Plecăm la drum într-un nou an şi simţim nevoia unor concluzii ale anului care a trecut. Şi pentru că ne plac plimbările, chiar şi virtuale, facem un tur al blogurilor din România şi îţi aducem cele mai apreciate articole pe blogurile de parenting în 2016. Am ţinut cont de numărul de accesări, like-uri şi share-uri pe Facebook.
♦
În listă am inclus cele mai accesate şi împărtăşite articole ale fiecărui blog important de parenting din România în 2016, alegerea acestora fiind practic făcută de cititori. Nu intenţionăm să facem un top, iar lista de bloguri rămâne deschisă.
Le mulţumim prietenilor noştri care ne-au răspuns. Pe măsură ce mai primim alte articole, le publicăm. Nu în ultimul rând le mulţumim tuturor pentru că împărtăşesc zilnic cu noi experienţele proprii în ale parentingului. Ele ne ajută să învăţăm să fim părinţi mai buni, mai înţelegători şi mai puţin stresaţi. Datorită lor reuşim să ne acceptăm mai uşor şi să înţelegem că oricâte defecte am avea, copiii noştri ne iubesc aşa cum suntem şi ne oferă zi de zi lecţiile de care avem nevoie.
♦
Jocul dintre părinte și copilul lui – terapie, magie, știință, putere și artă
de OTILIA MANTELERS @ OTILIAMANTELERS.RO
Povestea frumoasă a fetiţei care la 6 ani de la venirea pe lume se conectează în joacă cu indoiala resimţită de mamă atunci când a aflat că o poartă în pântece.
Acum tu mă țineai o zi și apoi mă duceai înapoi la centrul de adopție. Că nu erai sigură dacă mă vrei. Și mă lăsai acolo. Apoi venea soțul tău și vorbeai cu el și apoi veneai și mă adoptați pentru totdeauna.
Citeşte şi:
Cele Mai Populare Articole pe Blogurile de Parenting în 2015
♦
Mamele trebuie iubite
de GABRIELA MAALOUF @ GABRIELAMAALOUF.RO
Cum trebuie să iubeşti o mamă?
Gabriela ne îndeamnă în articolul ei să găsim propriul răspuns, să înţelegem că nu există reţete iar calea sigură către inima mamei pleacă de la a o cunoaşte foarte bine.
…putem iubi o persoana, doar cunoscând-o foarte bine. Nu-i putem demonstra iubirea printr-un buchet de flori unei femei care percepe iubirea prin ajutorul în casă. Ar raspunde poate: “Eu am nevoie de ajutor în casa şi tu îmi aduci flori?” sau viceversa.
Te rog, nu îmi pupa copilul…
de CRISTINA OŢEL @ CRISTINAOŢEL.RO
Cristina atinge subiectul sensibil al contactului fizic, fie că e vorba despre pupat sau mângâiat, dintre adulţi „străini” şi copii. Care sunt temerile părintelui şi cum şi-ar dori să se manifeste respectul celorlalţi pentru propriul copil.
Nu îmi cresc copiii sub un clopot de sticlă. Fiecare e liber să exploreze. Vor intra în contact cu suficiente bâzdâgănii la vremea potrivită și își vor dezvolta sistemul imunitar.
Citeşte şi:
Evenimente pentru Copii în Weekend
8 Super Excursii de Weekend În Familie la Mai Puţin de 200 km de Bucureşti
♦
Când nu mai sunt
de MIHAI DRAGOMIRESCU @ URBANKID.RO
O poveste pe care o citeşti cu lacrimi în ochi, despre iubirea pentru tatăl care nu mai este şi despre viaţa care e mai scurtă decât ne place să credem. Cum spune un comentariu la articol, o adevărată lecţie de viaţă.
Am rămas fără tată la 13 ani. Am urlat pe holurile spitalului după ce mi-a murit în brațe, in lift, în drum spre reanimare. M-am simțit trădat și nu am înțeles niciodată ce planuri grozave avea Dumnezeu pentru tata atunci. L-am iubit mult și îl iubesc în continuare. Acest articol e pentru tine, tată.
Secretul cuplurilor care rezistă în timp este…
de IOANA CHICET-MACOVEICIUC @ PRINŢESAURBANĂ.RO
Ioana merge la sigur cu articolul ei cel mai apreciat din 2016: ne oferă secretul cuplurilor care rezistă în timp! Aflăm concluziile unui studiu început în anii ’80 şi ne notăm câteva rezoluţii care să ne ajute să schimbăm şi îmbunătăţim dinamica relaţiei.
Ei, se pare că acest gen de interacțiuni au un efect uriaș asupra fericirii în cuplu. Cuplurile care s-au despărțit practicau aceste mini-conexiuni în doar 33% dintre cazuri, iar cei care erau fericiți în cuplu, în 87% dintre situații.
Câți copii trebuie să fie într-o clasă…?
de CRISTINA HORNOIU @ TALENTEDENĂZDRĂVANI.EU
Dacă nu ştii care este numărul maxim de copii pe care legea îl prevede pentru o clasă, cu siguranţă ştii că e important ca profesorul să poată aloca din timpul său fiecărui copil. Aflăm din articol ce spune legea şi ce implicaţii poate avea nerespectarea ei.
Capul plecat sabia nu-l taie. Tu, ca profesor, poți schimba situația! Dar… și aici e un mare „dar”. Ce-ți asumi de fapt? Îți asumi rolul de oaie neagră în școală/grădiniță.
Toţi copiii merită o diplomă de elev minunat
de ANDREEA IATAGAN @ EDUCAŢIECUDRAGOSTE.RO
Andreea ne propune în articolul ei ca fiecare elev sa primească la început de an o simbolică diplomă de elev minunat pentru toate eforturile pe care le face, pentru a performa şi a ne satisface pe noi părinţii şi societatea care cere din ce în ce mai mult de la ei.
Pentru că rezistă ore întregi să stea în bancă, aproape nemişcaţi, încă de la clasa pregătitoare,
Pentru că în pauză au timp doar să iasă pe hol, să alerge o dată şi să îşi scoată manualele din ghiozdan pentru următoarea oră,
Pentru că trăiesc cu frica de examene, de teste, de criticile profesorilor şi ale noastre, de note proaste…
Domnul şi doamna Hormon şi alte discuţii delicate
de LAURA FRUNZĂ @ LAURAFRUNZĂ.COM
Laura ne-a împărtăşit modul în care a ales să abordeze tema reproducerii şi sexului în discuţiile cu fetiţa ei de 7 ani. Articolul a fost apreciat atât pentru ideile utile cât şi pentru recomandările de cărţi pentru copii care te pot ajuta să-l pregăteşti pe copil pentru o discuţie mai serioasă.
Fiecare părinte decide singur ce şi când doreşte să-i povestească propriului copil şi exact asta i-am spus şi eu Elizei, la final: să nu care cumva să discute la şcoală sau în parc ce i-am povestit eu pentru că astfel de discuţii sunt strict sarcina părinţilor fiecăruia. Mi-a zis să stau liniştită că oricum o să uite mai tot ce i-am spus :))) Însă după cum o cunosc eu, probabil va uita termenii oficiali, însă discuţia n-o va uita sigur.
Citeşte şi:
Top 10 Filme Online Romanesti pentru Copii din Timpul Comunismului
♦
Copilul tau are PORTOFOLIU?
Al meu n-are!
de ANCA BOLD GHEORGHE @ BLOGÎNTANDEM.RO
Un articol despre găsirea echilibrului între şcoală şi joacă, între cerinţele sistemului şi nevoile copilului. O pledoarie pentru a ne ajuta copiii să găsească bucuria din competiţii şi de a nu lăsa medaliile să le fure copilăria.
Copilul meu nu are PORTOFOLIU! Iar asta inseamna in ziua de azi, in lumea in care ne crestem copiii, ca suntem parinti inconstienti. Ce copil lasat de izbeliste, ce lipsa de implicare, ce dezinteres!
Tot ce trebuie să știi despre noua indemnizație pentru creșterea copilului
de DAN CRUCERU @ TATICOOL.EU
Un articol foarte util, documentat şi actualizat despre indemnizaţia pentru creşterea copilului. Poţi găsi modificările legii, explicaţii, noutăţi şi multe comentarii dar şi întrebări pertinente la care găseşti răspuns.
Aveți gemeni! Bravooo! Sau tripleți!!! Oleee! Veți primi, pentru fiecare copil „în plus”, un bonus, pe lângă indemnizația stabilită, de 85% din salariul minim brut pe economie. Deci un plus de 1062.5 lei.
Otilia Mantelers – Succesul copilului la școală depinde de implicarea părintelui
de IOANA MARINESCU @ PISICAPESÂRMĂ.RO
Ioana a scris în 2016 o recenzie a workshop-ului Cum a fost la școală?, susținut de Otilia Mantelers. Învăţăm cum să abordăm şcoala în relaţia cu copilul: cum îi ajutăm, cât ne implicăm, care este rolul nostru, ce poziţie să avem faţă de temele pentru acasă. Super util!
Pentru a rezista la școală, copiii își crează o strategie, unii devin agresivi, alții se închid în ei. Când copilul este agresiv, eu trebuie să îl ascult. Ca să pot face asta, trebuie să fiu eu bine cu mine însămi.
Cristina Bălan: „Noi trăim o viaţă normală, cu doi copii speciali”
de CRISTINA OLOGEANU @ BLOGULMAMEI.RO
O discuţie deschisă cu Cristina Bălan, câștigătoarea sezonului 5 al concursului „Vocea României”, despre familie, oameni, preconcepţii şi nu în ultimul rând despre Sindromul Down.
Au fost multe momente în care ne-am simţit copleşiţi, asta datorându-se, în mare măsură, presiunii sociale. De câte ori am avut contact cu cadre medicale sau cu reprezentanţi ai statului, cădeam în depresie. Acelea sunt singurele momente în care trăim sub steagul SD. În rest, uităm de sindrom. Nu este decât un aspect şi în niciun caz cel mai important.
Citeşte şi:
ACTIVITĂŢI: Jocuri de Petrecere pentru Copii. Jocuri pentru Aniversări şi Întâlniri de Socializare
PARENTING: Cartea sau Computerul? Cum Poţi Influenţa Alegerea Făcută de Copilul Tău
♦
Lista alimentelor interzise la gradinita prin lege
de FLORINA BADEA @ FLORINABADEA.RO
Un articol pentru orice părinte de şcolar sau preşcolar. Vei găsi informaţii concrete, plecând de la reglementările legale, pentru a te asigura ca cel mic beneficiază de un meniu sănătos în colectivitate. Afli care sunt principiile pe care legea le prevede şi care stau la baza unei alimentaţii sănătoase, cât trebuie sa manance un copil şi care sunt alimentele nerecomandate preşcolarilor si şcolarilor.
Conform legii nr 123 sub denumirea aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege ”un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale.