Frecvent confundate, intoleranta si alergia alimentara sunt doua afectiuni total diferite, desi s-ar putea sa observam asemanari legate de simptome.
Intoleranta alimentara apare atunci cand sistemul digestiv nu poate digera anumite alimente, in timp ce o alergia este o reactie exagerata a sistemului imunitar.
Alergia alimentara poate avea efecte mai grave asupra organismului, iar simptomele sale apar, de regula, in termen de cateva minute pana la doua ore dupa expunerea la un alergen. Pe de alta parte, reactiile la intoleranta alimentara se instaleaza treptat, dupa 8 pana la 24 de ore dupa consumul de alimente sau aditivi.
Alergia alimentara poate produce soc anafilactic, reactie ce pune in pericol viata, in timp ce intolerantele provoaca dificultati de respiratie, fara neaparat o amenintare pentru sanatate.
Afla mai multe despre diferentele dintre alergie si intoleranta alimentara la „Traieste sanatos cu Simona”, de la Dr. Monica Schifirnet, medic primar alergolog: