7 Sfaturi de Bază pentru Diversificarea Alimentaţiei la Bebeluşi. Cum Trebuie Introduse Alimentele

Ai un bebe curios atunci cand vede mancare? Este plin de energie si dornic sa experimenteze? S-ar putea sa fie pregatit pentru diversificarea alimentatiei!

Daca consideri ca bebelusul tau are o evolutie normala, este sanatos si consideri ca este pregatit, iti oferim mai jos cele mai bune sfaturi pentru diversificarea alimentatiei la bebelusi, ce alimente ar fi mai potrivite pentru inceput si cum trebuie introduse acestea.

Cand ar trebui de fapt sa inceapa diversificarea alimentatiei?

Intre varstele de 4 si 6 luni incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi. Insa aceasta se va face treptat, cu pasi mici, fara a-l grabi. De prima data s-ar putea sa dai rateuri. Mancarea sa ajunga pe hainele micutului sau pe podea, numai la el in gurita nu. Asa ca nu te dezamagi, diversificarea se face cu multa rabdare.

3 Beneficii ale Alăptării pentru Organismul Mamei

Daca micutul tau sta singur in fundulet, isi misca capul, gatul, adica si-a dobandit reflexele, este semn ca este pregatit pentru diversificare. Dar mai sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul. Greutatea micutului sa fie de cel putin 5 kilograme, ca acesta sa nu scuipe ca si cum i-ar fi intrat ceva in gurita si sa aiba un control bun al limbii. Intre 4 si 6 luni ale copilului laptele administrat nu mai poate sa ii furnizeze toti nutrientii necesari. Cresterea in inaltime si greutate trebuie sustinuta de un aport mai mare de hrana, lucru care este posibil prin introducerea de alimente noi in meniu.

Sfaturi pentru Diversificarea Alimentatiei la Bebelusi

1. Asaza-l la masa cu toti membrii familiei

Servirea mesei in familie are un rol foarte important atat pentru cresterea si educatia micutului, dar si pentru mentinerea familiei unite. Micutul va vedea ca restul membrilor mananca si, daca este curios din fire, va vedea ca farfuriile lor sunt diferite. Daca va vrea sa manance altceva in afara de lapte, se va vedea dupa felul in care priveste farfuriile celor de la masa, daca se uita in ele si chiar indrazneste sa ia din ele. Acesta ar fi un semn ca micutul este pregatit pentru diversificare.

De la Concepţie la Naştere. Detalii Vizuale ale Complexităţii Procesului Evolutiv

2. Da-i cate un pic sa guste

Da-i o lingurita de mancare si vezi daca ii place. Nu numai ca este o cantitate potrivita pentru stomacul lui, dar asa iti vei da seama daca va mai vrea.

3. Pregatiti masa impreuna

Daca nu ai cu cine sa il tii pe micut, il poti lasa in bucatarie pe scaunul lui. In acest timp tu pregateste masa si vorbeste cu el. Fa-l curios asupra meniului din ziua respectiva. Va vedea alimentele pe care le folosesti si ii vei face pofta, mai ales daca vorbesti cu el despre ce ii pregatesti.

4. Putin si des

Serveste-i portii dese de mancare si nu uita ca stomacul lui este unul mic. Pe masura ce introduci alimente noi vei vedea ca scaunul sau isi schimba aspectul. 

5.  Nu renunta la lapte

Continua sa ii dai micutului tau lapte fie de la san, fie formula speciala din farmacie. Alaptarea ar trebui sa dureze cel putin 6 luni, insa se poate alapta si pana la 2 ani. 

9 Sfaturi Utile despre Suzete. Mituri şi Reguli de Bază în Folosirea Suzetei

6. Introdu alimentele noi pe rand

Daca tu stii ca spanacul este sanatos nu inseamna ca trebuie sa il fortezi sa manance. Alimentele noi se introduc pe rand si de mai multe ori. Este posibil ca legumele pe care le vede pentru prima data sa le respinga, sa le arunce din farfurie sau nici macar sa vrea sa ia o gurita din ele. Nu renunta.  Este nevoie sa le introduci in meniu de mai multe ori pana ce le va descoperi gustul, le va invata si abia apoi sa le ceara.

7. Nu ii da mai mult de un aliment nou deodata 

Micutul este luat prin suprindere de micile schimbari din meniu, asa ca nu trebuie sa uiti ca diversificarea este un lung proces de acomodare cu alimentele. Se introduce un singur aliment nou, iar dupa 3-4 zile se poate incepe cu alt aliment nou daca primul a fost bine tolerat. Servirea se face cu o lingurita, deci in cantitati mici.

Meiul, un  un super-aliment potrivit pentru întreaga familie si pentru bebelusi, in diversificare

Sondaj: 38% din mămici au început diversificarea cu legume, 27% au ales mărul cu biscuiţi şi 29% cu fructe

Cum trebuie introduse alimentele 

Daca bebelusul tau are o evolutie normala si este sanatos, poti incepe diversificarea respectand ordinea urmatoare: incepe intai cu fructele si legumele: suc de fructe si legume, supa de legume, apoi fainoasele, dupa care se pot introduce treptat: carne de vaca, branza, galbenus de ou, iaurt cu biscuiti, ficat de pasare etc. Inainte de introducerea hranei solide se vor servi sucuri de legume, supa de legume strecurata. Sucul de piersici, mere, dar si de portocale se adauga treptat.

5 Pătuțuri de Bebe Populare din Lemn pentru un Somn Liniștit în Familie

Legumele si fructele pot fi iritante pentru stomacul copilasului, de aceea se recomanda ca in prima faza acestea sa se serveasca sub forma de sucuri sau supe strecurate. De asemenea, va trebui sa iti feresti micutul de alimente care baloneaza precum broccoli, conopida, varza si fasole. Dar nici sa ii oferi mancare pe care o poate aspira si sa se sufoce  precum boabele de fasole sau de linte. Marul este un fruct preferat, este usor de administrat si se recomanda sa se foloseasca mere dulci, parfumate. Introducerea bananelor se va face dupa varsta de 8 luni intrucat coaja poate da iritatii.

Fainoasele se introduc in meniul micutului dupa opt luni.

Carnea se poate introduce in meniu dupa varsta de 7 luni. Se va administra numai carne slaba, inabusita, fiarta si pasata foarte bine cu mixerul. Nu se va da carne grasa sau de vanat, doar carne de vita, pasare, gaina, vitel. Supa de carne se poate administra de la varsta de 6 luni.

Branzeturile foarte moi si proaspete se vor administra numai dupa varsta de 10 luni.

Ouale care sunt surse foarte bune de proteine si de fier trebuie administrate dupa varsta de 8 luni si atunci putin. La 8 luni se da un sfert de galbenus de ou, se creste portia usor, usor, dupa care, de la 10 luni, se pot manca 3-4 galbenusuri pe saptamana.

Tu ai inceput diversificarea cu micutul tau?

6 Pompe de Sân Eficiente și Confortabile pentru un Bebe Fericit – Caracteristici Esențiale

Foto: licence by simpleinsomnia

Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NO COMMENTS

ADAUGĂ COMENTARIU