezentat India ca ambasador cultural prin Kathak în țari precum Argentina, Uruguay, Slovacia. Primește în 2013 distincția Sangeet Natak Academy Yuva Puraskar și este fondatoarea și directoarea academiei de dans ‘Strings N Steps’.
Apoorva Nipankar-Năstase a început studiul muzicii clasice indiene invațând chiar în familie de la bunica ei Malati Nipankar și este exponentă a școlii Gwalior Gharana . Din 2010 predă voce și harmonium în VNPN.G.O în Delhi, Noida și este profesoara academiei Shankar Mahadevan Music.
Victor Marius Beliciu este exponent al școlii Senia și discipol al maestrului de faimă internațională Pandit Debu Chaudhuri, fiind primul român care a primit o bursă pentru studii muzicale din partea Guvernului Indiei. Victor promovează sitarul din anul 1999, concertând atât în țară, cât și în străinătate, cu ocazia diferitelor evenimente si festivaluri, dar și pentru diverse personalități și înalți demnitari cum ar fi președintele Indiei Abdul Kalam. In 2005 creeaza propriul sistem matematic folosit pentru crearea frazelor muzicale.
Robert Bondor a devenit pasionat de muzica indiană la vârsta de 16 ani când a ascultat pentru prima dată percuția în contextul unor melodii populare. De atunci a participat la evenimente de profil în calitate de percuționist oferind acompaniament pentru bhajanuri, gazal și qawali. A concertat pe scene din Oradea, Arad, Timisoara, Cluj-Napoca, Baia Mare, Sala Filarmonicii din Ploiești, Budapesta, la Ambasada Indiei din București și Festivalul filmului din Moinești.
Unde? Strada Donath 160, Cluj-Napoca
https://www.facebook.com/events/160762651188841/