Astăzi, de Ziua Internațională a Luminii, zi care celebrează rolul pe care lumina îl joacă în știință, cultură și artă, educație și dezvoltare durabilă, precum și în domenii atât de diverse precum medicina, comunicațiile și energia, așa cum menționează UNESCO (https://www.unesco.org/en/days/light), vă adresăm o provocare: Challenge 17 #DeaArhitecturaAcasa: De-a soarele.
Ce-i oriunde în jurul tău, dar nu poți prinde cu mâna? (Lumina)
Lumina are forțe nebănuite, magice! Se mişcă, îşi schimbă culoarea, apare şi dispare, ne însoțește mai mereu, ne ajută să vedem lumea înconjurătoare și are puterea de a da „viaţă” plantelor, ființelor, obiectelor, construcţiilor.
Încă de acum mii de ani oamenii au fost fascinați de lumină și au încercat să afle cât mai multe despre ea. De unde vine? Cât e de rapidă? Cum ne ajută? Putem face și noi lumină?
Pictorii au observat-o timp îndelungat și au redat-o în lucrările lor, iar arhitecții au încercat să îi facă simțită prezența în casele și orașele imaginate și construite.
Uneori lumina ne cheamă la joacă: putem picta cu ea clădirile în forme și modele inedite! Alteori este o „unealtă”
care ne ajută să vedem mai bine mediul construit și să obținem, folosind lumini cu intensități și culori diferite, efecte cât mai creative.
Lumina o putem „citi” cel mai bine în contrast cu perechea ei, umbra. Sunt prietene nedespărțite și, alături de culori și materiale, dau atmosfera unui loc!
Te provocăm să te joci de-a soarele, să animi și să transformi și tu un fragment mic mic de „oraș”! Observă cu atenție jocul de lumini și umbre, culorile, atmosfera din locurile prin care treci zilnic sau cele în care mergi în vacanță și inspiră-te de acolo! Unde te simți mai bine, în zonele umbrite sau însorite?
Cine?
Copii cu vârsta între 9-14 ani
Ce?
Urmărește pașii de aici: https://youtu.be/uuUZWWkqbqw și trimite-ne:
⌂ un film scurt, time-lapse, gif sau colaj poze cu joaca ta „De-a soarele”;
⌂ câteva rânduri despre plimbarea omulețului Lego prin zonele luminoase sau umbroase.
+ Nu uita:
⌂ Numele și prenumele tău.
⌂ Acord scris (al părinților) că putem folosi imaginile cu tine, dacă apari în fotografii.
Cum?
Trimite-ne totul pe email la: [email protected]. Pentru nelămuriri primim întrebări la aceeași adresă de email.
Când?
Până pe 31 mai 2024.
Dacă aveți nevoie de și mai multe detalii, citiți mai jos. ↓
Provocarea #DeaArhitecturaAcasa:
Între 16 și 31 mai 2024 invităm copiii cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani să răspundă provocării „De-a soarele” și să ne trimită pe email la [email protected] un film scurt, time-lapse, gif sau colaj poze cu joaca lor cu lumina și câteva rânduri despre plimbarea personajului ales prin zonele luminoase sau umbroase din cartier. Le vom cerceta pe toate și, în iunie, le vom aduna în galeria special dedicată de pe pagina de Facebook De-a arhitectura.
Dacă aveți întrebări sau nevoie de alte informații, ne puteți scrie pe adresa: [email protected] sau aici, în comentarii, și vă vom răspunde cât de repede putem.
Pentru o provocare cât mai reușită, creatoarele atelierului vă recomandă să:
⌂ observați, pe parcursul zilei, zonele luminate sau umbrite din camera și casa voastră sau de pe stradă și cum se schimbă acestea, în funcție de oră și poziția Soarelui;
⌂ să fiți atenți, în plimbările prin cartier sau oraș, ce zone vă atrag mai mult – cele puse în lumină sau cele mai reci și umbroase;
⌂ să observați tipurile și sursele de lumină din jurul vostru, naturală sau artificială, și efectul lor asupra formei și culorii obiectelor;
⌂ să comparați umbrele clădirilor și cum sunt ele „legate” de înălțimea acestora;
⌂ să urmăriți cu atenție și să respectați cerințele provocării.
Creatoarele provocării „Challenge 17 #DeaArhitecturaAcasa: De-a soarele”, alături de alți arhitecți din echipa De-a arhitectura, se vor uita cu atenție la fiecare proiect în parte și vor face o galerie a tuturor cartierelor imaginate de voi și puse în lumină și a impresiilor personajelor care le vor vizita.
⌂ „De-a soarele” este un atelier online/challenge imaginat de echipa #DeaArhitecturaAcasa, cu grafică de arh. Veronica Sava, inspirat de cursul „De-a arhitectura în orașul meu”.
Acesta poate fi utilizat pe cont propriu, ca o provocare pentru copiii dornici să cunoască importanța luminii în arhitectură și în modul în care simțim un oraș, sau poate fi utilizat de către clasele înscrise în programele „De-a arhitectura în orașul meu” („Caietul 2: Spațiul și materialitatea”) ca exercițiu care să-i ajute pe copii să înțeleagă mai bine noțiunile legate de lumină și umbră și cum acestea influențează atmosfera și calitatea unui spațiu.
#foto Gallery of Sou Fujimoto Installs a „Forest of Light” for COS at 2016 Salone del Mobile, Laurian Ghinitoiu.
📍ONLINE
⚠️ GOKID.ro este portal de promovare de evenimente și activități pentru copii. În cazul anulării sau amânării evenimentelor recomandate responsabilitatea aparține organizatorilor. Vă rugăm să contactați organizatorii pentru confirmarea desfășurării evenimentelor la datele anunțate. Vă mulțumim pentru înțelegere și vă dorim să vă bucurați de evenimente cât mai reușite!
Sursa: https://www.facebook.com/events/1797135967438018/