Cetatea Poenari. Excursie de Weekend în Familie la Cetatea lui Vlad Ţepeş

  Cetatea Poenari este un obiectiv turistic binecunoscut de excursionistul de weekend bucureștean.

  Se află la poalele Muntelui Cetatea, la 27 de km de Curtea de Argeș spre Barajul Vidraru.

  Cetatea Poenari este o destinaţie potrivită familiilor cu copii. Drumeţia nu este lungă însă asigură-te ca cel mic poate urca cele 1480 de trepte ce duc de la șosea până la platoul pe care se găsește cetatea. Nu de puține ori treptele sunt urcate de tătici cu prichindei în cârcă. Luați-vă timp pentru ascesiune, este o plăcere să parcurgi treptele prin pădurea de fag până la cetate însă cei mici nu reușesc să păstreze un ritm constant. Veți întâlni indicatoare care vă informează câte trepte ați urcat. Acestea pot fi ocazii bune de a face cu cei mici exerciții de aritmetică pentru a determina câte trepte mai aveţi de cucerit.

  Scurt istoric al Cetății Poenari

  Construcția de influență bizantină a fost ridicată de Negru Vodă în secolul XIII pentru a face parte dintr-un sistem de fortificații al Țării Românești. Ulterior cetatea a fost restaurată, consolidată și extinsă de Vlad Țepeș.

  Cetatea Poenari. Excursie de Weekend
  cetatealuivladtepes.ro

  Una dintre legendele despre Cetatea Poenari, transmisă din tată în fiu, spune că boierii din Târgovişte, speriaţi de asprimea domnitorului Vlad Ţepeş care trăgea în ţeapă tâlharii, leneşii şi trădătorii, s-au adunat în taină şi au pus la cale pieirea domnitorului. Ei uneltesc să-l prindă viu în cursă şi să-l predea sultanului. Ţepeş însă, aflând de planul acestora, întoarse cursa împotriva lor.

  Astfel, în ziua de Paşte, se pomenesc boierii cu oamenii lui Țepeș la biserică. Aceștia îi capturează pe toţi, pentru ca mai apoi să îi ducă, pe jos, până la Curtea de Argeş şi de aici până mai sus, la o strâmtoare îngustă, numită de popor Cheile Argeşului. Acolo îi aștepta Vodă care, ridicând buzduganul spre înălţimile ameţitoare ale Cheilor, porunci: “Boieri şi coconi, jupânese şi jupâniţe, voi care mi-aţi urzit moartea în iatacurile voastre priviţi cuibul acela de vulturi, colo sus, să răsară până-n duminica Tomii cel necredincios o cetate de zid, să stea soarele pe fruntea ei.”


  Cetatea cea nouă apăru

  S-au aşternut boierii pe lucru, fără oprire, zi şi noapte, că ştiau ei că Vodă nu glumeşte, şi, decât în vârful unei ţepe, tot mai bine viu. Mulţi au alunecat pe povârnişuri şi s-au scufundat în adâncuri de prăpăstii, pradă vulturilor şi fiarelor. Dar, cu chiu, cu vai, cetatea cea nouă apăru în dimineaţa duminicii lui Toma, mândră şi strălucitoare. Pe cei rămaşi i-a iertat, socotind că s-au pocăit de rele şi s-au cuminţit. (Sursa: cetatealuivladtepes.ro)

  Se spune că Cetatea Poenari a contribuit la victoria finală a românilor din anul 1462. Fortăreaţa a contribuit la menținerea Dunării ca linie de separare între otomani și lumea creştină. În anul 1550 cetatea a fost abandonată. Cutremurul din 1915 a făcut că porțiunea nordică a zidului cetăţii să se prăbuşească împreună cu stânca pe care se sprijinea. Ultima restaurare a Cetăţii Poenari a avut loc în anul 1972.

  Cetatea Poenari. Excursie de Weekend
  cetatealuivladtepes.ro

  Ce puteți face în zonă

  Dacă coborâți de la cetate și vi se face foame vă puteți opri la Restaurantul La Cetate. Acesta se află la poalele muntelui și oferă chiar şi cazare.

  De la Cetatea Poenari mai sunt doar 4 km până la Barajul Vidraru. Copiii sunt fascinați de dimensiunea barajului și cu siguranță veți face acolo o scurtă oprire pentru a va bucura de peisaj. Dacă timpul vă permite și excursia de weekend poate continua, nu uita că cetatea mai are un avantaj. Se găsește pe drumul către alte două obiective importante al călătorului în zonă: Transfăgăraşanul și Lacul Bâlea.

  Cetatea Poenari. Excursie de Weekend
  cetatealuivladtepes.ro

  Programul de vizitare la Cetatea Poenari

  La cetate poți merge de luni pană duminică de la 9.00 la 18.00. Taxa de intrare este de 5 lei/persoană pentru adulți și 2 lei/persoană pentru elevi, studenți și pensionari. Dacă vrei să filmezi în cetate va trebui să achiți 60 lei/oră. Filmările profesioniste se taxează cu 1000 lei/oră.

  Cum ajungi la Cetatea Poenari

  cetatea-poenari-excursie-de-weekend-2 cetatea-poenari-excursie-de-weekend-3 cetatea-poenari-excursie-de-weekend-4 cetatea-poenari-fb

  Detalii Locație

  DISTRIBUIE
  Salut! Sunt tatăl unei fetiţe minunate de 10 ani, care mă motivează zi de zi să fiu mai bun decât am fost, mai bun cu mine şi cu ceilalţi. Mă pasionează muzica, grafica şi posibilităţile infinite ale internetului. Mă preocupă modul în care putem îmbunătăţi traiul în comun în societate. Îmi doresc ca fiecare dintre noi să-şi propună să construim împreună o lume cu multe oportunităţi pentru noi şi copiii noştri.

  EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

  NICIUN COMENTARIU

  ADAUGĂ COMENTARIU