Este o carte ne vorbeste despre familie, despre lucrurile care tin familia impreuna, despre acele mici gesturi, fapte de zi cu zi care ne fac sa spunem seara ca am avut o zi buna, ca ne-am conectat cu ceilalti, ca am incercat sa devenim mai buni.
O carte de suflet, care te ajuta sa creezi un spatiu familial cald, primitor, iubitor. Nu este o carte cu reguli, tehnici, metode de educare a copiilor, nu vorbeste despre tantrumuri, agresivitatea copiilor, nu iti zice de educatie cu pedepse si recompense sau educatie fara pedepse si recompense, pentru ca este mai mult de atat: este un ghid care ar trebui sa fie pe noptiera fiecarei proaspete mamici sau mamici in devenire.
Cartea ne vorbeste despre familie, despre lucrurile care tin familia impreuna, despre acele mici gesturi, fapte mici de zi cu zi care ne fac sa spunem seara ca am avut o zi buna, ca ne-am conectat cu ceilalti, ca am incercat sa devenim mai buni. Intr-o perioada in care din ce in ce mai multe familii se destrama, rolul femeii in pastrarea familiei a crescut si educatia copilului ramane de multe ori un atribut al unei mame singure. Asa vad eu. Este o carte care te ajuta sa vezi in ansamblu multiplele relatii, fire tesute in jurul persoanelor care alcatuiesc o familie. Cartea are si o abordare spirituala pe care nu o gasesti in alte carti despre educatia copiilor, care nu poate decat sa imbogateasca sufletul nostru.
Pentru mine, aceasta carte a venit la momentul potrivit, o asteptam cumva, aveam nevoie de informatiile pe care le contine, asa ca am fost….recunoscatoare oamenilor minunati de la Editura Creanga Fermecata care isi gasesc timp, energie si alte resurse pentru ca aceste carti sa vada lumina soarelui. E minunant atunci cand primesti o carte la momentul potrivit si cum vezi ca se sadesc semintele bune.
Deci are titlul “Mama care educa singura”, cartea aparuta in toamna lui 2015, nu este scrisa doar pentru mame singure, insa este un ajutor pretios pentru familia monoparentala caci acolo apar cele mai mari greutati.
Cui este dedicata cartea?
- mame singure, care sunt nevoite sa isi creasca singure copilul
- mame care desi intr-un cuplu se ocupa doar ele de educatia copilului
- tuturor parintilor care doresc sa se dezvolte, sa creasca spiritual si sa imbunatateasca relatia cu copilul.
Autoarea, Ileana Vasilescu, este mama a 3 copii (acum mari si la casele lor), bunica a 5 nepoti, cu formare in pedagogia Waldorf si care abordeaza teme complexe si sensibile, atat din prisma propriei experiente cat si din prisma formarii ca pedagog.
Cartea e bine sa fie citita de la inceput caci in primele capitole se abordeaza cumva “aspectele teoretice”, conceptele cu care se va lucra in toata cartea. Unele idei se reiau in mai multe capitole, ceea ce este util atat pentru a fi fixate mai bine cat si pentru cazurile in care se citesc capitole disparate.
Se explica ce valente are casatoria, ce presupune rolul de parinte, se explica si cum functioneaza karma, si de ce este bine sa ne intelegem rolul de parinte si de ce am primit copilul nostru: aflam ce semnificatii au relatiile parinte-copil din punct de vedere karmic.
Aflam etapele vietii omenesti asa cum sunt prezentate in pedagogia Waldorf si ce schimbari si provocari apar in fiecare etapa, si in acest fel intelegem traseul vietii omenesti.
Un alt subiect important il reprezinta cuplul, relatiile dintre cei doi, si ce factori – cauze duc la separare. Nu este uitat nici impactul divortului asupra copiilor si cum sa-l ajutam pe copil in divortul parintilor.
Ce este educatia copiilor?
Este analizat omul nu doar ca o fiinta care traieste in plan material ci si dpdv spiritual. Pentru a creste echilibrat un copil are nevoie sa se dezvolte pe toate planurile.
Se prezinta temperamentele in functie de care ne putem cunoaste mai bine copilul.
De exemplu, cheia educarii sangvinicului e iubirea pentru o personalitate.
Astfel, un copil sangvinic uita repede greselile, se scuza sincer “imi pare rau”, dar uita admonestarea si repeta greselile. Mustrarea acestuia se face indirect: ii vom spune, cunoscand personalitatea pe care o admira , “…cutare personalitate nu ar fi facut niciodata asa ceva” sau “x nu s-ar fi pus niciodata intr-o astfel de situatie”. Usor, usor copilul intelege si poate accepta si respecta regulile.
Alte subiecte atinse:
- Rolul tatalui in viata copilului: ce reprezinta tatal pentru fetite si ce reprezinta pentru baieti?
- Relatia mamei cu tatal si cu baiatul: cum trebuie sa fie pentru ca baiatul sa se dezvolte armonios si sa aiba incredere in el?
- E foarte important sa fim constienti ca fiecare dintre noi reprezinta un model de masculinitate/feminitate pentru copilul. Stiind acest lucru ne vom asuma altfel rolul nostru de parinti.
- La unele capitole gasim la final cateva exemple de activitati si jocuri pe care le putem face cu copilul nostru pentru a dezvolta o relatie sanatoasa.
Taina si sensul mortii
Copilul tau incepe sa iti puna intrebari despre moarte? Afli cum poti sa il pregatesti pentru aceste discutii: observam impreuna ce se intampla in natura, cum se schimba anotimpurile, frunzele cad si mor….observam moartea in lumea animala; copilul afla despre moarte si prin basme.
Afla cum il poti ajuta in situatia in care moare cineva drag din jurul vostru.
Te-ar putea interesa si:
Anxietatea la copii. Cum gestionam fricile copilului nostru?
Furia si agresivitatea copilului nu sunt boli
Educatia spirituala
Spatiul sufletesc al familiei este conturat de relatia parinte-copil. Atasamentul, toate legaturile invizibile ce ne leaga de copiii nostri, sunt construite din dragoste, incredere, timp petrecut impreuna, apropiere, intelegere.
Pentru a contura un spatiu sufletesc armonios ne putem folosi de :
- basme (potrivite varstei copilului)
- jocul (de-a baba oarba, la baie, gatitul impreuna)
- activitatile artistice
- cercul sarbatorilor anului
Retrospectiva zilei inainte de culcare
In modelarea educatiei spirituale un rol important il are interpretarea data evenimentelor obisnuite, prin care copilul trece zi de zi. La sfarsitul zilei mama poate face, singura si impreuna cu copilul, o retrospectiva a zilei, rememorand tot ce s-a intamplat de-a lungul zilei si emotiile care au insotit toate evenimentele, cum au fost ele percepute de catre copil. Este util ca retrospectiva sa fie analizata impartial, fara implicare afectiva.
Invata-l pe copilul tau rugaciuni si spuneti-le impreuna. Rugaciunea este o traire profunda care ii confera copilului sentimentul protectiei de care are nevoie.
Rugaciune pentru masa:
Paine din bob
Bob din lumina
Lumina din Slava divina
Fruct din pamant
Din Slava sa,
Lumina fie si in inima mea
Masa binecuvantata
Pofta buna.
Ce sfaturi gasim in carte?
- afla cum se simte copilul tau prin observare, chestionare directa, desen, jocul cu papusile sau animale de plus
- ajuta-l sa creeze cu mainile lui si cu capul lui
- intra in lumea lui, afla care sunt personajele pe care le indrageste si ce spune acest lucru despre personalitatea lui, pentru a afla ce isi doreste
- arata-ti iubirea fata de copil in fiecare zi (imbratisari, spunandu-i ca il iubesti, mangaieri, joaca impreuna, etc)
„Drumul spre copil este un drum spre noi insine”. Te invit sa parcurgi acest drum avand un ghid minunat in aceasta carte, care te poate insoti in cea mai importanta calatorie a vietii tale.
Articol scris de Zina Nichita, Editor Gokid.
Tip selectie: Pe incercate
Pret: 35 lei
Cartea Mama care educa singura de Ileana Vasilescu poate fi comandata la adresa [email protected], telefon 0720 70 37 37.
Despre Editura Creanga Fermecata:
Creanga Fermecata este o editura tanara care isi propune mult. Mult bine, mult frumos, mult din punct de vedere calitativ, mult la capitolul educatie sanatoasa.
Ne-am aventurat in aceasta calatorie din dorinta de a sparge tipare si a oferi publicului cititor povesti originale, scrise intr-o maniera acccesibila copiilor. De asemenea simtim ca exista autori romani care merita promovati si a caror povesti sau lucrari mai mari merita sa le facem cunoscute unui public cat mai larg. De ce? Pentru ca vrem sa spargem monotonia lucrarilor importate, a lucrarilor de serie, a lucrarilor cu ilustratii care nu dezvolta imaginatia copiilor intr-o maniera sanatoasa. Te asteptam in clubul cititorilor nostri. Te asteptam oricand sa ne spui parerea ta despre lucrarile noastre. Noi vrem sa stim si parerea ta!
Contact: [email protected], 0720703737
https://www.facebook.com/Ed.Creanga.Fermecata/