Cum Poate Trece Graniţa României un Copil? Condiţiile de Ieşire din Ţară pentru Minori

Vă pregătiţi de concediu în familie, aţi luat bilete şi v-aţi îngrijit chiar şi de paşaportul pentru copil.

Dacă plecaţi cu toţii din ţară, la graniţă nu veţi avea surprize. Lucrurile se complică însă atunci când minorul trece graniţa fără părinţi sau numai cu unul dintre aceştia.

În oricare dintre cazuri, copilul poate ieşi din ţară doar însoţit de o persoană fizică majoră, cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, adică persoanele desemnate să exercite drepturile și să îndeplinească obligațiile părintești față de copil.

Iată cum poate trece graniţa României un copil/minor însoţit:

I. Având paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică, însoţit de ambii părinţi.

II. Având paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică, însoţit de un părinte care este în posesia unei declaraţii a celuilalt părinte, prin care acesta îşi dă acordul ca minorul să efectueze călătoria (document cu valabilitate 3 ani). O altă posibilitate este ca părintele însoţitor să posede documente doveditoare ale decesului celuilalt părinte;

Citeşte şi:

VACANŢE: 5 Locuri de Vizitat în Valencia cu Copilul

BLOG: Impactul pe care Îl Poate Avea Antreprenoriatul Asupra Familiei. Ce Putem Face pentru a Găsi Echilibrul

III. Având paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică, însoţit de un părinte care poate face dovada faptului ca minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă.

IV. Având paşaport sau carte de identitate/carte de identitate electronică, însoţit de o alta persoană fizică majoră, dacă aceasta prezintă extrasul de cazier judiciar şi o declarație a ambilor părinţi sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă), a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal (document valabil 3 ani). Declaraţia va cuprinde acordul acestora cu privire la efectuarea de călătorii în străinătate şi datele de identitate ale însoţitorului. Declaraţia nu este necesară atunci când minorul, cetățean român cu domiciliul sau reședința în țara de destinație, se deplasează însoțit în această țară.

DISTRIBUIE
GOKID este un calendar de evenimente si activităţi pentru copii si parinti. Zilnic venim cu recomandări utile pentru părinţi şi copii: locuri unde ieşim cu copilul, ateliere şi cursuri pentru copii, spectacole, activităţi în casa şi afară. Eşti organizator şi îţi doreşti ca şi evenimentul sau produsul tău să apară în paginile GOKID.ro? Scrie-ne la events [at] gokid [punct] ro şi găsim împreună cea mai bună cale de colaborare. Te aşteptăm!
Abonează-te la Newsletterul Gokid! Fii la curent cu cele mai noi evenimente, cursuri şi locaţii pentru copii!

EVENIMENTE SI ACTIVITATI LA CARE MERGEM CU COPILUL

NICIUN COMENTARIU

ADAUGĂ COMENTARIU