Proprietatile fructelor goji de crestere a imunitatii le fac prietene cu cei mici, in special in perioadele de introducere in comunitate: gradinita, scoala.
Fructele de goji sunt cunoscute de mii de ani și utilizate în medicina din China și Tibet. În România au devenit mai cunoscute în ultimul deceniu, datorită proprietăților de creștere a imunitații.
Sunt, așadar, prietene cu cei mici, în special în perioadele de introducere în comunitate (școală, grădiniță) sau în sezonul rece. Haideți să aflăm împreună care sunt motivele pentru care ar fi bine ca întreaga familie să consume fructe goji în fiecare zi.
Arbuștii de goji cresc, în special, în Asia, dar au fost aclimatizați în ultima perioadă și în plantații din Europa. Sunt înrudiți cu cartofii, roșiile, vinetele, chiar și ardeii chilli. Fructele de goji sunt pomenite în multiple scrieri din Asia, de la tratate de medicină naturistă, până la poeme ale unor scriitori faimoși. Într-o scriere străveche din China, „Vindecarea prin alimentație și ierburi”, se spunea că fructele ajută la menținerea sănătății mușchilor și a oaselor, protejează organismul de boli și contribuie la o viață lungă și sănătoasă.
Fructele roșii cresc în copăcei de 1,5 – 2 metri înălțime și se aseamănă unor cireșe mai alungite. După recoltă, sunt așezate într-un strat subțire sub razele soarelui, într-o zonă care permite circularea aerului. Se usucă treptat și apoi sunt trimise în întreaga lume, pentru beneficiul iubitorilor de remedii naturale. Au o textură asemănătoare cu cea a stafidelor (uscate, de altfel, printr-un procedeu similar). Sunt cunoscute și sub denumirea de „fructul fericirii”, oferind tonus și energie celor care îl consumă.
♦
Nucile și fructele oleaginoase – alternativa la gustări nesănătoase pentru cei mici
Gustul lor este dulceag, puțin acrișor, cu o textură ușor crocantă. Au în compoziție cei 18 aminoacizi esențiali unui organism sănătos. Aceștia susțin funcțiile corpului în perioadele de efort fizic și intelectual intens și mențin imunitatea în perioadele cu terapii agresive sau cu expunere la viruși. Mai conțin și multiple vitamine (în special vitamina C, dar și A, B1, B2, B6 și E), minerale acid linoleic. Conțin mai mult fier decât spanacul și mai mult beta caroten decât morcovii. Este bine să consumăm 10-30 de grame de fructe de goji în fiecare zi. Le putem adăuga peste musli, fulgi de porumb sau diverse salate de fructe. Le puteți include și în diverse smoothies, alături de fructe de sezon.
Iată o rețetă rapidă de biscuiți cu fructe de goji, perfecți pentru cei mici și cei mari din familie.
Reteta biscuiți cu fulgi de ovăz și fructe de goji
1 cană de Făină Integrală de grâu Solaris
1 cană de Fulgi de Ovăz moi Solaris
2 linguri de Zahăr Nerafinat Muscovado Solaris
1/2 linguriță de Scorțișoară pudră Solaris
1/4 cană de Ulei de Cocos presat la rece Solaris
1 baton de Vanilie Solaris
1/2 cană de Goji Solaris
2 ouă
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 160 °C. Amestecați cu un mixer electric sau cu un tel zahărul și uleiul de cocos până obțineți o consistență pufoasă, aerată. Adăugați apoi ouăle și conținutul batonului de vanilie. Adăugați făina, un praf de sare și scorțișoara pudră. Presărați și fulgii de ovăz, amestecați cu grijă și adăugați putină apă, dacă compoziția este prea uscată. Adaugați și fructele de goji, distribuiți-le uniform prin aluat.
Din compoziția rezultată se formează un cilindru, din care veți tăia felii de aproximativ un centimetru lățime. Le așezați apoi în tavă, pe o foaie de copt unsă cu puțin unt sau ulei. Lăsați spațiu de 3-4 cm între biscuiți, întrucât își vor mări forma în timpul coacerii. Îi veți scoate din cuptor după aprox. 12 minute (sau când au devenit aurii la bază).
Poftă bună!
Găsiți informații suplimentare despre fructele de goji și un preț promoțional la adresa http://solarisplant.ro/ro/goji_solaris_500_g.
Sursa foto: theironyou.com