Jocurile de memorie sunt distractive și în plus vin cu multe beneficii pentru copiii în dezvoltarea lor. Ele nu îmbunătățesc doar memoria, ci ajută și la dezvoltarea abilităților de concentrare și atenție, cele sociale și emoționale, precum comunicarea, încrederea în sine și respectul pentru reguli și ceilalți jucători.
Pe lângă aceste beneficii, jocurile de memorie pot fi o modalitate excelentă de conectare și petrecere a timpului cu familia și prietenii, de a construi amintiri plăcute împreună.
Fiecare joc din listă este însoțit de explicații scurte, dar relevante și ușor de înțeles. De la jocuri cu numere și culori, imagini și obiecte, la jocuri de sunete și mișcare, cele 20 de jocuri de memorie simple sunt perfecte pentru copiii cu vârste între 3 și 7 ani. Dacă mai știi alte jocuri de memorie interesante te încurajăm să le împărtășești cu noi printr-un comentariu.
Pentru a alege jucătorul care începe fiecare joc, dar și pentru a încălzi atmosfera, îți recomandăm să folosești o numărătoare distractivă.
1. Memory clasic cu cărți de joc, varianta cu numere
În acest joc, ai nevoie de un set de cărți de joc. Toate cărțile vor fi amestecate și așezate cu fața în jos pe masă. Scopul jocului este să găsești perechi de câte două cărți cu același număr. Dacă copiii sunt mici alegem doar 3-4 seturi de perechi, dacă însă au 5-6 ani sau mai mult putem folosi toate cărțile din set. Se așează toate cărțile pe masă cu fața în jos, lăsându-se cu fața în sus doar 2. Când îți vine rândul ești obligat să întorci cu fața în jos una dintre cele două cărți și să întorci cu fața în sus alta pentru a face o pereche. Dacă nu reușești, poți întoarce cu fața în jos oricare dintre cele două cărți care sunt la vedere și să decoperi alta pentru a încerca să faci o pereche. Încearcă să memorezi fiecare carte descoperită. Deci în fiecare tur poți întoarce două cărți încercând să găsești o pereche. Dacă nu găsești o pereche este rândul următorului jucător. Dacă însă găsești o pereche, o ridici și păstrezi cele 2 cărți care reprezintă un punct. Apoi poți continua să întorci 2 cărți pentru a găsi perechi noi. Dacă nu găsești o pereche după ce întorci 2 cărți, este rândul următorului jucător. Scopul jocului este să strângi cât mai multe puncte (perechi).
2. Memory clasic cu cărți de joc, varianta cu simboluri
Se joacă la fel ca Memory clasic cu cărți de joc varianta cu numere, doar că perechile se fac mai simplu, pe simboluri (două trefle, două carouri, două de pică, două de inimă roșie).
3. Găsește diferențele
În acest joc, vei avea nevoie de imagini care par identice, dar au câteva diferențe mici, cum ar fi o frunză lipsă sau o roată diferită. Scopul jocului este să găsești toate diferențele dintre două imagini. Poți să numeri diferențele sau să le arăți cu degetul. Câștigătorul este cel care găsește toate diferențele în cel mai scurt timp posibil.
4. Secvența de culori
În acest joc, vei avea nevoie de cartoane sau obiecte de culori diferite, de obicei patru, cum ar fi roșu, verde, albastru și galben. Aceste culori vor fi prezentate într-o anumită ordine, apoi sunt amestecate iar jucătorul al cărui rând este va trebui să le reproducă în aceeași ordine. De exemplu, dacă secvența este roșu, verde, albastru, galben, va trebui să așezi cartoanele/obiectele în aceeași ordine. Dacă reușești să reproduci secvența corect, poți trece la o secvență mai lungă, adăugând o culoare. Scopul jocului este să reproduci cea mai lungă secvență de culori.
5. Găsește imaginea
În acest joc, vom așeza câteva obiecte pe o tavă și vei avea câteva secunde pentru a le privi. Apoi, le vom acoperi și tu trebuie să încerci să îți amintești ce obiecte erau acolo și să le identifici.
SERIALE. 45+ Seriale pentru Adulți care Merită (Re)Văzute și în 2022
6. Povestea cu obiecte
În acest joc, alegi câteva obiecte și le pui într-o cutie. Jucătorul următor are câteva secunde pentru a le privi, iar apoi trebuie să spună o poveste care să includă acele obiecte. Apoi el aranjează alte obiecte în cutie pentru următorul jucător.
7. Puzzle
Luăm un puzzle simplu pe care îl rezolvăm. După ce îl rezolvăm o dată, îl amestecăm din nou și încercăm să îl rezolvăm din nou apelând cât mai mult la memorie, având imaginea finală în minte.
8. Tactilic
Lum o cutie cu multe obiecte diferite în ea. Trebuie să pipăim fiecare obiect în parte timp de câteva secunde și să încercăm să identificăm obiectele doar prin atingere.
9. Câți pași?
Un jucător spune un număr de la 1 la 10. Următorul trebuie să facă numărul de pași indicați. Putem face pași prin casă sau în jurul unei mese, sau chiar afară. După ce face pașii, jucătorul primește alt număr și trebuie să facă din nou primul număr de pași, la care să adauge următorul număr de pași. Apoi la fel, primește încă un număr și va trebui să facă primele 2 seturi de pași la care să adauge ultimul număr de pași. Jocul continuă în același fel până când nu mai reușește să își amintească succesiunea. Atunci când eșuează este rândul următorului jucător.
10. Ce numere?
Acest joc se aseamană cu Câți pași?. Primul jucător spune un șir de 3 numere, în ordine crescătoare. Jucătorul următor trebuie să își amintească și să reproducă succesiunea în aceeași ordine iar la final să adauge un număr. Următorul jucător trebuie să își amintească toată succesiunea iar la final să adauge și el un număr. Jocul continuă în același fel până când un jucător greșește succesiunea și iese din joc. Jocul continuă și ultimul rămas în joc câștigă.
11. Ce mișcare?
Acest joc se aseamană cu Câți pași? Copiii trebuie să memoreze o serie de mișcări, cum ar fi să își atingă nasul cu degetul mic, să-și sărute genunchiul stâng, să atingă pământul cu cotul drept, să facă o roată, etc., și să le repete în ordine corectă. Primul jucător face o mișcare, următor trebuie să o repete și după aceea să adauge propria mișcare. Următorul jucător trebuie să își amintească toată succesiunea iar la final să adauge și el o mișcare. Jocul continuă în același fel până când un jucător greșește succesiunea și iese din joc. Jocul continuă și ultimul rămas în joc câștigă.
12. Ce sunet?
Acest joc se aseamană cu Ce numere? dar presupune recunoașterea și reproducerea de sunete. Un copil produce un sunet sau o serie de sunete, iar celălalt copil trebuie să își amintească și să reproducă sunetul sau seriile de sunete. La final adaugă și el un sunet. Următorul jucător trebuie să își amintească toată succesiunea iar la final să adauge și el un sunet. Jocul continuă în același fel până când un jucător greșește succesiunea de sunete și iese din joc. Jocul continuă și ultimul rămas în joc câștigă.
6 Scurtmetraje Geniale despre Sunet de Văzut cu Copilul +3 Ani
13. Ce am în sac?
Jocul este potrivit pentru copiii care cunosc deja literele alfabetului. Primul jucător începe prin a adăuga la fraza „Am în sac niște…” un cuvânt care începe cu litera A, spre exemplu „Am în sac niște Afine”. Al doilea jucător trebuie să repete ce a spus primul și să adauge un cuvânt care începe cu litera B, spre exemplu „Am în sac niște Afine și niște Broccoli„. În funcție de vârstă gama de cuvinte poate fi mai restrânsă sau mai lungă, nu trebuie să ne limităm la legume sau fructe! Următorul jucător va repeta tot ce au spus cei doi și va adăuga un cuvânt care începe cu litera C. Jocul poate continua până când unul dintre participanți greșește. Jocul continuă și ultimul rămas în joc câștigă.
14. Căutarea comorii
Acest joc implică ascunderea unor obiecte (comori) prin casă. Jucătorul primește cuvinte care sunt indicii privind locurile în care se găsesc obiectele ascunse. În funcție de vârstă se pot ascunde 3 sau mai multe obiecte. Jucătorul trebuie să își amintească indiciile și să găsească obiectele ascunse.
15. Fii detectiv!
Acest joc este un fel de „Mima” cu obiecte la îndemână. Un jucător observă unui obiect și încearcă să îl descrie cât mai exact, astfel încât următorul jucător să poată ghici despre ce obiect este vorba. Copiii trebuie să fie foarte atenți la detalii și să își amintească cum arată obiectul.
16. Cine sunt eu?
Este un joc în care un copil își alege în secret un personaj, o creatură sau un obiect, iar ceilalți copii încearcă să ghicească cine este personajul prin punerea de întrebări. Copiii trebuie să fie creativi și să pună întrebări deschise care să-i ajute să descopere cine este personajul, creatura sau obiectul. Se poate răspunde doar cu „Da” sau „Nu”! De exemplu, se pot pune întrebări precum: „Este un animal sălbatic?”, „Are aripi?” sau „Este om?”, „Este personaj imaginar?”, „Este brunet?”, etc.
17. Închide ochii!
În acest joc, un copil aranjează mai multe obiecte pe o masă și i le arată pe scurt celuilalt copil. Apoi, copilul scoate unul dintre obiecte din set și îi cere celuilalt copil să ghicească ce obiect lipsește.
18. Pescuit cu cuvinte
În acest joc, un copil spune un cuvânt, iar celălalt copil trebuie să găsească alte cuvinte care încep cu aceeași literă, dar nu trebuie să fie cuvinte deja spuse. De exemplu, dacă copilul spune „pisică”, celălalt copil ar putea spune „pantof”. Copiii trebuie să-și amintească cuvintele care au fost spuse anterior, să nu le repete și să fie creativi cu cuvintele pe care le aleg.
19. Simon spune
În acest joc, un copil spune instrucțiuni simple, cum ar fi „Simon spune să te lași pe vine”, iar ceilalți copii trebuie să execute instrucțiunile doar dacă Simon spune „Simon spune” înainte. Dacă nu spune, copiii nu trebuie să facă acțiunea. Scopul jocului este de a fi atenți la ceea ce spune Simon și de a urma instrucțiunile corecte!
20. Ce lipsește?
Ii spunem copilului trei cifre de la 1 la 5 (de exemplu 1-4-5), apoi copilul trebuie sa ghicească numerele care lipsesc (în exemplu 2 și 3). Atunci când copilul avansează putem mări intervalul de joc și al numerelor lipsă.
13 Jocuri în 3: Strategie și Adrenalină cu Jocuri de Masă Inedite