Studio school, un nou tip de şcoală, în care abilităţile non-cognitive se îmbină cu cele cognitive – academice, unde munceşti învăţând şi înveţi muncind. Geoff Mulgan: A short intro to the Studio School.
Adolescenţi plictisiţi cărora chiar nu le place şcoala şi nu văd legătura dintre ceea ce învaţă în şcoală şi viitoarele joburi. Angajatori care se plâng că adolescenţii ies din şcoală nepregătiţi pentru munca reală, neavând atitudinea şi experienţa corespunzătoare.
Sună cunoscut, nu? Cu siguranţă, este ceea ce constatăm şi în România.
Citeşte şi:
5 Locuri de Vizitat în Valencia cu Copilul
În vest însă problema a inceput să se manifeste de mult şi i-a determinat pe unii dintre specialişti să încerce să găsească soluţii. Una dintre ele este ceea ce în Marea Britanie se numeşte studio school, o şcoală în care abilităţile non-cognitive – de motivare, de flexibilitate – se îmbină cu cele cognitive – academice, de formare. Un nou tip de şcoală la care munceşti învăţând, şi înveţi muncind.
VIDEO CU SUBTIRARE ÎN ROMÂNĂIată caracteristicile unei astfel de şcoli:
- şcoli mici, de aproximativ 300-400 de elevi cu vârste de 14-19 ani
- elevii nu învaţă stând în clase, ci prin proiecte practice din viaţa reală, lucrând la comandă pentru afaceri, ONG-uri şi altele
- sunt create în sistemul public, finanţate din bani publici, dar conduse independent
În urmă cu 5 ani am întrebat care este cea mai importantă nevoie pentru inovaţie în şcolarizarea de aici din UK. Şi am simtit că cea mai importantă prioritate era să aducem împreună 2 seturi de probleme. Una era numărul mare de adolescenţi plictisiţi cărora chiar nu le plăcea şcoala, şi nu vedeau nicio relaţie între ceea ce învaţă în şcoală şi viitoarele joburi. Şi angajatorii care continuă să se plângă că, copiii ies din şcoală nepregătiţi pentru munca reală, neavând atitudinea şi experienţa corespunzătoare. – Geoff Mulgan