De la primele efecte speciale ecranizate la începuturile cinematografului, cinefilii pasionați de SF au început să aștepte cu înfrigurare următoarea poveste cu extratereștrii, roboți, lumi indepărtate sau călătorii în timp. De atunci genul a adunat nenumărate realizări reușite dintre care am ales 10 filme de referință ce merită văzute de orice pasionat de filme în general și mai ales de iubitorii de science-fiction.
Cu trecerea timpului filmele au devenit din ce în ce mai explicite din punct de vedere vizual, în special datorită efectelor speciale, care lasă mai puțin loc de mister și imaginație. Chiar și așa însă, vei găsi în listă filme recente care merită văzute datorită originalității poveștilor și punerii în scenă, având în mod evident un impact important asupra genului.
La finalul fiecărei pagini găsești și un playlist cu trailerele filmelor din lista.
10 Filme de referință de acțiune SF care merită revăzute
Arrival (2016)
12 nave spațiale misterioase aterizează în diferite zone ale globului. În Statele Unite o echipă de elită condusă de expertul lingvist Louise Banks (Amy Adams) este creată pentru a lua contact și a înțelege ce vor extratereștrii. În timp ce omenirea pare să fie în pragul unui război global, Banks încearcă cu disperare să găsească răspunsuri. Arrival se bucură de o realizare de excepție, cu distribuție și interpretare pe măsură. Dacă vrei să înțelegi mai bine filmul vezi aici o explicație interesantă care pleacă de la limbajul și scrierea circulară a heptapodelor.
Interstellar (2014)
Creația epică și în același timp emoționantă a producătorului Christopher Nolan inspiră și uimește, jucându-se cu timpul și gravitația într-o poveste ce vorbește despre dragostea dintre tată și fiică.
Amplasat într-un viitor distopic în care omenirea se luptă să supraviețuiască, filmul urmărește un grup de astronauți care călătoresc printr-o gaură de vierme de lângă Saturn în căutarea unui nou cămin pentru omenire.
Inception (2010)
Scris și regizat de același Christopher Nolan, thrillerul SF Inception este o alegorie despre modul în care unei persoane i se pot implanta idei în cap cu ajutorul subconștientului accesibil în vise. DiCaprio joacă rolul lui Dom Cobb, un spion care extrage informații din subconștientul victimelor sale în timp ce acestea visează. Acestuia i se oferă șansa de a-și recăpăta vechea viață în schimbul unei ultime misiuni: realizarea unei inserții (inception), plantarea unei idei în mintea competitorului clientului său.
Dune (2021)
Dune a fost de multă vreme considerată una dintre acele cărți „nefilmabile”. Romanul clasic al lui Frank Herbert, despre viitorul îndepărtat al umanității, era considerat prea dens și complex pentru a fi tradus cu adevărat pe ecran. Versiunea regizorului Denis Villeneuve reușește în sfârșit să convingă cu o realizare epică cu buget mare, un proiect ambițios cu efecte reușite și prestații convingătoare. Ea lasă însă în urmă o promisiune riscantă pentru o parte a doua căreia îi va lua ceva mai mult timp să apară decât își doresc fanii poveștii.
The Matrix (1999)
The Matrix trimite cel mai direct la îngrijorările actuale cu privire la dezvoltarea necontrolată a inteligenței artificiale. Un film de excepție, cu mare succes de public și bine primit de critici, cu patru premii Oscar câștigate și alte premii precum BAFTA și Saturn Awards. Franciza americană The Matrix mai cuprinde încă trei continuări: The Matrix Reloaded (2003), The Matrix Revolutions (2003), și de departe cea mai nereușită, The Matrix Resurrections (2021) – 5,7 pe IMDB.În Matrice oamenii trăiesc într-o lume virtuală, creată de inteligența artificială, consecință a unui război purtat între oameni și mașini. Povestea trebuie descoperită odată cu primul film, din 1999, mai ales că acesta rămâne totuși cel mai bun din toată seria.
TOP. Cele mai Bune Topuri 100 de Filme pentru Copii şi Filme de Familie