Sprijin psihologic gratuit. Serviciul terapiei de grup pentru parintii ai caror bebelusi sunt spitalizati in neonatologii se extinde in Bucuresti
Asociatia Unu si Unu isi extinde grupul de suport psihologic pentru parintii cu prematuri sau cu bebelusii care au nevoie de spitalizare prelungita la terapie intensiva neonatala.
Astfel, incepand din februarie 2016 parintii internati la Materninatile Giulesti (Prof. Dr. Panait Sarbu) si Cantacuzino vor beneficia in mod gratuit de consiliere psihologica asistata de specialisti. Sedintele vor avea loc sub forma unor grupuri de suport conduse in regim de voluntariat de psihologii specializati ai Asociatiei Unu si Unu.
Cadrele medicale din cele doua maternitati au fost extrem de deschise si au facilitat desfasurarea acestui serviciu gratuit pentru pacientii sai:
„Prematuritatea, si in special prematuritatea extrema, reprezinta un „hop” destul mare pe care parintii sunt nevoiti sa il treaca. Chiar un mare soc emotinal pentru parinti! Orice ajutor, in special suportul psihologic, este foarte important pentru acesti oameni. Din pacate noi, doctorii neonatologi, nu putem sa le oferim, pentru ca, pentru noi, prioritatea sunt copiii prematuri”, afirma Dr. Adrian Sorin Craciun, medic primar, Sef sectie Terapie intensiva, Spitalul Cantacuzino, Bucuresti.
Serviciul terapiei de grup a fost implementat pentru prima data de Asociatia Unu si Unu si functioneaza gratuit de aproape 2 ani pentru parintii internati la maternitatea Marie Curie din Bucuresti. Aceasta experinta si colaborarea cu specialistii internationali ai EFCNI ((European Foundation for the Care of Newborn Infants) au contribuit la crearea unui serviciu profesionist de terapie recunoscut de cadrele medicale din neonatologie. Pana in momentul de fata 100 de parinti au participat la aceste grupuri de suport psihologic si au reusit sa depaseasca barierele impuse de nasterea prematura.
„Nasterea unui copil prematur produce sentimente de confuzie, spaima, autoculpabilizare. Urmeaza o perioada de saptamani in care mama traieste o stare de incertitudine, de izolare, alaturi de alte mame, care vin si pleaca impreuna cu copiii lor sanatosi, nascuti la termen. Grupul de suport are rolul de a oferi un cadru in care mama, alaturi de alte femei aflate in aceeasi situatie, traieste un sentiment de apartenenta, isi poate exprima trairile, gaseste intelegere si empatie si nu in ultimul rand, poate gasi raspunsuri la unele intrebari”, spune Genoveva Teleki, Psiholog principal si psihoterapeut, Spitalul Clinic de Obstretica Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu (Giulesti) din Bucuresti.
Asociatia Unu si Unu isi doreste ca acest tip de asistenta psihologica sa existe in cat mai multe unitati medicale din Romania si parintii care trec prin aceasta experienta a spitalizarii prelungite cu bebelusii lor din cauza prematuritatii sau a altor cauze sa beneficieze de sprijin, sa se exteriorizeze, sa vorbeasca deschis despre problemele care ii framanta, sa-si gaseasca resursele necesare pentru a lupta impreuna cu eroii lor de la terapie intensiva, lucruri pe care nu le pot realiza fara ajutorul unui psiholog.
Despre Asociația Unu și Unu
Este prima si singura asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri si bebelusi spitalizati si ale familiei acestora, oferind suport pe perioada spitalizarii și dupa externare. Asociatia Unu si Unu este membra a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizatie care aduna reprezentanți din peste 50 de tari.
Misiunea Unu și Unu este de a imbunatati sanatatea bebelusilor prin proiecte de preventie, informare si educare a societatii civile privind bebelusii abandonati, nasterea inainte de termen, oferirea de suport prematurilor si bebelusilor spitalizati, precum si derularea de proiecte privind urmarirea, monitorizarea copiilor dupa externare pana la varsta de 7 ani. Viziunea Asociatiei Unu si Unu este sa devina vocea prematurilor si a bebelusilor spitalizati din Romania.
Contact:
Diana Gamulescu
Vicepresedinte Asociatia Unu si Unu
Tel: 0737.933.511
Web: www.unusiunu.com
Facebook: https://www.facebook.com/Diana-Gamulescu
Blog: http://micolino.ro/blogdianagamulescu