Incearca aceasta reteta Budinca de chia cu mure: o gustare usoara, sanatoasa si delicioasa, potrivita pentru orice moment al zilei.
Cu mainile reci si obrajii rosii dupa ce a stat in frigul iernii cu zapada de care avem parte de la inceputul anului, Sonia s-a repezit sa guste din cele doua gustari sanatoase pe care tocmai le terminasem de facut: budinca de chia si pateul de seminte de floarea soarelui.
I-a placut sa le combine asa ca am lasat-o sa manince cum vrea; si asa nu e o mare mancacioasa, nu se intampla nimic nefericit daca ea combina doua chestii sanatoase! Asa ca in bolul ei s-a facut un mix pe care eu nu am indraznit sa il gust.
La cererea publicului de pe Facebook care a vazut poza de mai jos, m-am apucat sa scriu retetele pentru doua gustari sanatoase si delicioase. Poza nu e una reusita, dar nu mi-a fost gandul la poze si nici intentia sa public ceva despre asta.
Reteta Budinca de chia cu mure si banana – dulce si gustoasa 🙂
Pentru budinca e nevoie de lapte vegetal, deci daca nu ai in casa nu poti face budinca pe loc. Sau poti sa pui lapte vegetal din cutie. Cu lapte de vaca nu stiu ce iese, eu nu am incercat niciodata.
Bundinca de chia se poate face in foarte multe combinatii, caci poti sa pui ce fructe vrei.
Eu am ales sa pun mure (aveam in congelator ramase din vara) si o banana.
Laptele vegetal se face din caju, migdale sau alte seminte si nuci pe care le lasi la inmuiat in prealabil intre 4 si 10 ore (caju se poate folosi dupa 4 ore, dar celelalte nuci au nevoie de un timp mai indelungat).
Daca vrei sa faci pe loc lapte vegetal, singura varianta rapida pe care o stiu si am folosit-o este sa fac lapte de ovaz. Adica lapte din fulgi de ovaz. Se lasa la inmuiat cca 2 linguri de fulgi de ovaz, intr-o cantitate de apa cat sa acopere fulgii si dupa 5-10 minute se mizeaza pana se face o pasta. Se adauga in mixer apa cate putin ca sa se faca pasta. Apoi se adauga apa pana la 250 ml.
Iti recomand sa citesti si:
Ingrediente:
Seminte de chia de la Solaris – cam 100 g
O banana (pe care o aveam in congelator)
Mure congelate (cam 2 pumni)
Lapte vegetal – o cana (200-250 ml)
Pentru ca murele nu erau dulci, eu am pus si 0.5-1 lingurita cu miere.
Se mixeaza murele in mixer pana se face o pasta, se pun banana si mierea si se mixeaza din nou.
Punem semintele de chia intr-un recipient incapator (eu am un bol preferat), turnam pasta de fructe si laptele vegetal peste seminte si amestecam totul foarte bine. O sa vezi ca semintele de chia se lipesc si fac “cocoloase”, e bine sa amesteci mai mult pana nu mai raman seminte lipite in gramajoare.
Bolul meu preferat pentru budinca de chia
Se lasa la inmuiat tot amestecul ideal intre 30-60 minute, ca sa aiba timp suficient sa se umfle semintele de chia. Trebuie sa iasa o pasta moale, care curge. Dar se poate manca si dupa 15-20 minute. Sau dupa reteta Soniei, imediat: adica ea manca in timp ce amesteca chia cu pasta de fructe. Dupa cum ziceam, nu te pui cu gusturile copiilor 🙂
Capcanele lui „Maninca Tot din Farfurie!”. Rutine Sănătoase la Masă
PROFITA DE REDUCERILE LA BLENDERELE DE LA EMAG
Beneficiile semintelor de chia:
- sunt bogate in fibre si proteine
- contin mult calciu, fosfor, magneziu
- sunt bogate in acizi grasi omega 3
- O portie de 30 grame de seminte de chia contine :
Fibre: 11 grame.
Proteine: 4 grame.
Grasimi: 9 grame (din care 5 sunt Omega-3).
Calciu: 18% din DZR (Doza Zilnica Recomandata).
Mangan: 30% din DZR.
Magneziu: 30% din DZR.
Fosfor: 27% din DZR.
Mai contin si cantitati semnificative de Zinc, Vitamina B3 (Niacina), Potasiu, Vitamina B1 (Tiamina) si Vitamina B2. - Sursa: https://viataverdeviu.ro/11-beneficii-dovedite-ale-semintelor-de-chia
Daca ti-a placut Reteta Budinca de chia cu mure, te invit sa descoperi aici si alte retete sanatoase.
Articol publicat in ianuarie 2017.