Află cum putem să reducem volumul muzicii disconfortului, pentru a avea un copil echilibrat emoţional. În copilăria noastră reacţiile părinţilor noştri la emoţiile noastre au generat în noi o muzică de fundal pe care o auzim şi atunci când experimentăm emoţiile copiilor noştri. Este ceea ce Circle of Security numeşte “shark music”, o muzică a disconfortului.
Ca părinţi sperăm să nu lăsăm copiilor noştri drept moştenire bagajul nostru emoţional negativ, să nu facem greşelile pe care le-au făcut părinţii noştri. Ce ne dorim însă nu se confundă întotdeauna cu ceea ce putem face. Şi este esenţial să putem empatiza emoţional cu copiii noştri atunci când au nevoie de asta. Este ceea ce Circle of Security numeşte „disponibilitate emoţională”. Ceea ce englezul numeşte …„being with”.
Disponibilitatea emoţională înseamnă a-l învăţa pe copil inteligenţa emoţională fiind alături de el atunci când experimentează tot spectrul de emoţii: tristeţe, bucurie, furie, curiozitate, durere, frustrare, exaltare, ş.am.d. Atunci când suntem alături de copil îl învăţăm încrederea şi capacitatea de a accepta şi depăşi emoţii. Copilul nu mai simte în astfel de momente că este copleşit, ci dimpotrivă, că e în siguranţă. Câteodată nouă părinţilor ne este uşor să fim alături de copilul nostru. Alteori emoţiile acestuia ne fac şi pe noi să ne simţim inconfortabil. Şi atunci, pentru că ne retragem sau încercăm să nesocotim emoţiile puternice pe care le simţim, copilul rămâne pe cont propriu.
Citeşte şi: Copilul „Rău” sau „Neadaptat”. Ce Ascund Problemele de Comportament la Copii şi Cum Îi Putem Ajuta
Motivul poate fi acela că în copilăria noastră reacţiile părinţilor noştri la emoţiile noastre au generat în noi, în mod simbolic, o pe care o auzim şi atunci când experimentăm emoţiile copiilor noştri.
Un exemplu concludent
O fetiţă este la locul de joacă cu tatăl ei. Vine momentul plecării iar fetiţa nu este de acord, începe să plângă şi devine din ce în ce mai furioasă. În acelaşi timp, muzica de fundal pe care tatăl o aude se schimbă şi devine ceea ce Circle of Security numeşte “shark music”, o muzică a disconfortului. Ea are legătură cu reacţia emoţională pe care mama tatălui o avea în momente similare cu fiul ei şi pe care nu ştia cum să o gestioneze. În copilărie tatălui i s-a spus frecvent că plânsul este ruşinos şi nu a fost întrebat niciodată ce simte în astfel de momente în care emoţile îl compleşeau. Capacitatea tatălui de a gestiona emoţiile fiicei sale este afectată în mare măsură de experienţele avute cu mama sa.
Atunci când emoţiile reapar muzica disconfortului începe din nou să se audă fără să ne dăm seama. Ea oglindeşte experinţele prin care am trecut şi care ne dictează să simţim teamă sau disconfort chiar şi atunci când ar trebui să ne simţim în siguranţă.
Când această muzică îl face incapabil să reacţioneze la emoţii, copilul începe să ascundă sau să se ruşineze de emoţii. Iar asta e o problemă, pentru că copilul învaţă să se teamă de emoţii în condiţiile în care acestea sunt esenţiale în viaţă.
Vezi şi: 7 Animaţii Geniale despre Frici +5 Ani. Scurtmetraje Interesante despre Frica de Întuneric, de Zbor, de Pierdere şi de Oameni
Această muzică a disconfortului declaşează în fiecare dintre noi o anumită emoţie. Atunci când apare, ea ne limitează capacitatea de a răspunde nevoilor copilului. Dacă însă reuşim să îi punem un nume care să reflecteze nevoia copilului de a accepta emoţia respectivă, putem să reducem volumul muzicii disconfortului.
De ce e important să reducem volumul muzicii disconfortului?
Dacă învăţăm să gestionăm propria istorie de experienţe şi percepţii negative, atunci vom reuşi să răspundem nevoilor reale ale copilului nostru chiar atunci când acestea apar, alături de el. Asta îl va ajuta să înţeleagă, să gestioneze şi să împărtăşească emoţiile pe care le simte.
Cu cât devenim mai capabili să identificăm muzica disconfortului, cu atât vor fi mai echilibraţi emoţional şi copiii noştri.