Cum Îţi Ajuti Copilul să Îşi Facă Prieteni Noi. Ajută-l Să-Şi Aleagă Prietenii Sănătoase

În grădiniță și în școala primară copiii socializează mult între ei, dezvoltă preferințe și își aleg cu preponderenţă singuri prietenii. Vezi câteva sfaturi despre cum îţi ajuti copilul să îşi facă prieteni noi.

Dacă în perioada grădiniței îl poți influența destul de mult în alegerea prietenilor, în școală influența ta se reduce mult.

Cum îl poți ajuta să își aleagă prietenii sănătoase și fericite?

Iată câteva sfaturi cu care îl poți ajuta pe copilul tău să își facă prieteni noi:

  • Fii un model pentru el. Arată-i cât de mult valorizezi tu prieteniile și ce oferi și primești de la fiecare relație de prietenie pe care o ai. Joacă jocuri cu copilul tău prin care subliniezi cât de important este să împarți cu ceilalți, să ai răbdare și alte abilități importante care te ajută să îți faci prieteni.

Citeşte şi: 10 Reguli de Aur Ca Să Ai Viaţă Uşoară Cu Copilul

  • Încurajează dar nu-l forța. Dacă copilul tău este timid, mai ales în situații noi, oferă-i timp să socializeze cum dorește.
  • Implică-l în activitățile lui preferate sau înscrie-l la un sport. Participarea la activitățile care-i plac sau joaca în echipă cu alți copii îl ajută să își facă prieteni. Întreabă-l apoi cu ce copii i-a plăcut să se joace și invită-l la un playdate, o întâlnire de joacă la voi acasă sau în altă parte.

Citeşte şi: 3 Paşi de Făcut când Copilul Tău Are un Prieten Agresiv sau Certăreţ

  • Implică-l în relații noi. E grozav să fii cu cel mai bun prieten, dar dacă puiul tău dorește să se joace doar cu acesta, încearcă să-i mărești tu grupul. Explică-i că e minunat să fii cu cel mai bun prieten dar asta nu înseamnă că nu te poți juca și cu alți copii, și el deasemenea.
  • Stabilește întâlniri după școală cu copii de sex opus. Îl ajută să aibă jocuri cu incăierări sau lupte cu băieții. Dar și să se joace cu fetele de-a animăluțele care își beau ceaiul.
  • Alternează timpul pe care îl petrece jucându-se singur cu timpul petrecut cu alți copii. Ține cont de starea de spirit a copilului și nu-i încărca prea mult calendarul cu socializările. Copiii au nevoie de interacțiunea cu prietenii lor, dar alternând cu perioadele în care se se joace singuri cu jucăriile sau jocurile preferate.
  • Respectă-i stilul. Poate că tu ești o persoană sociabilă căreia îi place să aibă în permanență oameni în jurul ei. Dacă puiul tău se simte mai bine într-o relație de 1 la 1 sau câteodată să se joace singur, ține cont de preferințele lui.

Citeşte şi: Ce Face un Părinte Inteligent Cu un Copil Plictisit

  • Observă-l când interacționează cu alți copii. Poți învață o mulțime de lucruri despre copilul tău doar observându-l cum se joacă cu prietenii lui. Acest lucru poate fi în mod special util dacă copilul tău are dificultăți în a-și face prieteni. Observă-i comportamentul: este prea autoritar sau agresiv? Are probleme în a împarți lucrurile cu alții sau îl afectează prea mult când pierde la un joc? În acest caz învață-l cum să gestioneze aceste situații și să dezvolte abilități valoroase pentru o prietenie.

Sursa: verywell.com

DISTRIBUIE
Hey! Sunt fondatoarea GOKID, proiectul meu de suflet lansat după ce am născut-o pe fetiţa mea, Sonia. Comoara mea se apropie cu paşi mari de 10 ani care au fost plini de transformări pentru toată familia. În tot timpul care a trecut mi-am dorit să ieşim împreună, să ne bucurăm de plăcerea de a ne întâlni şi conecta cu alţi copii şi părinţi. Îmi doresc sincer ca recomandările noastre de evenimente şi activităţi să te ajute să petreci clipe minunate în familie!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU