18 Recomandari utile atunci când discuți cu copilul despre război, de la psihologul Gáspár György

Într-o postare recentă și binevenită în condițiile războiului din Ucraina, psihologul Gáspár György ajută părinții din România cu recomandări privind discuția pe care fiecare dintre noi o avem zilele acestea cu copiii noștri despre război.

Evident că în zilele acestea breaking news inseamnă o nouă știre despre război, victime și refugiați. Cu toții intuim că limitarea expunerii la astfel de știri este esențială pentru starea emoțională a unui copil. În același timp, mai ales pentru copiii mai măricei, fiecare părinte simte că nu este în regulă să își țină copilul într-o bulă și este necesară o discuție serioasă care să îl ajute să înțeleagă mai bine ce se întâmplă și să își conțină mai bine emoțiile.

Într-o postare recentă și binevenită în condițiile războiului din Ucraina, psihologul Gáspár György ajută părinții din România cu recomandări

„Este dificil și dureros să vorbim cu copiii despre război, într-atât încât, pentru unii dintre noi, cuvântul „război” este de nepronunțat. Și asta pentru că dincolo de ceea ce vedem la știri, în corpurile și mințile noastre zac îngropate suferințele strămoșilor care au cunoscut, atât de bine, spaima și teroarea războiului. Copilul invizibil din noi este speriat și plin de incertitudini, iar copiii din viața noastră au nevoie să înțeleagă ce se întâmplă, ce înseamnă și cum se face față unui război.

Indiferent de vârstă, este important ca atât copiii, cât și adolescenții să știe că emoțiile, trăirile și gândurile lor au sens pentru noi. Că nu le vom minimaliza sentimentele și nici nu le vom întoarce spatele. Copiii au nevoie să găsească siguranță în relația cu noi, adulții, indiferent că suntem părinți, bunici, unchi, profesori, doctori sau psihologi. Ei se vor simți în siguranță, dacă pot să comunice cu noi, dacă reușim să ne asumăm vulnerabilitatea și curajul, cu demnitate.

1. Are sens să fie confuzi, să plângă și să adreseze multe întrebări (la care noi avem de găsit răspunsuri potrivite vârstei lor).
2. Are sens să-și exprime emoțiile și trăirile prin cuvinte, curiozități și reacții somatice, de variate feluri.
3. Are sens să ne spună că nu le este frică, dar să observăm la ei comportamente haotice sau manifestări rigide.
4. Are sens să ne întrebe despre trăirile noastre și noi să le răspundem în așa fel încât să ne verbalizăm onest emoțiile, fără să le negăm sau să le exagerăm.
5. Are sens să le povestim care sunt opiniile noastre despre război, despre victoriile strămoșilor noștri și să-i încurajăm să ne vorbească despre cum văd ei această crudă realitate.
6. Are sens să empatizeze, până la lacrimi, cu poporul ucrainean și cu rușii care protestează împotriva războiului.
7. Are sens să ne întrebe ce putem face dacă războiul ajunge și la noi, cum ne putem proteja sau unde ne putem refugia (iar avem de găsit răspunsurile potrivite).
8. Are sens să ia personal tot ceea ce se întâmplă și să-și facă griji pentru sine, familie și prieteni.
9. Are sens să ne întrebe cum anume îi putem ajuta pe cei care se refugiază în țara noastră sau cum îi putem susține pe cei care deja sunt victime ale războiului.
10. Are sens să nu-i expunem la știrile de ultimă oră, mai ales dacă sunt mai mici de 7-8 ani, și să-i ferim de imaginile care ne fac și pe noi, adulții, să lăcrimăm.
11. Are sens să le citim povești despre lupte în care binele învinge și să le explicăm cât de important este să-și exercite dreptul la vot, pentru a nu lăsa ca țara să ajungă în mâinile oamenilor care nu dau dovadă de umanitate și nu știu să protejeze binele comun.
12. Are sens să-i încurajăm să povestească cu bunicii despre vitejii din familiile noastre și să-i lăsăm să-și imagineze cât suntem de puternici împreună.
13. Are sens să le vorbim despre inteligența relațională și despre cum ajung oamenii să lupte inutil; pentru că le este greu să folosească cuvinte și să păstreze un dialog pentru a rezolva conflictele.
14. Are sens să lăcrimăm când povestim cu copiii și adolescenții, să normalizăm vulnerabilitatea umană, să-i încurajăm să ne unim forțele pentru binele comun – prin rugăciune, meditație, donații, acte de caritate etc. – și să le consolidăm credința că violența nu este o alegere constructivă.
15. Are sens să repete anumite întrebări, să le revină anumite îngrijorări și să caute confortul în brațele noastre.
16. Are sens să ne raportăm față de întreaga situație considerând-o un context potrivit pentru a purta conversații dificile, a ne cultiva curajul, compasiunea și conectarea.
17. Are sens să le păstrăm copiilor rutinele obișnuite de masă, joacă, somn, învățătură, sport și distracții.
18. Are sens ca acei copiii care au mai trăit diferite pierderi să reacționeze mai intens față de semenii lor care nu cunosc durerea pierderii; și poate chiar să solicităm ajutorul unui psihoterapeut.

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

───────── ꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷꒦꒷ ────────

#RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia”

Pentru mai multe resurse (în engleză) pe tema aceasta poți consulta lista de mai jos:

‘A delicate balance’: experts’ tips on dealing with Ukraine anxiety in children
https://www.theguardian.com/society/2022/feb/26/ukraine-anxiety-children-psychologists-teachers

How and when to talk to children about war, according to a parenting expert
https://www.independent.co.uk/life-style/children-war-talk-russia-ukraine-b2023695.html

How to talk to children about war: An age-by-age guide
https://www.today.com/parents/how-talk-children-about-war-age-age-guide-t171381

War, Crisis, Tragedy: How to talk with kids when the news is scary
https://www.kqed.org/mindshift/59143/war-crisis-tragedy-how-to-talk-with-kids-when-the-news-is-scary

How to Talk to Kids About War
https://www.fatherly.com/parenting/what-is-war-explaining-war-to-kids/

DISTRIBUIE
GOKID este primul calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti din România. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU