10 Soluţii Simple pentru Reducerea Consumului de Sare în Familie. Cum Să Consumăm Mai Puţină Sare Zi de Zi

Cum să consumăm mai puţină sare zi de zi, 10 soluţii simple pentru reducerea consumului de sare.

Sarea e bună, că doar nu degeaba se zice “ca sarea-n bucate”, dar în zilele noastre parcă e prea multă sare adăugată peste tot: în pâine, în brânzeturi, în mâncarea gătită din magazine sau de la catering, în pizza, în covrigei, alune, seminţe prăjite, în dulciuri, biscuiţi, în unt şi carnea procesată.

Îți recomandăm:

300+ Povești Audio Frumoase – Teatru Radiofonic 

99 de Jocuri Distractive din Copilărie. Jocuri în Aer Liber şi de Interior

+100 Poveşti de Adormit Copii şi Terapeutice | Povestea de Duminică Seara

Practic sarea e ascunsă aproape în orice. Doar legumele şi fructele crude nu au sare adăugată. Alege să consumi sare din surse naturale, precum sarea de mare SOLARIS şi legumele crude.

Soluţii Simple pentru Reducerea Consumului de Sare
heart.org

10 Soluţii Simple pentru Reducerea Consumului de Sare. Cum să consumăm mai puţină sare zi de zi?

  1. Evit să cumpăr de la hipermarket gustări şi crackers cu sare. Asta nu înseamnă că le-am exclus total, doar că le privesc ca excepţii şi nu ca alimente acceptate în alimentaţia de zi cu zi.
  2. Cumpăr nuci şi seminţe crude: caju, migdale, fistic, alune şi nuci doar crude.
  3. Îmi plac seminţele de floarea soarelui şi dovleac prăjite şi sărate. Am stabilit că acestea sunt excepţii şi mi-am pus o limită: Consum o dată pe săptămâna şi nu în fiecare seară, la TV.
  4. Nu mai pun sare în mâncare în timpul gătitului, punem sarea în farfurie. Cu timpul te vei obişnui cu gustul un pic mai fad şi uneori chiar uit să mai pun sare peste orez, quinoa sau în salată de roşii.
  5. Dacă este posibil, cumpăr pâine şi unt fără sare. Pâinea fără sare se găseşte în multe brutării din Bucureşti, chiar şi la brutăriile care fac pâine cu maia. Am găsit chiar şi unt fără sare pe rafturile hipermarketurilor, e adevărat ceva mai scump.
  6. Folosesc ceva mai multe condimente: busuioc proaspăt (la paste, salată de roşii), rozmarin (la cartofi), piper, fulgi de drojdie uscată.
  7. Cumpăr brânză mai puţin sărată; procedez la fel şi cu caşcavalul: pe eticheta scrie conţinutul de sare, compar ce găsesc pe raft şi aleg varianta cu cantitatea cea mai mică de sare. Nu uita că există şi sortimente de caşcaval cu mai puţină sare: mozzarella, schweitzer şi emmentaler.
  8. Despre carne de pui, vită sau porc nu ştiu ce să îţi spun căci nu gătesc foarte des. Peşte însă gătesc la cuptor, fără sare şi toată familia e fericită să îşi pună sare de mare în farfurie. Şi pentru fetiţa mea a fost un pas înainte, întrucât şi ea e mare iubitoare de sare, ca şi mine. Dacă până acum ceva timp mă luptam cu ea să nu mai pună multă sare în farfurie, căci mâncarea era deja destul de sărată, acum îşi pune singură pentru că mâncarea e complet nesărată. Prin urmare acum se simte mai bine pentru că are controlul.
  9. Evit dulciurile din comerţ, biscuiţii, checurile, prăjiturile. Dacă vrem ceva dulce, alegem o sursă sigură care măcar conţine doar zahăr dar nu şi sare. Fructele proaspete, smoothiurile, dacă le consumăm zilnic ne diminuează nevoia de dulciuri cu zahăr rafinat.
  10. Dă-ţi timp: nu te aştepta că preferinţele tale gustative să se schimbe în câteva zile. Dar peste 2-3 săptămâni, vei vedea deja rezultate, vei dori din ce în ce mai rar să faci abuz de sare. Deoarece creierul începe să uite că îi plăceau alimentele sărate :-).

Acum tratăm excepţiile ca atare. Ne permitem să mâncăm din snack-urile preferate din când în când, mai rar decât o făceam până acum şi în cantităţi mai mici.

Dar, nu uita: foloseşte sare din surse naturale, aşa cum este sarea de mare cu sodiu şi iod natural, legumele crude, peste şi carne din surse de încredere.

10 Cărți Importante pentru Părinți despre Inteligența Emoțională a Copilului

La ce e bună totuşi sarea?

1 g de sare (NaCl) conţine sodiu în proporţie de 40%, adică aproximativ 400 mg şi clor, în proporţie de 60%.

Sodiul este un mineral esenţial pentru organism care ajută la menţinerea echilibrului acido-bazic în fluidele corpului şi are un rol esenţial în transmiterea impulsului nervos şi a contracţiei musculare.

Care este consumul zilnic recomandat de sodiu?

Într-un raport publicat în 2012, Organizată Mondială a Sănătăţii recomandă reducerea consumului de sodiu la mai puţin de 2g/ zi, adică mai puţin de 5g de sare/zi.

Sare marina fina SolarisÎn general, noi consumăm cu mult peste necesarul zilnic recomandat de sodiu, acesta provenind în special din mâncarea procesată.

Ce se întâmplă în corpul tău când îi dai prea multă sare?

Consumul excesiv de sare afectează rinichii, duce la creşterea tensiunii arteriale şi la apariţia altor boli cardiovasculare care pot genera un accident vascular cerebral, de asemenea poate duce şi la apariţia osteoporozei, a cancerului de stomac, a obezităţii.

Ai grijă de sănătatea ta, oferă-i organismului tău cât mai multe surse naturale de sodiu şi propune-ţi să reduci consumul de sare adăugată.

Tu ce soluţii ai găsit pentru a consuma mai puţină sare zi de zi?

DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NO COMMENTS

ADAUGĂ COMENTARIU